Pääkirjoitus

5.1.2022 9.00

Kuunteleminen – taidoista tärkein

Kirsi Airikka

Monenlainen suvaitsemattomuus ja vihapuhe ovat yleistyneet yhteiskunnassa viime vuosina. Ikävä on todeta, että myös koronapandemia on jyrkentänyt ihmisten äänenpainoja Suomessa – ja myös maailmalla. 

Tämän tammikuun Sillan jutuissa puhutaan toisten ihmisten kohtaamisesta ja kuuntelemisesta sekä vuoropuhelusta.

Taiteilija Seela Sellan mukaan vihapuhe voisi vähentyä, jos ihmiset saisivat toisiltaan hyväksyntää ja rakkautta. Jokaisen tulisi olla näkyvä ja saada kokemus, että on tullut kuulluksi.

Hän uskoo, että kohdatuksi tuleminen voisi myös lisätä empatiaa toisiamme kohtaan. Myötäelämisen kyky saattaisi kehittyä meissä, kun vaivautuisimme pohtimaan, miten joku ihminen ajattelee tai miksi hän toimii niin kuin toimii.  

Kuuntelemisen tärkeydestä kirjoittaa tässä lehdessä myös Tampereen hiippakunnan verkosto- ja yhteisötyön asiantuntija Hanne von Weissenberg, joka aloittaa Sillan kolumnistina.

”Kuunteleminen on toisen ihmisarvon tunnustamista ja keskinäisen kunnioituksen toteuttamista käytännössä. Se on edellytys myötätunnolle, toisen tunteiden ja kokemusten ymmärtämiselle”, kirjoittaa kolumnistimme.

Hän toteaa, että kuunteleminen ei kuitenkaan ole aina helppoa. ”Seuraava askel on suostua kuuntelemisen taidon sinnikkääseen harjoittelemiseen – silloinkin, kun se tuntuu epämukavalta.”

Ei varmaankaan ole sattumaa, että Jumala on luonut meille kaksi korvaa ja yhden suun. Tutussa lausahduksessa on vinha perä. Tarvitsemme taitoja kuuntelemiseen ja rakentavaan vuoropuheluun kaikkialla: läheisten parissa, työpaikoilla, ystävien kanssa ja harrastuksissa.

Hyvä opas kuuntelemisen ja keskustelevan vuoropuhelun opettelemiseen on teos Dialogi pelastaa maailman (Kirjapaja 2021). Sen on kirjoittanut pastori Laura Arikka. 

”Kuunteleva, kunnioittava ja kannustava keskustelu avartaa ajatuksia, antaa uusia oivalluksia, auttaa ymmärtämään toisinajattelevia, helpottaa päätöksentekoa ja luo ryhmähenkeä”, kirjoittaa Arikka, jonka tehtävänä Erätauko-säätiön toimitusjohtajana on kehittää suomalaista keskustelukulttuuria.

Tämän lehden juttujen ja Laura Arikan kirjan hyviä oivalluksia kannattaa jakaa ja ottaa käytäntöön. On myös hienoa, että säätiön kunnioittavan kuuntelemisen koulutuksia on järjestetty kirkon työntekijöille ja luottamushenkilöille. Moniäänisyys ja näkemysten kirjo ovat kirkon nykypäivää, jolloin hyvät vuorovaikutustaidot ovat todella tarpeen.     

Uuden vuoden hyvä lupaus voisikin olla, että ihmiset yrittäisivät kuunnella lähimmäisiään. Tavoitteena on, että he tuntisivat tulleensa aidosti kohdatuiksi. Se olisi hyvä alku vuoropuheluun ja vuorovaikutukseen. Rakentavaa uutta vuotta Sillan lukijoille!

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Älä täytä
 * Hyväksyn antamieni tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti.
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja


Airikka Kirsi
Kirsi Airikka, päätoimittaja Silta-lehti kirsi.airikka@evl.fi p. 050 381 0970