Pääkirjoitus

7.2.2024

Silta osallistuu yhteiskunnalliseen keskusteluun

Kirsi Airikka

Silta täyttää helmikuussa kymmenen vuotta, ja tämä parhaillaan lukemasi lehti on jo seurakuntalehden 102. numero.

Seurakuntalehti elää ja hengittää kotikaupunkinsa elämää. Se kertoo ihmisten arjesta, ilmiöistä, paikallisista asioista ja seurakuntien tapahtumista.

Silta seuraa ja kertoo lukijoilleen myös Kristuksen kirkon valtakunnallisesta ja maailmanlaajuisesta toiminnasta sekä uskontojen vuoropuhelusta.

Lukijoiden mukaan kiinnostavimpia juttuaiheita Sillassa ovat paikalliset aiheet ja ilmiöt, hyvinvointi ja terveys, yhteiskunnalliset aiheet sekä ihmissuhteet. (Seurakuntien empatia- ja tunnettuustutkimus 2023)

Toimitus on edistänyt Sillan tunnettuutta muun muassa verkostoitumalla entistä vahvemmin kaupungin muiden toimijoiden kanssa.

Seurakuntalehdellä on ollut hieno mahdollisuus lisätä vuorovaikutusta myös nuorten kanssa, kun toimitus on saanut useita vierailukutsuja tamperelaisista lukioista. Tampereen seurakuntien viestinnästä, mediasuhteista, seurakuntalehden tekemisestä sekä uskonnoista on käyty kiinnostavia keskusteluja Uskonnot ja media -kurssien oppilaiden kanssa.

Silta osallistuu yhteiskunnalliseen keskusteluun ja tuo esiin toimitukselle, kirkolle ja kristityille tärkeitä arvoja. Niitä ovat muun muassa ihmisarvo, yhdenvertaisuus, auttaminen, syrjäytymisen ehkäiseminen, ekologisuus ja ilmastonmuutoksen ehkäiseminen.

Evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma korostaa, ettei kirkkoa voi syrjäyttää yhteiskunnallisesta keskustelusta. Vaikka kirkko ei ole poliittinen toimija, sillä on kuitenkin oltava oikeus esittää kantojaan yhteiskunnallisiin kysymyksiin, vakuuttaa arkkipiispa tämän lehden haastattelussa.

Arkkipiispan mukaan kirkolla on herkät tuntosarvet ja se toimii ja työskentelee monien yhteiskunnallisten teemojen ytimessä.

Esimerkiksi diakoniatyön kautta seurakuntien työntekijöillä myös on hyvä tuntuma siihen, millainen elämäntilanne on maamme heikossa asemassa olevilla ihmisillä. Kirkon ruokapankit kantavat isoa vastuuta vähävaraisten auttamisesta yhteiskunnan tukimuotojen rinnalla. Autettavia on valitettavasti koko ajan enemmän.

Kirkon yhteiskunnallisesta vastuunkannosta on hyvänä esimerkkinä myös juuri alkanut Yhteisvastuukeräys, joka tänä vuonna auttaa nuoria kohti valoisampaa tulevaisuutta. Jo 74 vuotta toiminut keräys auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja maailman katastrofialueilla.

Tärkeän yhteiskunnallisen arvokeskustelun tulee jatkua helmikuussa, kun Suomeen valitaan uusi tasavallan presidentti. Samoin se jatkuu Kirkon juhlissa toukokuussa Tampereella, kun arkkipiispa Luoma keskustelee yhteiskunnan arvoista suomalaisten vaikuttajien kanssa 18. toukokuuta Tuomiokirkossa.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi



Airikka Kirsi
Kirsi Airikka, päätoimittaja Silta-lehti kirsi.airikka@evl.fi p. 050 381 0970