Pääkirjoitus

6.8.2014 12.00

Pääkirjoitus: Keskustelu jatkukoon

Kirsi Airikka

Arkkipiispa Kari Mäkisen esittämä anteeksipyyntö on vauhdittanut keskustelua homoseksuaalien kohtelusta ja asemasta. Arkkipiispa pyysi anteeksi homoseksuaaleilta ja muilta seksuaalivähemmistöjen edustajilta puheessaan 14. heinäkuuta Porin Suomi Areenalla.


Hänen mukaansa sekä yhteiskunta että kirkko ovat kohdelleet seksuaalivähemmistöjä julmasti ja he ovat vuosien varrella joutuneet torjutuiksi sairauteen, rikokseen tai erityiseen syntisyyteen vedoten.
 

Media riensi selvittelemään myös muiden luterilaisen kirkon piispojen kantaa anteeksipyyntöön. Muun muassa Suomen Kuvalehti tavoitti yhdeksästä piispasta seitsemän kommentoimaan arkkipiispan elettä. (SK, sähköinen lehti 17.7.2014)


Piispat osoittivat eri tavoilla tukensa arkkipiispan anteeksipyynnölle. Useat heistä toteavat sen olevan linjassa kirkolliskokouksen päätösten kanssa. Jokaisella ihmisellä on ihmisarvo ja häntä on kohdeltava inhimillisesti, koska hän on Jumalan luoma.


”Seksuaalivähemmistöjen asema liikuttaa isoa ihmisjoukkoa."

 

Kokonaan toinen kysymys on suhtautuminen sukupuolineutraaliin avioliittolakiin. Muun muassa Tampereen piispa Matti Repo toteaa, että anteeksipyynnöllä on paikkansa riippumatta siitä, mitä kantaa edustaa suhteessa avioliittolakiin.


Oulun piispan Samuel Salmen mukaan anteeksipyyntöä ei voi tulkita sukupuolineutraalin avioliittolain kirittämispuheenvuoroksi ottaen huomioon sen, mitä kirkko on avioliitosta jo sanonut.


Espoon piispa Tapio Luoma taas tulkitsee anteeksipyynnön arkkipiispan kutsuksi jatkaa keskustelua keskinäisen kunnioituksen hengessä, ”sillä sitä tarvitaan, olkoon avioliittolain tulevaisuus millainen hyvänsä.”


Oma tulkintani on samantapainen kuin piispa Luoman. Uskon, että arvojohtajana arkkipiispa haluaa, että keskustelu seksuaalivähemmistöjen asemasta ja ihmisoikeuksista jatkuu sekä kirkossa että yhteiskunnassa.


Myös helteisen heinäkuun päivinä käyty keskustelu osoittaa, että seksuaalivähemmistöjen asema liikuttaa isoa ihmisjoukkoa, ei vain seksuaalisvähemmistöjä itseään. Kommentit ja mielipiteet osoittavat, että kirkko ja sen toiminta ovat ihmisille tärkeitä.


Seksuaalivähemmistöjen asia nousee vuorenvarmasti esiin myös syksyn seurakuntavaaleissa. Kannattaa siis olla mukana vaaleissa – ehdokkaana sekä äänestäjänä, jos haluaa vaikuttaa kirkon lainsäädäntöön ja seurakuntalaisten tulevaisuuteen.


Palaa otsikoihin | 1 Kommentti | Kommentoi



Airikka Kirsi
Kirsi Airikka, päätoimittaja Silta-lehti kirsi.airikka@evl.fi p. 050 381 0970