Pääkirjoitus

7.6.2017 9.35

Kotouttaminen on rakkautta

Kirsi Airikka

Jo lapsesta asti olen ajatellut, että hädässä olevia ihmisiä on autettava. Siihen velvoittaa jo sukuni tarina. Kun lähtökäsky Karjalan asukkaille saapui, valkjärveläinen mummoni pakkasi vähäiset matkatavarat perheelleen. Hän toi kuusilapsisen evakkoperheensä sodan jaloista turvaan Keski-Suomeen. Pienin matkaaja oli kahden kuukauden ikäinen vauva – äitini. 

Tämä lähtö ei jäänyt perheen ainoaksi. Sodan ja miehityksen pelko sai pappani kirjoittamaan rintamalta mummolleni. Kirjeen viesti oli selvä: ”Lähetä osa lapsista Ruotsiin, että edes joku meistä säilyisi hengissä.”

Mummoni noudatti puolisonsa sydäntä riipovaa ohjetta ja laittoi matkaan kolme tytärtään: 8-vuotiaan sekä 4-vuotiaat kaksoset. Laput kaulassa sotalapset ohjattiin laivaan. Kolme sisarusta erotettiin toisistaan, mutta he pääsivät turvallisiin perheisiin samassa kaupungissa. Onnellista on myös se, että yhteys vanhempiin ja sisaruksiin säilyi, vaikka tytöt – tätini – jäivätkin naapurimaahan.

Evakkoperheet saivat monenlaista kohtelua kantaväestöltä. Toiset pitivät heitä muukalaisina, jotka tulivat muiden elätettäviksi. Toiset taas suhtautuivat ystävällisesti, ja heille tulijoiden auttaminen oli itsestään selvää. Lähimmäisenrakkaus sai ihmiset parhaansa mukaan kotouttamaan evakkoja, vaikka itse käsite tuskin oli vielä tuttu ihmisille.

Apua saivat myös isovanhempani ja heidän lapsensa. Kiitollisuus huolenpidosta täyttää edelleen jälkipolvien mielen.

Jeesuksen esimerkki lähimmäisen rakastamisesta on kristinuskon ytimessä. Tampereen seurakunnissa toisen ihmisen kohtaaminen ja auttaminen toteutuvat monin tavoin kotikaupunkimme asukkaiden, uusien tulijoiden ja maailmalla apua tarvitsevien ihmisten keskuudessa.

Seurakunnilla on vahva rooli kaupungin maahanmuuttajatyössä. Erityisen hienoa on, että tulijoiden kotouttamista edistetään monien hankkeiden avulla ja yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.

Pelipuiston seurakuntakodissa Hervannassa on jo vuosia tehty monikulttuurista työtä. Yksi tuoreimmista esimerkeistä on marraskuun alussa samassa kaupunginosassa alkanut tehostetun kotouttamisen hanke TEKO. Hanketta koordinoi Tampereen seurakunnat, ja sen osatoteuttajina toimivat Tampereen kaupunki, Tampereen yliopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu.

Mielenkiintoinen uusi avaus on myös Marhaban-hanke, josta Tuomiokirkkoseurakunta päätti huhtikuussa. Kalevan lähikirkkoalueella aloitetaan olohuonetoiminta, jossa tuetaan maahanmuuttajia kotoutumisen ja kielitaidon monenlaisissa haasteissa. Asiasta uutisoitiin huhtikuun Sillassa (4/2017, s. A 3).   

Tampereen seurakunnat tarjoaa tukihenkilötoimintaa kiintiöpakolaisille sekä suomen kielen opetusta ja monenlaista ryhmätoimintaa maahanmuuttajille. Seurakunnan työntekijöiden rinnalla tulijoiden kotouttamiseen osallistuu iso joukko vapaaehtoisia. Kiitos heille arvokkaasta työstä! 

 


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Älä täytä
 * Hyväksyn antamieni tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti.
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja


Airikka Kirsi
Kirsi Airikka, päätoimittaja Silta-lehti kirsi.airikka@evl.fi p. 050 381 0970