Pääkirjoitus

2.3.2016 11.00

Kokemuksia ja kosketuksia

Kirsi Airikka

Kirkon strategiassa puhutaan nykyisin yhä enemmän seurakuntalaisten osallistamisesta. On ymmärretty, että läheskään kaikille ei riitä kirkon penkissä istuminen. Moni seurakunnan tapahtuma tuntuu liian valmiiksi tehdyltä tai tarjonta ei muuten puhuttele.

Kirkkoon ja muihin uskonnollisiin instituutioihin suhtaudutaan nykypäivänä usein kriittisesti. Siitä huolimatta monilla ihmisillä on sisimmässään kaipaus pyhään. Muuttuvassa maailmassa moni tuntee kaipuuta henkilökohtaisen uskonelämänsä vahvistamiseen sekä halua ankkuroitua johonkin pysyvään.

 
Monet ihmiset ovat myös kiinnostuneita tekemisestä ja kokemisesta. Tampereen seurakuntien toiminnassa on hyviä esimerkkejä seurakuntalaisten onnistuneesta osallistamisesta ja merkitysten tarjoamisesta.


Jokaisen Tuomasmessun valmisteluun osallistuu noin 70 seurakuntalaista. Messuja on järjestetty Aleksanterin kirkossa jo 25 vuoden ajan. Yhteisöllisyys rakentuu aina uudelleen, kun väki vaihtuu. Myös lähikirkkojen jumalanpalvelusten suunnittelussa ja toteutuksessa on nykyisin mukana monia vapaaehtoisia seurakuntalaisia. 


Monet Tampereen seurakuntien hiljaisen viikon ja pääsiäisen tapahtumat tarjoavat vahvoja kokemuksia, joista mukanaolija voi nauttia kaikin aistein. Aitolahden kirkossa esitetään pääsiäisnäytelmä jo viidennen kerran. Kaupungin keskustassa kulkija voi eläytyä hiljaisen viikon tunnelmiin ekumeenisilla pysäkeillä ristisaaton jalkautuessa jälleen kaupungin katukuvaan.


Tesoman lähikirkon Via Dolorosa järjestetään tänä vuonna 30. kerran. Kristuksen kärsimystiellä on ollut mukana jo 56 000 kävijää. Seurakuntalaisten osallisuus on toteutunut Tesomalla luontevasti, sillä vaellus ei synny ilman isoa vapaaehtoisten joukkoa.


Vaelluksen vahvuuksia ovat pelkistetty muoto, havainnollisuus, aistillisuus ja huolellinen toteutus. Kulkijalle tarjotaan kokonaisvaltainen pääsiäiselämys kaikkien aistien välityksellä. Voimakas kokemus tuo hiljaisen viikon tapahtumat iholle. 

 
PyhiinvaellusTampere-reitistö on uusin hanke, jolla Tampereen seurakunnat pyrkii vastaamaan ihmisten kaipuuseen. Pyhä on löydettävissä myös arjesta.


Tampere on ainutlaatuinen ja innostava kaupunki, jonka kirkot, kulttuurihistorialliset kohteet, kaupunkiympäristö ja luonto tarjoavat runsaasti mahdollisuuksia pyhiinvaellusreittien rakentamiseen.


Reitistö rakentuu pikkuhiljaa lähikirkolta toiselle. Lisäksi naapurikuntien pyhiinvaelluspolut tarjoavat mahdollisuuksia laajentaa verkkoa.

 
Ensimmäiset reitit ovat valmiina Tampereen päivänä lokakuussa ja koko reitistö julkistetaan huhtikuussa 2017.  PyhiinvaellusTampere on samalla yksi reformaation juhlavuoden päätapahtumista Tampereella.


Tavoitteena on, että vuoteen 2020 mennessä Tampere tunnetaan valtakunnallisesti pyhiinvaelluskaupunkina, joka vetää paikkakunnalle myös matkailijoita.
Elämyksellistä ja koskettavaa pääsiäistä Sillan lukijoille!




Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi



Airikka Kirsi
Kirsi Airikka, päätoimittaja Silta-lehti kirsi.airikka@evl.fi p. 050 381 0970