Pääkirjoitus

7.1.2021 9.00

Kitketään kiusaaminen

Kirsi Airikka

Joulunaika ja vuodenvaihde ovat jääneet mieleen paitsi koronan – myös äärettömän surullisen tapauksen takia. Helsingin Koskelassa tapahtui 4. joulukuuta henkirikos, jossa kuoli 16-vuotias poika väkivallan seurauksena.

Murhasta epäiltyinä on kolme 16-vuotiasta poikaa. Poliisi myös arvelee, että kolme epäiltyä on kohdistanut uhriin väkivaltaa jo aiemmin, ja kiusaaminen on jatkunut pitkään.

Viimeaikaiset tapahtumat osoittavat, että kiusaamistilanteista pitäisi kertoa heti, ja niihin olisi puututtava välittömästi. Henkistä apua tarvitsevat kipeästi sekä kiusatut että kiusaajat.

Huolestuttavaa on, että kiusaaminen on varsin yleistä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen valtakunnallisen Kouluterveyskyselyn mukaan kiusatuiksi on joutunut lähes 25 prosenttia kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisista, vajaat 8 prosenttia lukiolaisista ja noin 15 prosenttia ammatillisessa oppilaitoksessa opiskelevista.

Koulukiusaamiseen on puolestaan osallistunut 17,5 prosenttia kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisista, yli 5 prosenttia lukiolaisista ja 12,5 prosenttia ammatillisessa oppilaitoksessa opiskelevista. Pojat kiusaavat enemmän kuin tytöt. (THL, 2019)

Kiusaamisen uhriksi joutumisestaan tässä lehdessä kertoo maskeeraaja, drag-taiteilija Aarni Mikkola, joka lapsena ja nuorena joutui kärsimään hyväksynnän puutteesta. Häntä kiusattiin koulussa sekä henkisesti että ruumiillisesti. 

Tässä lehdessä on myös juttu Tampereen kaupungin osallistuvan budjetoinnin (osbu) hankkeista, joissa nousivat esiin lasten ja nuorten hyvinvointi sekä mielenterveys. Tamperelaiset saivat itse ideoida keinoja siihen, miten lasten ja nuorten hyvinvointia voisi parantaa. Suunnitelmia on täsmennetty yhdessä asukkaiden kanssa työpajoissa alkusyksystä, ja marraskuussa tamperelaiset saivat äänestämällä vaikuttaa siihen, mitkä suunnitelmista toteutetaan.

Kaupunkilaiset muun muassa toivovat, että lapsille ja nuorille tarjotaan stressinhallintaa ja mielenterveystukea. Kiusaamiseen puuttuminen nähtiin tärkeänä.

Kaupunki on aloittanut syksyllä useita Tampere Junior -hankkeita, joiden avulla tuetaan esimerkiksi nuorten yhdenvertaista harrastamista ja kehitetään lapsiperhepalveluja.

Huoli lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnista on yhteinen. Onneksi Tampereen kaupungilla, järjestöillä ja seurakunnilla on olemassa monia hankkeita, ja viime vuosina on jo tehty hyvää yhteistyötä lasten, nuorten ja perheiden tukemiseksi.

Sillan uuden vuoden vetoomus: Pidetään yhdessä huolta siitä, että lapset ja nuoret voivat elää turvallista arkea, ja että heidän elämäänsä kuuluisi ystäviä sekä mielekästä ja kehittävää vapaa-ajan tekemistä. Kiusaaminen, epäasiallinen käytös ja väkivalta on tuotava esiin, ja niihin on puututtava.

Myös aikuisten tulisi kantaa vastuuta omasta käytöksestään. Ilkeä puhe on valitettavan yleistä, ja työpaikkakiusaaminen on surullisen tavallista. Osa nuorten turvallista arkea on välttyä näkemästä aikuisten harjoittamaa kiusaamista.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja


Airikka Kirsi
Kirsi Airikka, päätoimittaja Silta-lehti kirsi.airikka@evl.fi p. 050 381 0970