Pääkirjoitus

4.9.2024

Rippikoulut valokeilassa

Kirsi Airikka

Rippikoulut ovat kiinnostaneet mediaa ja ihmisiä tänä kesänä – monestakin syystä. Rippikoulu on edelleen varsin suosittu, sillä noin kolme neljästä suomalaisnuoresta käy rippikoulun. 

Maassamme järjestetään vuosittain noin 1 200 rippileiriä ja niihin osallistuu lähes 50 000 nuorta. 

Kirkon väestötilastojen mukaan kastettavien rippikouluikäisten määrä on lähes kaksinkertaistunut neljässä vuodessa. Vuonna 2019 kastettiin 543 nuorta rippikoulun yhteydessä, ja viime vuonna määrä oli 923.

Tampereella rippikoululaisia oli viime vuonna 1496, ja heistä kastettiin 73. Myös Tampereella kastettujen riparilaisten määrä on lisääntynyt jonkin verran viime vuosina.

Tieto on hämmästyttävä siihen nähden, että keväällä julkaistun nuorisobarometrin mukaan uskonnon rooli on melko vähäinen nuorten keskuudessa. Luetelluista kymmenestä asiasta heille vähiten tärkeitä olivat uskonto ja seurakunta tai muu hengellinen yhteisö.

Valtion nuorisoneuvoston ja Nuorisotutkimusseuran kokoama nuorisobarometri on 15–29-vuotiaiden, Suomessa asuvien nuorten arvoja, asenteita ja näkemyksiä luotaava tutkimussarja. Aiheiksi valittiin nyt ensimmäistä kertaa katsomukset ja hengellisyys.

Toisenlaisiakin tutkimustuloksia löytyy, sillä viime vuosina on myös havaittu, että alle 20-vuotiaat miehet uskovat Jumalaan yleisemmin kuin samanikäiset vielä kymmenen vuotta sitten. (Kirkon tutkimus ja koulutus: Spiritualiteetti 2020-luvun Suomessa, 2022)

Myös viime vuonna julkaistussa kaupunkiseurakuntien empatia- ja tunnettuuskyselyssä 18–24-vuotiaista miehistä 42 prosenttia arvioi kirkon arvojen vastaavan heidän omia arvojaan. Naisista näin arvioi 26 prosenttia.

Nuorten enemmistö on kuitenkin hyvinkin liberaalia. He elävät maailmassa, jossa on luonnollista, että rinnakkain on monenlaisia katsomuksia. Kaikilla pitää olla tilaa olla omanlaisiaan.

Kuluneena kesänä muutamat rippikoulut ovat valitettavasti joutuneet otsikoihin myös surullisten tapahtumien takia. Niillä ohjaajana toiminut aikuinen on syyllistynyt asiattomiin puheisiin, alkoholin käyttöön ja jopa seksuaaliseen häirintään.

Arkkipiispa Tapio Luoman mukaan tapaukset otetaan kirkossa vakavasti. Tilanteista on raportoitu ja niihin on reagoitu nopeasti seurakunnissa. Kirkossa kiinnitetään entistä enemmän huomiota työntekijöiden kouluttamiseen ja rekrytointikäytäntöihin. Myös nuorten näkemyksiä rippileireistä kartoitetaan vuosittaisilla palautekyselyillä. (Iltalehti 15.8.2024)

Tamperelaiset nuoret arvioivat kyselyssä rippikoulunsa turvallisuutta, ja keskiarvoksi tuli 9,2, kun maksimi on 10. Seurakunnissa tehdään nyt kaikki mahdollinen, että nuoret voivat edelleen tulla rippikouluun iloisin ja turvallisin mielin sekä saada ikimuistoisia kokemuksia.

Vuoden 2025 rippikouluilmoittautuminen alkaa 18. syyskuuta.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Älä täytä
 * Hyväksyn antamieni tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti.
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja


Airikka Kirsi
Kirsi Airikka, päätoimittaja Silta-lehti kirsi.airikka@evl.fi p. 050 381 0970