Pääkirjoitus

4.8.2021 9.00

Ratkaisu on erimielisyyden hyväksyminen

Kirsi Airikka

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kirkolliskokous on meneillään Turussa. Toukokuun istuntokausi siirrettiin pidettäväksi 3.–6. elokuuta koronan takia. Tuolloin ei osattu aavistaa, että elokuussa maassamme lainehtii pandemian neljäs aalto.

Yleisöä ja mediaa ei päästetä sisälle, mutta täysistuntoja voi seurata suoratoiston välityksellä YouTubessa Kirkon kanavalla.

Elokuun kokous onkin tärkeä, koska keskiöön nousee jälleen samaa sukupuolta olevien parien kirkollinen vihkiminen.  

Kirkolliskokoukseen on tuotu edustaja-aloite, jossa esitetään pyyntö piispainkokoukselle valmistella esitys kirkolliskokoukselle samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä ja siunaamisesta. Sen on allekirjoittanut 44 edustajaa.

Asia on ollut pitkään esillä, sillä jo toukokuussa 2018 piispainkokous sai kirkolliskokoukselta tehtäväksi selvittää vaihtoehtoja avioliittokäsityksestä vallitsevan erimielisyyden ratkaisemiseksi. Piispojen vastaus kirkolliskokoukselle valmistui lopulta elokuussa 2020.

Piispojen kesken kysymyksestä vallitsee erimielisyys. Sama erimielisyys jakaa myös kirkolliskokouksen edustajia sekä kirkon työntekijöitä ja jäsenistöä.

Piispainkokous nostaa vastauksessaan keskeiseksi johtopäätökseksi sen, että ”jos siis halutaan turvata ykseys, vaihtoehtoja avioliittonäkemyksestä vallitsevan erimielisyyden ratkaisemiseksi on vain yksi: erimielisyyden hyväksyminen. Kirkko pysyy Kristuksen kirkkona ja elää täysin hänen armonsa varassa riippumatta sen avioliittonäkemyksestä ja -käytännöistä. Olennaista on löytää sellainen ratkaisu, jossa erimielisyys avioliittokäsityksestä ei ole ykseyden este ja jossa sen kanssa on helpointa elää.”

Piispainkokous on myös todennut, että ”kysymystä [erimielisyyden ratkaisemiseksi] ei voi sivuuttaa toteamuksella, että kirkon nykyinen avioliittokäsitys on jo itsessään ratkaisu. Päätöksenteon luonteeseen ylipäätään kuuluu etsiä ratkaisuja, jotka toisinaan täydentävät, muuttavat ja korvaavat aiemmin tehtyjä ratkaisuja.”

Aloitteen allekirjoittaneiden mukaan tämä käytännössä tarkoittaa, että tietä eteenpäin on etsittävä edelleen aktiivisesti.

Avioliittokysymys on tosiaan ratkaistava pian. Muutoin kirkko menettää uskottavuutensa toimijana yhteiskunnassa. Kirkon tulisi olla uskottava yhteistyökumppani, joka kykenee päätöksentekoon, ja joka on valmis rakentamaan yhteiskuntarauhaa.

Kirkon on toimittava kirkkojärjestyksen mukaisesti siten, että jokaisella rippikoulun käyneellä kirkon jäsenellä on oikeus kaikkiin kirkon pyhiin toimituksiin. Kun muutoin toimitaan tasa-arvoisesti, vihkimisen syrjivät käytänteet antavat ristiriitaisen kuvan kirkon arvoista. Ne ovat myös omiaan etäännyttämään jäsenistöä. 

Monien ihanteena on kirkko, joka on kaikille saavutettava yhteisö. Toiveena on, että se puolustaa kaikkien ihmisarvoa ja taistelee eriarvoistumista vastaan. Kirkon tärkein tehtävä on Jumalan rakkauden armon välittäminen.


Palaa otsikoihin | 1 Kommentti | Kommentoi



Airikka Kirsi
Kirsi Airikka, päätoimittaja Silta-lehti kirsi.airikka@evl.fi p. 050 381 0970