Pääkirjoitus

8.1.2020 9.00

Seksuaalisen häirintään on puututtava

Kirsi Airikka

Noin joka kolmas tamperelainen tyttö on kokenut seksuaalista häirintää. Tulokset ovat korkeammat kuin pojilla ja koko maassa keskimäärin. Seksuaalista häirintää tapahtuu eniten julkisissa tiloissa, mutta myös puhelimen ja internetin välityksellä.

Tulokset käyvät ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen valtakunnallisesta Kouluterveyskyselystä, jonka tulokset julkistettiin marraskuussa 2019.

Seksuaalista häirintää koskevat kysymykset tehtiin 8. ja 9. -luokkalaisille, lukiolaisille sekä ammattikoululaisille.

Häirinnän yleisyys on kauhea tieto, mutta järkyttävintä on, että tulos ei oikeastaan yllätä. Jokainen viime kuukausina mediaa seurannut on voinut todeta, että tyttöjen ja nuorten naisten seksuaalinen häirintä on edelleen yleistä maassamme ja myös kotikaupungissamme.

Kaikkien surullisinta on, että seksuaaliseen häirintään ovat syyllistyneet monet vastuullisissa tehtävissä olevat aikuiset, joiden ohjaukseen on uskottu opiskelijoita sekä kulttuuria ja urheilua harrastavia nuoria.

Viime vuosien Me too -kampanjan ansiosta seksuaalinen häirintä on onneksi saanut näkyvyyttä, julkitulleisiin tapauksiin on puututtu ja tekijät ovat saaneet rangaistuksen.

Kouluterveyskyselyn tulokset kuitenkin osoittavat, että työ on vielä pahasti kesken. Iso osa tapauksista jää selvittämättä, sillä tutkimuksen mukaan suurin osa seksuaalista häirintää ja henkistä tai fyysistä väkivaltaa kokeneista nuorista ei kerro kokemuksistaan aikuisille.

Tutkimustulokset varmasti antavat pontta Tampereen kaupungin varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja terveydenhuollossa työskenteleville aikuisille puuttua häirintään sekä suojella lapsia ja nuoria.

Myös Tampereen seurakuntien kasvatuksen työntekijät ovat tiedostaneet tilanteen ja ottaneet kyselytulokset vakavasti. Toiminnassa ei hyväksytä minkäänlaista häirintää, ahdistelua tai syrjivää käyttäytymistä. Jokaisella on oikeus osallistua kerhoihin, nuorteniltoihin ja leireihin ilman pelkoa häirinnästä.

Seurakunnat noudattaa kirkkohallituksen Turvallinen seurakunta -ohjeistusta, jossa käsitellään turvallista kosketusta, sukupuolisensitiivisyyttä, häirintää ja hyväksikäyttöä sekä toimintaohjeita ennaltaehkäisyyn ja puuttumiseen.

Lisäksi seurakuntien Turvallisuusohjetyöryhmä tarkentaa sekä julkaisee paikalliset toimintaohjeet ja vastuunjaon kevään aikana.

Silta-lehden uuden vuoden haaste kaikille vanhemmille ja nuorten parissa toimiville ihmisille on, että he rohkaisisivat nuoria kertomaan aikuisille kaikesta häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta. Vain siten saisimme nuorten kaltoinkohtelun loppumaan.

Siunattua uutta vuotta tamperelaisille, ja erityisesti kaikille kotikaupunkimme lapsille ja nuorille.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi



Airikka Kirsi
Kirsi Airikka, päätoimittaja Silta-lehti kirsi.airikka@evl.fi p. 050 381 0970