Pääkirjoitus

4.5.2022 9.00

Koskettava kevät

Kirsi Airikka

Koronavuodet ja Ukrainan sota ovat olleet raskaita koko maailmalle, ja niin myös Suomelle. Samalla viime viikkojen koskettavin ja myös voimauttavin asia on ollut ukrainalaisten tukeminen. Muu maailma auttaa parhaansa mukaan sekä sodan jalkoihin jääneitä että sotaa pakenevia ihmisiä.

Suurin osa suomalaisista suhtautuu auttamiseen ja lahjoittamiseen erittäin myönteisesti. Poikkeukselliset kriisit, kuten korona ja Ukrainan sota, ovat lisänneet ihmisten auttamishalua ja lahjoituksia järjestöille.

Kertalahjoitukset ovat edelleen suosituin tapa lahjoittaa rahaa. Joka kolmas suomalainen tekee kertalahjoituksia. Säännöllisten lahjoittajien osuus on kuitenkin kasvanut selvästi.  

Tulokset käyvät ilmi Vastuullinen Lahjoittaminen -yhdistyksen (VaLa) tutkimuksesta joulukuussa 2021. Taloustutkimuksen toteuttamaan verkkokyselyyn vastasi 1093 henkilöä. Tuloksia on myös verrattu vuonna 2017 toteutettuun vastaavaan kyselyyn.

Rahaa keräävien tahojen luotettavuus on yhä edelleen tärkein tekijä, johon lahjoittajat kiinnittävät erityistä huomiota. Myös tiedonsaanti lahjoitusvarojen käytöstä koetaan tärkeäksi.

Yhä useammat suomalaiset myös testamenttaavat omaisuuttaan hyväntekeväisyyteen. Hyvä testamentti -kampanjan mukaan Ukrainan kriisi on lisännyt kiinnostusta testamenttien tekemiseen.

Testamenttilahjoituksilla järjestöille ja seurakunnille voi turvata niin lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämistä kuin luonnon ja eläinten suojeluakin. Testamentilla on mahdollista turvata myös apu tulevien vuosien katastrofien ja kriisien hoitoon. 

Tutkimuksen mukaan noin 15 prosenttia suomalaista on tehnyt testamentin ja 39 prosenttia on harkinnut sen tekemistä. Noin joka kymmenes suomalainen on kiinnostunut omien arvojen mukaisen toiminnan tukemisesta testamenttilahjoituksen avulla. Tutkimuksen toteutti IRO Research ja siihen vastasi yli tuhat täysi-ikäistä suomalaista.

Myös suuri joukko tamperelaisia on käärinyt hihansa ja ryhtynyt monin tavoin auttamaan ukrainalaisia. Tampereen seurakunnat yhteistyökumppaneineen on hankkinut varoja muun muassa keräysten, tukikonserttien, huutokaupan ja taiteenmyynnin avulla. Rahasummalla saadaan palkattua ukrainan kieltä puhuva tukihenkilö Tampereelle saapuneiden pakolaisten tueksi vuoden loppuun saakka.

Pari viikkoa sitten avattiin Ukraina Talo Itsenäisyydenkadulle. Vapaaehtoisvoimin toimiva yhteisö tukee kaupunkiin saapuvia pakolaisia ja auttaa heitä kotoutumaan Tampereelle.

Ukraina Talo – samoin kuin Kalevan kirkolla toimiva Marhaban-keskus – tarjoavat luontevan paikan, jossa kaupunkilaiset voivat toivottaa tulijat lämpimästi tervetulleiksi ja tutustua heihin.

Kaikki tämä auttaminen ja yhdessä tekeminen on hyvin koskettavaa ja sydäntä lämmittävää. Se myös antaa toivoa tulevaan. Elämä jatkuu. 

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Älä täytä
 * Hyväksyn antamieni tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti.
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja


Airikka Kirsi
Kirsi Airikka, päätoimittaja Silta-lehti kirsi.airikka@evl.fi p. 050 381 0970