Pääkirjoitus

1.9.2021 9.00

Tuetaan ihmisiä kotoutumisessa

Kirsi Airikka

Afganistanin tilanne on järkyttänyt suomalaisia ja täällä eläviä afgaaneja jo viikkojen ajan. Moni on peloissaan ja huolissaan Afganistanissa olevien ihmisten turvallisuudesta sekasorron keskellä. 

Huoli on myös saanut ihmiset liikkeelle Suomessa. Suuri joukko ihmisiä on kokoontunut yhteen kirkkoihin, ja kynttilät ovat syttyneet afganistanilaisten tueksi.

Tampereella kynttilöitä sytytettiin Vanhan kirkon kivimuurilla viime perjantaina. Paikalla oli myös kirkon työntekijöitä, joiden kanssa oli mahdollisuus keskustella.

Kokoontumisissa on myös yhdessä rukoiltu rauhaa Afganistaniin, sovintoa kansanryhmien välille ja viisautta kansojen johtajille.  

Kynttilät eivät muuta tilannetta sekasortoisessa maassa, mutta ne tuovat kuitenkin toivoa. Kynttilöiden liekkien viesti on, että on olemassa ihmisiä, jotka kokevat myötätuntoa hädässä olevia ihmisiä kohtaan ja haluavat auttaa lähimmäisiään.

Afganistanista saapuvat ihmiset asettuvat pian vastaanottokeskuksiin ja sen jälkeen asumaan kuntiin eri puolille Suomea. Silloin on käytännön avun ja vertaistuen aika.

Suomen Afganistanilaisten järjestön aktiivi Mojtaba Qanezaded kertoi viime viikolla, että järjestö on jo saanut paljon yhteydenottoja ihmisiltä, jotka haluavat auttaa tulijoita. (YLE1 Aamu-tv 24.8.2021)

Hän itse oli 7-vuotias saapuessaan Suomeen vuonna 2002. Hänen kotipaikkakunnallaan asui tuolloin vain muutamia afgaaniperheitä, joilta tulijat onneksi saivat vertaistukea. Samaa kieltä puhuvia leikkikavereita Qanezadedilla ei kuitenkaan aluksi ollut.  

Tilanne on onneksi nykyisin parempi. Qanezadedin perhe pystyi itse auttamaan turvapaikanhakijoita, jotka saapuivat Suomeen vuonna 2015.

Suomessa asuu tällä hetkellä noin 15 000 afgaania, jotka voivat edistää oman kansansa maahanmuuttajien kotoutumista Suomeen. Myös kantaväestö on avainasemassa siinä, miten maahanmuuttajat sopeutuvat ja kotoutuvat maahamme.

Kalevan kirkolla toimiva Tampereen seurakuntien Marhaban-keskus on kohtaamispaikka, jossa maahanmuuttajilla on mahdollisuus kohdata muita ihmisiä, myös toisia maahanmuuttajia. Siellä voi myös opiskella suomen kieltä.    

Seurakunnat myös tarjoavat tukihenkilöitä kotoutuville kiintiöpakolaisille yhdessä Tampereen kaupungin kotouttavan sosiaalityön kanssa. Seurakuntien Huokaus-toiminta tarjoaa henkistä tukea maahanmuuttajataustaisille ihmisille.

Tampereella asuu kansalaisia yli 120 valtiosta, ja puhuttuja kieliä on vielä enemmän. On hienoa, että kirkon työntekijät sekä iso joukko vapaaehtoisia kaupunkilaisia tukevat Tampereelle ulkomailta muuttaneita ihmisiä ja monikulttuurisia perheitä. 


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Älä täytä
 * Hyväksyn antamieni tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti.
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja


Airikka Kirsi
Kirsi Airikka, päätoimittaja Silta-lehti kirsi.airikka@evl.fi p. 050 381 0970