Pääkirjoitus

2.10.2024

Kirkon diakonia on auttanut yhä useampaa

Kirsi Airikka

Evankelis-luterilaisten seurakuntien diakoniatyö on myöntänyt alkuvuonna avustuksia kolmanneksen enemmän kuin viime vuoden alkupuoliskolla. Lisäksi ruoka-apua on jaettu aiempaa enemmän. Usein avun tarvetta aiheuttaa sairastuminen, ero perheessä tai muu äkillinen tilanne. (Kirkon tilastot, 26.6.2024)

Ihmisten avun tarve ja taloudellinen ahdinko näkyvät myös Tampereen seurakuntien diakoniatyössä. Edelleen yleisin syy olla yhteydessä diakoniatyöntekijään liittyy taloudellisiin haasteisiin.

Diakoniatyössä näkyy ihmisten huoli tulevaisuudesta ja omasta taloudellisesta selviytymisestä. Avun piiriin on hakeutunut uusia ihmisiä, jotka ovat tähän asti pystyneet sinnittelemään ilman tukea.

Hallituksen toimeenpanemat sosiaaliturvaleikkaukset heikentävät pienituloisten ihmisten ja perheiden toimeentuloa, etenkin, kun arjen kustannukset ovat kasvaneet.

Diakoniatyössä ihminen kohdataan kokonaisvaltaisesti ja keskustellaan asioista, jotka aiheuttavat huolta omassa elämäntilanteessa. Diakoniatyöllä on myös mahdollisuus avustaa pienimuotoisesti akuutissa hätätilanteessa. 

Kirkon tilastojen mukaan toukokuun loppuun mennessä avustuksia oli myönnetty jo lähes 3,5 miljoonaa euroa, kun vastaavana aikana viime vuonna diakonia-avustuksia annettiin 2,6 miljoonaa euroa. Vuosittain Kirkon diakonia avustaa yli 10 miljoonalla eurolla, ja avustaminen lisääntyy yleensä vuoden loppua kohti.

Tukea on haettu erityisesti muuttokustannuksiin sekä sähkölaskuihin. Tarve edullisempiin asuntoihin ja asumismuotoihin on kasvanut. 

Kirkon diakoniarahasto on valtakunnallinen rahasto, josta diakoniatyöntekijät voivat hakea avustusta alueellaan asuville hädässä oleville ihmisille. Suomessa asuvia taloudellisessa ahdingossa olevia voi auttaa valtakunnallisen Kirkon diakoniarahaston kautta lahjoittamalla. Lahjoitetut varat käytetään lyhentämättömänä avustustoimintaan.

Talousvaikeuksilla on tutkitusti yhteys myös mielenterveyden haasteisiin. Pitkittyneet taloudelliset ongelmat, pienituloisuus ja ylivelkaantuminen aiheuttavat stressiä sekä lisäävät toivottomuutta ja näköalattomuutta. (MIELI Suomen Mielenterveys ry, 13.8.2024)

Siksi on hienoa, että taloudellisen tuen ja ruoka-avun lisäksi kirkko tarjoaa ihmisille monenlaista aineetonta tukea, sielunhoitoa ja yhteisöllistä toimintaa. Esimerkiksi Helsingissä perustettu Palveleva puhelin, nykyinen Kirkon keskusteluapu on tarjonnut kuuntelevia lähimmäisiä apua tarvitseville jo 60 vuotta, ja Tampereellakin 56 vuotta.

Tämänkin lehden monilla sivuilla kerrotaan Tampereen seurakuntien auttamistyöstä.

Seurakuntien monipuolista auttamistyötä myös arvostetaan, ja se on suomalaisten mielestä edelleen yksi tärkeimmistä syistä kuulua kirkkoon.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja


Airikka Kirsi
Kirsi Airikka, päätoimittaja Silta-lehti kirsi.airikka@evl.fi p. 050 381 0970