Pääkirjoitus

3.8.2022

Kukaan nuori ei saa jäädä yksin

Kirsi Airikka

Monien nuorten paha olo on lisääntynyt viime vuosina. Siitä kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kouluterveyskysely, jonka mukaan nuorten ahdistus- ja masennusoireilu oli keväällä 2021 lisääntynyt huomattavasti verrattuna pandemiaa edeltävään aikaan.

Kyselyn mukaan lähes joka kolmas peruskoulussa, lukiossa tai ammattioppilaitoksessa opiskeleva tyttö oli kokenut kohtalaista tai vaikeaa ahdistuneisuutta. Yksinäisyys oli lisääntynyt sekä poikien että tyttöjen keskuudessa.

Nuorten turvallisuudentunnetta ja uskoa tulevaisuuteen ovat horjuttaneet myös Ukrainan sota ja ilmastokriisi. Suorituskeskeisyys ja sosiaalisen median aiheuttamat paineet haastavat nekin nuoria.

Lukuvuosi on alkamassa, ja oppilaat palaavat kouluihin elokuussa. Edellisvuosien etäkouluun enää onneksi tuskin päädytään. Nuorten paha olo ei kuitenkaan ole hävinnyt.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen seurannasta käy ilmi, että hoitoon pääsyn ongelmat ovat pahentuneet vuosien aikana. Lain mukaan hoitoon tulisi päästä kolmessa kuukaudessa. Mediasta olemme saaneet tietää, että tämä ei kuitenkaan aina toteudu.

Mielenterveyden ongelmat vaikuttavat opiskeluun, ihmissuhteisiin sekä käsitykseen omasta itsestä ja arvosta. Niillä voi olla kauaskantoisia vaikutuksia nuoren tulevaisuuteen.

Keinoja nuorten tukemiseen mietittiin kirkon järjestämässä paneelissa heinäkuussa Porin SuomiAreenalla. ”Nuoret tarvitsevat enemmän juuri helposti saavutettavia mielenterveyspalveluita”, sanoi Lukiolaisten liiton puheenjohtaja Lukas Virtala, ja toi esiin tärkeän näkökulman:

Virtalan mukaan monelle nuorelle riittää se, että saa puhua luotettavalle aikuiselle ja tulla kuulluiksi. Joskus koulun ammattilaiset tai oma perhe eivät riitä. Silloin on tarvetta puolueettomalle turvalliselle aikuiselle.

Tampereen seurakunnat ja sen yhteistyökumppanit ovat onneksi pystyneet tarjoamaan tamperelaisnuorille keskusteluapua. Walk in -terapia alkoi viime syyskuussa Vanhalla kirkolla. Kesällä sitä on ollut tarjolla Skeittitapuli-toiminnan yhteydessä sekä Hervannassa.

Maksuton lyhytterapia on tarkoitettu 16–30-vuotiaille nuorille ja nuorille aikuisille. Kirkkoon voi kävellä sisään ilman ajanvarausta. Matalan kynnyksen terapia ei ole sairauden hoitoa, mutta siitä voi olla apua esimerkiksi tilanteessa, jossa henkilö odottaa pääsyä psykoterapiaan. Keskustelijoina on joukko ratkaisukeskeisiä lyhytterapeutteja.

Syyskuusta alkaen terapiaa on jälleen tarjolla maanantaisin Vanhassa kirkossa sekä keskiviikkoisin Hervannan Yhteisökeskus L8:ssa. Hienoa on, että terapia on laajentumassa myös muihin Suomen kaupunkeihin.

Pidetään yhdessä huolta siitä, että kukaan nuori ei jää yksin pohtimaan ongelmiaan. Meillä kaikilla ihmisillä on nähdyksi ja kuulluksi tulemisen tarve.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi



Airikka Kirsi
Kirsi Airikka, päätoimittaja Silta-lehti kirsi.airikka@evl.fi p. 050 381 0970