Pääkirjoitus

2.7.2014 14.32

Pääkirjoitus: Luonto hoitaa

Kirsi Airikka

Tässä lehdessä on juttu vedestä, kaiken inhimillisen elämän perusedellytyksestä. Vesi on vahva kristillinen vertauskuva, puhutaanhan Raamatussa virvoittavista vesistä ja elämän lähteestä.

Vesillä olemisen ohella monet suomalaiset viihtyvät metsässä. Teologian tohtorin Pauliina Kainulaisen mukaan ihminen tarvitseekin luonnon läheisyyttä. Kun liikkuu metsässä tai pysähtyy ihailemaan järvenselkää, voi kohdata Jumalan.


Luonto on Luojan läsnäolon paikka ja siksi myös pyhä, kirjoittaa Kainulainen kirjassaan Metsän teologia.


Päijänteen rantojen ja keskisuomalaisten metsien kasvattina minun on helppo olla samaa mieltä ekoteologin kanssa. Kaipuuni luontoon on vuosien varrella vain kasvanut. Päijänne ja mökkisaari ovat edelleen osa sielunmaisemaani.

Myös iltakävelyt ja lomareissut puolison kanssa suuntautuvat yhä useammin luonnon pariin. Erämaahan hakeudumme hiihtämällä tai patikoimalla.


Erityisen antoisaa on, kun luonnossa olemiseen yhdistyy matkanteko. Liikkeellä oleminen, hiljaisuus, rasitus, kumppanuus, muiden kulkijoiden kohtaaminen, upeat luontokokemukset, vaikeuksien voittaminen ja perille pääseminen sisältävät usein merkityksiä ja kosketuksia pyhään.


Mieleeni on erityisesti jäänyt patikointi Teneriffalla. Kohtasimme polulla vaellussauvaansa tukeutuneen vanhan miehen, joka katsoi silmiin ja toivotti meille saksan kielellä: Grüss Gott, Jumalan terve. Merkillistä, miten tästä tavanomaisesta siunauksesta tulikin niin hyvä olo.


Vahva kokemus syntyi viime kesänä vaelluksella Utsjoen Kevolla. Leiriä tehdessämme huomasimme, että toinen teltankaari oli kadonnut. Autiotupa oli jo täynnä väkeä, joten sieltä ei yöpaikkaa olisi järjestynyt.


Kerroimme ongelmasta pihalla istuskeleville nuorille. Yllätys oli melkoinen, kun kohta yksi heistä toi lainaksi ylimääräisen teltankaaren. Taas saimme kiitollisina todeta, että meistä pidetään huolta.


Pauliina Kainulaisen mukaan moni ihminen voi pahoin, koska hän on vieraantunut luonnosta. Tasapainoon voi pyrkiä pysähtymällä ja kuuntelemalla metsän puhetta. Luonnossa meidän on ehkä mahdollista kokea Jumalan armoa sekä saada ruumiin, hengen ja sielun hoitoa.


Tänä kesänä keräämme miehen kanssa voimia pohjois-Espanjan vihreällä rannikolla ja patikoimme myös Pyhän Jaakobin polkua kohti Santiago de Compostelan kaupunkia.


Suosittelen kaikille lämpimästi luontoon lähtemistä! 

Auttajia tarvitaan yhä

Mustan Lampaan lähtö Kyttälän epäkäytännöllisistä tiloista on ollut tiedossa jo hyvän aikaa. Muuton yhteydessä seurakuntien päihdetyön painopiste siirtyy kuntoutukseen, kotikäynteihin ja asuinalueille.

 

Kaupungin ylläpitämä päivätoimintakeskus Huoltsu tekee jo pitkälti seurakuntien aloittamaa työtä. Tukityölle ja hyvän tekemiselle on kuitenkin yhä tarvetta.

 

Asumispalvelut ovat viime vuosina parantuneet. Härmälään on nyt suunnitteilla uusi päihde- ja mielenterveyskuntoutujien tukiasumisyksikkö.

 

Yhteiskunnalla on vastuunsa kadulla asuvienkin perusturvasta. Toivottavasti myös tilapäisille yöpaikoille löytyy tila läheltä keskustaa. Jos asunnottomuus ei ole oma valinta, ihmisellä on oltava paikka, johon päänsä kallistaa. Huoltsun aukioloaikojen muokkaaminen olisi askel oikeaan suuntaan.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi



Airikka Kirsi
Kirsi Airikka, päätoimittaja Silta-lehti kirsi.airikka@evl.fi p. 050 381 0970