Pääkirjoitus

1.2.2017 9.39

Kirkon osaamista perhetyössä arvostetaan

Kirsi Airikka

Tampereen seurakunnilla on vahva rooli tamperelaisten perheiden arjessa.  Varhaiskasvatuksen, nuorisotyön ja perheneuvonnan työntekijät ovat toimineet perheiden parhaaksi jo reilut 70 vuotta. Uudempia työmuotoja on erityistä tukea tarvitsevien nuorten auttaminen.

Tampereen seurakuntien varhaiskasvatuksessa on 148 säännöllisesti kokoontuvaa ryhmää. Tarjolla on muun muassa avoimia päiväkerhoja, muskareita, päiväkerhoja, perhekerhoja ja koululaisten iltapäiväkoteja. Lastenohjaajat toimivat myös sairaalassa, päiväkotikummeina, maahanmuuttajatyössä, nuorisodiakoniassa ja sosiaalisessa mediassa.

Viikoittain ryhmissä käy tuhansia ihmisiä. Kun kaikki perheiden kohtaamiset seurakuntien kanssa otetaan huomioon vuoden aikana, luku nousee kymmeniin tuhansiin.

Tampereen seurakuntien perheneuvonta palvelee noin tuhatta pirkanmaalaista vuosittain.

Useimmat kirkon palvelut ovat asiakkaille maksuttomia. Asiakkaaksi voi hakeutua, vaikka ei olisi evankelis-luterilaisen kirkon jäsen.

Seurakuntien työntekijät näkevät työssään, että varsinkin lapsiperheet ovat nykyisin tiukoilla. Työelämän epävarmuus sekä taloudelliset ongelmat heijastuvat ihmissuhteisiin ja voivat aiheuttaa pahaa oloa perheissä.  

Tampereen seurakunnissa kaupunkilaisten mielipiteitä tutkitaan monin kyselyin. Varhaiskasvatus kartoitti toiveita viime toukokuussa. Perheet pitävät tärkeänä, että kerhossa lapsi saa kavereita, oppii arvostamaan toisia sekä voi keskustella elämän suurista kysymyksistä. Ohjaajien ammattitaitoa arvostetaan paljon.

Kysely suunnattiin myös niille perheille, joiden lapset eivät ole mukana päiväkerhossa. Myös näissä perheissä koettiin varhaiskasvatuksen olevan lämminhenkistä ja monipuolista.

Palveluita halutaan lähelle kotia, ja toimintaa toivotaan myös iltaisin sekä viikonloppuisin. Näihin tarpeisiin vastaavat muun muassa Jumalan kämmenellä -illat arki-iltaisin ja Lasten katedraali sunnuntaisin. 

Tampereen perheneuvonta liittyi muutama vuosi sitten valtakunnalliseen palautejärjestelmään. Sen mukaan suurin osa asiakkaista on erittäin tyytyväinen palveluun. Perheneuvonta onkin yksi arvostetuimmista kirkon työmuodoista.

Tutkimustulokset kannattaa analysoida tarkasti ja ymmärtää seurakuntalaisten viesti. Suureen kysyntään ja ihmisten tarpeisiin tulisi pystyä vastaamaan.

Koko maakunnassa ymmärrystä ja sujuvuutta perheiden tukemiseen tuo toivottavasti tulevina vuosina Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma eli LAPE-hanke. Pirkanmaallakin tavoitteena ovat nykyistä perhelähtöisemmät ja paremmin yhteen sovitetut palvelut.  

Pirkanmaalla on huomattu, että Tampereen seurakunnissa on vahvaa osaamista varhaisen vaiheen perhetyössä. Arvostuksesta kertoo, että seurakunnat on kutsuttu mukaan LAPE-työskentelyyn.

Eri toimijoiden yhteistyö on tulevaisuudessa entistä tärkeämpää myös niukkenevien voimavarojen takia. Ennen kaikkea siitä voi iloita tamperelaisten perheiden puolesta. Tärkeä työ jatkuu.    


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja


Airikka Kirsi
Kirsi Airikka, päätoimittaja Silta-lehti kirsi.airikka@evl.fi p. 050 381 0970