Pääkirjoitus

7.2.2018 9.59

Köyhyys on riski hyvinvoinnille

Kirsi Airikka

Vuoden alussa moni tekee itselleen terveyslupauksen ja päättää syödä terveellisemmin sekä lisätä liikuntaa. Lupauksia lunastetaan myös kaupassa, kun ostoskoriin poimitaan kevyttä kalaa, vähärasvaista lihaa ja leikkeleitä, täysjyväviljaa sekä hedelmiä.

Kaikkien kohdalla kauppakassin sisältö ei ole kiinni pelkästään tahdonvoimasta. Moni vähävarainen ihminen joutuu taloudellisista syistä koostamaan ruokavalionsa valkoisesta makaronista ja rasvaisesta lenkkimakkarasta tai turvautumaan alennuksessa olevaan einesruokaan, joka usein on suosituksiin nähden liian rasvaista ja suolaista. Kun budjetti on tiukka, hedelmiä ja vihanneksia syödään niukasti.

Etenkin lapsiperheiden köyhyys on alkanut jälleen yleistyä muutaman vuoden vähenemisen jälkeen. Köyhyyden kasvu on viime vuosina ollut jyrkintä kahden huoltajan pikkulapsiperheissä. Tulokset käyvät ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksesta, jossa on analysoitu lapsiköyhyyttä Suomessa 2010-luvulla.

Lapsiperheköyhyys johtuu usein työttömyydestä, vähäisestä koulutuksesta ja työelämän muutoksista. Köyhien perheiden huoltajat ovat selvästi muiden perheiden huoltajia useammin vailla ammatillista koulutusta. Nykyisin korkea koulutuskaan ei enää välttämättä suojaa köyhyydeltä, sillä köyhissä lapsiperheissä on aiempaa useammin korkeakoulutettu huoltaja.

Kehitys on huolestuttava, sillä THL:n mukaan sosiaalinen eriarvoisuus voi ilmetä viime kädessä terveyseroina. Suomalaisten yleinen hyvinvointi ja terveys ovat jatkuvasti kohentuneet, mutta niiden jakautuminen väestössä on yhä eriarvoisempaa.

Lasten ja lapsiperheiden köyhyys on ollut yhteiskunnallisen keskustelun teemana koko 2000-luvun ajan. Siitä huolimatta vain pieni osa Tampereen seurakuntien Ruokapankin asiakkaista on lapsiperheitä. Tyypillisin ruokakassin hakija on yksin asuva työtön tai pienen eläkkeen varassa elävä ihminen. Viime vuonna Ruokapankki jakoi 22 000 ruokakassia vähävaraisille kaupunkilaisille.

Näyttää siltä, että moni vähävarainen perhe ei tiedä, että Tampereen seurakuntien Ruokapankista on mahdollista saada elintarvikeapua arjen helpotukseksi. Avun piiriin pääsee, kun ottaa yhteyttä oman seurakunnan diakoniatyöntekijään tai seurakuntien avunvälitykseen. Apua saadakseen ei tarvitse olla kirkon jäsen.   

Monilla on huoli vähävaraisista perheistä. Siksi tämän vuoden Yhteisvastuukeräyksen teema ilahduttaa erityisesti mieltä. Keräyksellä torjutaan nälkää ja köyhyyttä. Suomessa tuetaan taloudellisesti vaikeassa tilanteessa eläviä ihmisiä yhteistyössä Kirkon diakoniarahaston ja paikallisseurakuntien kanssa.

Osallistumalla keräykseen voit siis auttaa myös tamperelaisia lapsiperheitä. Tule mukaan ja kerro hyvän tekemisestä myös ystävällesi.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Älä täytä
 * Hyväksyn antamieni tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti.
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja


Airikka Kirsi
Kirsi Airikka, päätoimittaja Silta-lehti kirsi.airikka@evl.fi p. 050 381 0970