Pääkirjoitus

5.9.2017 12.27

Maahanmuuttajatyö edistää vuoropuhelua

Kirsi Airikka

Elokuun Silta-lehdessä oli ennakkojuttu tilaisuudesta, jossa hiippakuntadekaani, islam-tutkija Ari Hukari luennoi muslimien kohtaamisesta ja vuoropuhelusta maahanmuuttajien kanssa. Hukarin kommentteja oli lainattu muun muassa MV-sivustolla, jonka lukijat antoivat kielteistä palautetta jutun haastateltavalle. Myös Silta joutui maahanmuuttokriittisten suomalaisten hampaisiin.

Palaute saa minut entistä vakuuttuneemmaksi siitä, että seurakuntien on jatkettava monipuolista maahanmuuttajatyötään. Kirkon on suojeltava rauhaa rakastavia lähimmäisiään rasistisilta asenteilta sekä vihalta. Myös Silta jatkaa aiheen käsittelemistä palstoillaan.

Ennakkoluuloista huolimatta Suomi muuttuu yhä kansainvälisemmäksi maaksi. Maamme vastaanottokeskuksissa on edelleen arviolta 11 000 turvapaikanhakijaa, jotka odottelevat sinettiä oleskelulupaansa tai sen epäämiseen. Tampere on jo nyt monikulttuurinen kaupunki. Tällä hetkellä paikkakunnalla on asukkaita noin 125 maasta.

Tampereen seurakunnat tarjoaa tukihenkilötoimintaa kiintiöpakolaisille, suomen kielen opetusta sekä ryhmätoimintaa turvapaikanhakijoille ja maahanmuuttajille. Seurakunnat koordinoi myös tehostetun kotoutumisen TEKO-hanketta Hervannassa yhdessä Tampereen kaupungin, Tampereen yliopiston ja Tampereen ammattikorkeakoulun kanssa.

Uusin toimintamuoto on Marhaban-keskus, joka on toiminut muutaman kuukauden Kalevan lähikirkossa. Marhaban on erilaisten kulttuurien ja ihmisten kohtaamispaikka, jonka tavoitteena on edistää maahanmuuttajien kotoutumista. Kantasuomalaisille se tarjoaa mahdollisuuden tutustua maahanmuuttajiin.

Jo kesällä huomattiin, että matalan kynnyksen paikalle on Tampereella valtava tarve. Keskuksessa on ollut päivittäin jopa 50 kävijää. Toiminnasta voi lukea lisää Sillan huhtikuun ja kesäkuun numeroista.

Viime viikkoina suomalaisia on hämmentänyt keskustelu, jonka mukaan laittomasti maassa olevien rangaistusta pitäisi koventaa. On myös ehdotettu paperittomien avunannon ja piilottelun tekemistä rangaistavaksi. Asian nosti esiin sanomalehti Ilkka pääkirjoituksessaan. ”Auttamisen kriminalisointi iskisi kuitenkin kirkon toiminnan ytimeen”, toteaa Ilkka (24.8.2017).

Kirkot ovat kautta aikojen tarjonneet turvaa eri tavoin hädässä oleville ja vainotuille. Kirkkoturvalla tarkoitetaan hädänalaisen ihmisen henkistä ja aineellista auttamista. Se voi olla keskustelutuokio, yösija tai lämmin ateria. Kirkko voi myös auttaa turvapaikanhakijaa valitusprosessissa.

Kirkko ei piilottele ketään. Tampereen seurakunnilla niin kuin kirkolla kaiken kaikkiaankin on suhteessa viranomaisiin hyvä keskusteluyhteys ja molemminpuolinen arvostus.

Maahanmuuttajatyö jatkuu Tampereen seurakunnissa. Monien muiden kirkon työntekijöiden lailla uskon, että se ehkäisee syrjäytymistä sekä edistää rauhanomaista rinnakkaiseloa ja vuoropuhelua. Suomi voi tulevaisuudessa olla maa, jossa eri uskontoja ja kulttuureja edustavat ihmiset elävät sovussa ja tasa-arvoisina keskenään.

 


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi



Airikka Kirsi
Kirsi Airikka, päätoimittaja Silta-lehti kirsi.airikka@evl.fi p. 050 381 0970