Pääkirjoitus

6.3.2024

Kokemuksellisuus kiinnostaa

Kirsi Airikka

Tässä lehdessä on juttu spiritualiteetista. Sillä on kristillisissä kirkoissa perinteisesti tarkoitettu hengellistä elämää ja etsintää, uskoa ja henkilökohtaista uskonnon harjoittamista.

Keskeistä on yksilön sisäinen näkökulma ja henkilökohtainen ulottuvuus uskoon ja elämänkatsomukseen. (Veli-Matti Salminen & Niko Huttunen: Spiritualiteetti 2020-luvun Suomessa, Kirkon tutkimus ja koulutus,2022)

Erityisesti luonnon pitäminen pyhänä tai luonnossa liikkumisen kokeminen lähentymisenä Jumalaan tai johonkin korkeampaan ovat yleisiä ilmiöitä suomalaisten henkilökohtaisessa hengellisyydessä.

Spiritualiteetti kiinnostaa ihmisiä yhä enemmän, ja kokemuksellisuus ja auttaminen ovat yhä tärkeämpi osa hengellisyyttä. Moni haluaa kokea ja luoda oman elämänsä merkitystä sekä itse päättää, mikä on hänelle tärkeää – myös hengellisessä elämässä. Myös kehollisuus ja kokonaisvaltaisuus korostuvat spiritualiteetissa.

PyhiinvaellusTampere ja Aleksanterin kirkko ovat johdattaneet tamperelaisia luovaan monimuotoiseen spiritualiteettiin ja kehollisuuteen jo useita vuosia.

Luterilaisuuden kehollisia elementtejä ovat esimerkiksi virsilaulu, ylösnousu penkissä, polvistuminen alttarilla, ristinmerkin tekeminen ja öljyllä voiteleminen.

Pääsiäistä ajatellessa mieleen nousee muisto meksikolaisesta Taxco de Alarcón hopeakaupungista. Sen katunäkymiä hallitsevat vaikuttavat, metallista valetut taideteokset, jotka kertovat pääsiäisen ristintiestä. Vielä koskettavampi oli matkaoppaamme kertomus itseään ruoskivista ja painavia ristejä raahaavista ihmisistä, kun he eläytyvät Jeesuksen kärsimystiehen joka vuosi pääsiäisen aikaan.

Katolisten taxcolaisten eläytymisen tavat tuntuvat meistä jäyhistä suomalaisista ehkä melko vierailta. Totta kuitenkin on, että luterilaisessa pääsiäisenvietossakin on monia kehollisia elementtejä.

Elämme parhaillaan paastonaikaa. Paastossa voi kehollisuudenkin kautta tutkia, mitä elämässä on liikaa, ja mistä kenties voi luopua.

Ehtoollinen on vahva kehollinen pyhä toimitus, ja toinen luterilaisen kirkon sakramenteista kasteen ohella. Ehtoollisessa olemme läsnä, ja nautimme leivän ja viinin. Koemme yhdessä jotakin, jota sanat eivät tavoita. Kiirastorstai on yksi suosituimmista kirkkopyhistä, ja juuri silloin nautittu ehtoollinen on monille syvä, kehollinen ja hengellinen kokemus.

Vahvoja kokemuksia tarjoaa Via Crucis – ristin tie -vaellusnäytelmä, joka palaa tänä vuonna takaisin Helsingin keskustan kaduille koronatauon jälkeen. Kulkue on 25-vuotisen historiansa aikana kutsunut mukaansa vuosittain tuhansia ihmisiä.

Yli 30 vuoden perinne on myös Tampereen Tesoman kirkon Via dolorosa -vaelluksella. Se tarjoaa kulkijalle kokonaisvaltaisen elämyksen kaikkien aistien välityksellä. Pääsiäisen vahvoja kokemuksellisia tapahtumia ovat myös Ristin tie -tilaisuudet, pääsiäisnäytelmä ja runsas konserttitarjonta Tampereen kirkoissa. Merkityksellistä pääsiäistä!


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja


Airikka Kirsi
Kirsi Airikka, päätoimittaja Silta-lehti kirsi.airikka@evl.fi p. 050 381 0970