Pääkirjoitus

11.1.2017 11.00

Kohtaaminen lisää yhteisymmärrystä

Kirsi Airikka

Enemmistö suomalaisista kokee tämänhetkisen ilmapiirin ahdistavaksi. Kansalaisten keskinäinen luottamus on heikkoa. Suomalaista ilmapiiriä on koventanut muun muassa maahanmuuttokeskustelu. Noin puolet suomalaisista uskoo, että ääriliikkeet voimistuvat maassamme.

Ahdistusta lisää myös taloudellinen huono-osaisuus. Moni ihminen on menettänyt työnsä ja samalla uskonsa tulevaisuuteen. Tulokset käyvät ilmi Alma Median teettämästä tutkimuksesta, joka julkaistiin joulukuussa. (AL 19.12.2016)

Terrorismi lisää pelkoa ympäri maailman. Moni todella tuntee ennakkoluuloja muualta tulleita ihmisiä kohtaan. Maahanmuuttajia saatetaan pitää uhkana omalle hyvinvoinnille ja koko maan tulevaisuudelle. Pelko ja ennakkoluulot ilmenevät joskus jopa rasismina ja huonona käytöksenä, myös Tampereen katukuvassa.  

Ennakkoluuloista huolimatta Suomi muuttuu yhä kansainvälisemmäksi maaksi. Tampere on jo monikulttuurinen kaupunki.

Tällä hetkellä paikkakunnalla on asukkaita noin 125 maasta. Tampereella on noin 12 000–14 000 maahanmuuttajaa, joista suurin osa on tullut kaupunkiimme työn ja opiskelun takia. Turvapaikanpaikanhakijoita on kaupungissa edelleen noin 300. Tampereellekin saapuu vuosittain 100–200 uutta YK:n kiintiöpakolaista.

Monikulttuurisuuden myötä eri uskonnot ovat tulleet näkyvämmiksi suomalaisessa yhteiskunnassa. Samaan aikaan ihmisten tietämys uskonnoista on vähentynyt.

Uuden vuoden alkaessa moni kuitenkin katsoo toiveikkaana tulevaisuuteen. Heidän laillaan uskon, että Suomi voi olla tulevaisuudessa maa, jossa eri uskontoja ja kulttuureja edustavat ihmiset elävät sovussa keskenään. Satavuotiasta Suomea juhliessamme voimme olla ylpeitä suomalaisuudestamme ja lisäksi olla rohkeasti monikulttuurinen kansa. 

Suvaitsevaisuuden lisääntyminen vaatii kuitenkin aikaa, tietoa sekä ihmisten avointa kohtaamista ja keskustelua. Ennen kaikkea se vaatii ihmisiä, jotka jaksavat toimia paremman tulevaisuuden hyväksi.

Kansainvälistä ekumeenista rukousviikkoa vietetään jälleen tammikuussa. Ekumenialla tarkoitetaan kirkkojen ja kristittyjen pyrkimyksiä keskinäiseen yhteyteen. Monet kristityt uskovat, että ekumenia toteutuu juuri ihmisten kohtaamisissa.

Tammi–helmikuun vaihteessa vietetään myös YK:n julistamaa Yhteisymmärrysviikkoa, jonka tavoitteena on uskontojen vuoropuhelun lisääminen ja hyvän tahdon viestin välittäminen.

Ilahduttavinta on, että teemaviikon tapahtumia on toteuttamassa joukko nuoria kaupunkilaisia hiippakunnan, seurakuntien, kaupungin, koulujen ja järjestöjen työntekijöiden ohella.

Tampereen seurakunnilla on vahva rooli paikkakunnan maahanmuuttajatyössä. Toiveissa on, että evankelis-luterilainen kirkko isoimpana kirkkokuntana voisi olla avainasemassa edistämässä maahanmuuttajien kotoutumista sekä uskontojen ja katsomusten vuoropuhelua kotikaupungissamme. 

Siunattua ja suvaitsevaista uutta vuotta!


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Älä täytä
 * Hyväksyn antamieni tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti.
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja


Airikka Kirsi
Kirsi Airikka, päätoimittaja Silta-lehti kirsi.airikka@evl.fi p. 050 381 0970