Pääkirjoitus

2.4.2014 12.00

Oma tekeminen antaa merkitystä nuoren elämään

Kirsi Airikka

Tämän Silta-lehden teemana ovat lapset ja nuoret. Tapahtumaliitteessä on esitelty Tampereen seurakuntien kesän leiritarjonta.

  

Leirit, kerhot ja musiikinopetus tarjoavat mielekästä tekemistä kouluikäisille lapsille ja nuorille. Tarjolla on jälleen yli 50 leiriä, joista jokainen lapsi taatusti löytää mukavaa ajanvietettä.

Valikoimasta on syytä olla ylpeä, sillä monipuolinen leirikattaus on yhteiseltä nuorisotyöltä jokakesäinen voimainponnistus.

 

Ilahduttavaa on, että tarjolla on iloa antavien liikunta- ja kesäriemujen ohella paljon luovaa puuhaa: musiikkia, elokuvaa, tanssia, draamaa, kuvataidetta ja käsillä tekemistä.    

 

Taiteen tekemisen on huomattu lisäävän nuorten tyytyväisyyttä, elämäniloa, yhteisöllisiä valmiuksia sekä taitoja. Taiteen avulla lapsille ja nuorille voi avautua uusia ja arvaamattomia näkymiä ihmisyyteen ja maailmaan.

 

Tulokset käyvät ilmi Myrsky-tutkimuksesta, jossa nuorille järjestettiin taideprojekteja eri puolilla maata Suomen Kulttuurirahaston tuella. (Nuorten taiteen tekemisen merkitykset Myrsky-hankkeessa, 2011, Nuorisotutkimusseura)

 

Uusi päivä -sarjan nuoret näyttelijät kertovat Sillan haastattelussa, kuinka he toteuttavat omaa luovuuttaan draaman tekemisessä. Saman olen huomannut, kun olen seurannut nuorten musiikkiharrastusta lähipiirissäni. Musiikista voi tulla nuorelle ”se oma juttu”, väylä ilmaista itseään. Siihen liittyy usein myös haaveita ja unelmia, jotka innostavat, kantavat ja antavat merkitystä nuoren elämään.

 

 ”Pyhän kosketus kannattelee sitäkin,

 mitä ei itse jaksa kannatella.”

 

Paaston aikana ihmistä kehotetaan hiljentymään ja kääntymään kohti Jumalaa. Se ei kuitenkaan aina ole helppoa. Kiireinen arki uuvuttaa, ja asioiden paljous hajottaa ajatuksia.

 

Monen on vaikea rauhoittua ahdistavien uutisten takia. Media on viime viikkoina vyöryttänyt urakalla maailman väkivaltaisuuksia ja hätää tietoisuuteemme. Syyrian kriisi, Ukrainan levottomuudet ja Etelä-Sudanin nälänhätä tuntuvat painolastina sydänalassa. 

 

Helsingin piispan Irja Askolan miete hänen tuoreessa kirjassaan Pyhän kanssa piilosilla kuitenkin lohduttaa:  

  

”Pyhän kosketus kannattelee sitäkin, mitä ei itse jaksa kannatella. Hiljaa ja kunnioittaen Pyhä koskettaa pettymystämme, uupumustamme, neuvottomuuttamme. Siksikö jaksaa, kaikesta huolimatta, nostaa katseensa – ja kuulla enkelten viestin?”   

 

Levollista pääsiäisen aikaa!


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja


Airikka Kirsi
Kirsi Airikka, päätoimittaja Silta-lehti kirsi.airikka@evl.fi p. 050 381 0970