Pääkirjoitus

5.8.2020 9.32

Pidetään huolta

Kirsi Airikka

Koronapandemiasta johtunut poikkeusaika on vaikuttanut monella tavalla etenkin tamperelaisiin perheisiin kevään ja kesän aikana. Monien ihmisten turvallisuudentunne ja jaksaminen ovat vähentyneet, ja vastaavasti avun ja tuen tarve on lisääntynyt.

Tulokset käyvät ilmi Tampereen kaupungin tekemästä kyselystä, jossa koottiin perheiden kokemuksia arjen sujumisesta poikkeusaikana. Tietoja käytetään perheille tarjottavien palvelujen kehittämiseen yhdessä yhteistyökumppaneiden, esimerkiksi järjestöjen ja yhdistysten kanssa.

Suurin osa vastaajista koki, että poikkeusaika ei ole muuttanut perheen taloudellista tilannetta. Kuitenkin yli kolmannes vastaajista kertoi, että tulot ovat pienentyneet, ja kuluja on jouduttu karsimaan.

Tampereen seurakunnissa on huomattu, että korona-aika on tuottanut lapsille, nuorille ja perheille taloudellisten haasteiden ohella myös sosiaalisia ja psyykkisiä kuormitustekijöitä. Tukiverkosto ja sosiaaliset suhteet ovat olleet vähäisiä, ja koulunkäynti etänä on aiheuttanut monille perheille haasteita.

Tuloksia tarkastellessa mieleen nousee ajatus, että korona-ajan jälkeen on entistä tärkeämpää huolehtia lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnista. Tulevasta emme tiedä, mutta on mahdollista, että moni poikkeusajan kielteinen vaikutus voi ilmetä myös viiveellä ihmisten elämässä.

Huoli lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnista on yhteinen. Samalla kuitenkin voi todeta, että Tampereen kaupungilla, järjestöillä ja seurakunnilla on monia hankkeita, ja viime vuosina on jo tehty hyvää yhteistyötä lapsiperheiden tukemiseksi.

Mikä parasta, tamperelaiset ovat päässeet mukaan ideoimaan osallistuva budjetti -menetelmään, joka tarjoaa toimintaa ja hyvinvointia lapsille ja nuorille. Kaupunkilaisilta on tullut 380 ehdotusta, miten voitaisiin käyttää lähes puoli miljoonaa euroa alaikäisten tamperelaisten iloksi ja hyödyksi.

Osallistuva budjetti voisi olla kiinnostava avaus myös Tampereen seurakuntien toiminnan suunnittelussa. 

Syksyllä kaupunki aloittaa useita Tampere Junior -hankkeita, joiden avulla tuetaan esimerkiksi nuorten yhdenvertaista harrastamista ja kehitetään lapsiperhepalveluja.

Seurakunnat ovat eri vaiheissa kulkeneet tamperelaisten perheiden rinnalla. Poikkeusaikana oli ilo huomata, että seurakunnissa pystyttiin tarjoamaan uusia tapoja olla tamperelaisten tukena ja apuna. Erityisesti kasvatustyössä, perheneuvonnassa ja diakoniatyössä keksittiin uusia ideoita perheidenkin tukemiseen.

Pidetään edelleen yhdessä huolta siitä, että kotikaupunkimme lapset ja nuoret voivat elää turvallista arkea, ja että heidän elämäänsä kuuluisi koulun, perheen ja ystävien ohella mielekästä ja kehittävää vapaa-ajan tekemistä.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi



Airikka Kirsi
Kirsi Airikka, päätoimittaja Silta-lehti kirsi.airikka@evl.fi p. 050 381 0970