Pääkirjoitus

4.1.2023

Nuoret tarvitsevat tukea nyt

Kirsi Airikka

Nuorten mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet nopeasti viime vuosien aikana. Yhä useammalla nuorella todetaan hoitoa vaativaa masennusta ja ahdistuneisuutta. Eri tutkimusten mukaan joka neljännellä nuorella Suomessa on mielenterveyden ongelmia. 

Tutkimustulokset ovat todella hälyttäviä. Moni pohtiikin, mikä yhteiskunnassa on muuttunut niin, että yhä useampi nuori voi huonosti. 

Yksi ratkaisu nuorten hyvinvoinnin edistämiseen olisi tarjota nuorille enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa heitä koskeviin asioihin. Tämä kävi ilmi Diakonissalaitoksen Nuorten ohjelman toteuttamalla kiertueella, jossa tavattiin kasvotusten 140 haavoittuvassa asemassa olevaa nuorta ympäri Suomea. 

Nuorten viesteissä kansanedustajille tulivat esiin muun muassa mielenterveyspalvelut ja yleinen ilmapiiri. Nuoria huolettaa vaikeus päästä mielenterveyspalveluiden pariin. 

Myös Mieli-yhdistys on teettänyt tutkimuksen siitä, mikä on auttanut nuoria selviytymään elämänkulkunsa varrella vastaan tulleista haasteista. Yhdistys myös julkaisi joulukuussa Nuorten hyvinvointiohjelman, joka sisältää yli 70 toimenpidettä 13–28-vuotiaiden nuorten mielenterveyskriisin ratkaisemiseksi. Tavoitteena on, että paperi on osa Suomen seuraavaa hallitusohjelmaa. 

Keinoja nuorten auttamiseen on varmasti olemassa, mutta ongelmien laajuus edellyttää, että toimeen tartutaan yhdessä. On lisättävä palveluita, mutta myös yhteisöllisyyttä ja välittämistä arjessa. 

Tampereen seurakunnat on tehnyt monipuolista nuorisotyötä jo yli 90 vuoden ajan ympäri kaupunkia. Viime vuosina nuorten hyvinvointiin on keskitytty erityisesti Keskustorin Vanhassa kirkossa.

Skeittitapuli tarjoaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden skeittausharrastukseen ja kohtaamiseen turvallisten aikuisten kanssa ensi kesänä jo kolmannen kerran. Syksyllä 2021 Vanhassa kirkossa avattiin nuorille ja nuorille aikuisille Walk in, joka on matalan kynnyksen ratkaisukeskeistä lyhytterapiaa. 

Kevättalven aikana Vanhassa kirkossa aloittaa lapsiperheiden hyvinvointiin suunnattu Hengaa täällä -hanke. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen rahoittamassa toiminnassa ovat yhteistyössä Tuomiokirkkoseurakunta, Länsi-Suomen Diakonialaitos, Tampereen kaupunki, Lasten Kulttuurikeskus Rulla ja Tampereen Teatteri. 

Eteläisessä seurakunnassa aloitettiin reilu vuosi sitten Päihdepilotti, joka tarjoaa matalan kynnyksen apua sekä päihteiden käyttäjille että päihderiippuvaisten läheisille. Hankkeessa on oma musiikkiryhmä nuorille, ja työntekijät tekevät myös ennaltaehkäisevää päihdetyötä rippileireillä. 

Ilman hyvinvoivia nuoria Suomella ei ole tulevaisuutta, ja siksi nuorten ongelmiin on saatava apua välittömästi. Hyvä uuden vuoden lupaus meille aikuisille on miettiä, miten voisimme tukea lapsia ja nuoria juuri nyt.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja


Airikka Kirsi
Kirsi Airikka, päätoimittaja Silta-lehti kirsi.airikka@evl.fi p. 050 381 0970