Pääkirjoitus

2.2.2022 9.00

Tuetaan lapsia ja nuoria

Kirsi Airikka

Lasten ja nuorten henkinen huonovointisuus on lisääntynyt. Mielenterveysongelmien kasvu käy ilmi monista viime vuosien tutkimuksista.

Keväällä 2021 kohtalaista tai vaikeaa ahdistuneisuutta koki yläkoulunuorista 19 prosenttia, ammatillisten oppilaitosten nuorista 17 prosenttia ja lukiolaisista 22 prosenttia. Sosiaalista ahdistuneisuutta koki yläkoulunuorista 35 prosenttia, ammatillisten oppilaitosten nuorista 29 prosenttia ja lukiolaisista 37 prosenttia. 

Luvut käyvät ilmi yksinäisyystutkija Niina Junttilan tutkimusaineistosta, jota hän esitteli Kirkon kasvatuksen päivillä 11. tammikuuta.

Nuorisopsykiatrian osastohoidon tarve on kaksinkertaistunut Tampereen yliopistollisessa sairaalassa vuosina 2015–2020. Tämä tilastotieto löytyy Mielenterveyspoolin verkkosivuilta.

Korona on selvästi kasvattanut nuorten pahaa oloa. Tuoreen Kouluterveyskyselyn mukaan nuorten ahdistus- ja masennusoireilu oli viime keväänä lisääntynyt huomattavasti verrattuna epidemiaa edeltävään mittaukseen sekä tytöillä että pojilla.

Myös Tampereella lastensuojelussa näkyvät niin nuorten kuin aikuistenkin mielenterveysongelmien vaikutus sekä perheväkivalta. (Helsingin Sanomat 13.10.2021)

Tutkimustulokset ovat todella hälyttäviä. Mielenterveysongelmat nousivatkin yhdeksi tärkeimmistä teemoista tammikuun aluevaaleissa. Toivottavasti hyvinvointialueet myös pystyvät ratkaisemaan ongelmia, eivätkä ehdokkaiden vaalipuheet jää vain turhiksi lupauksiksi parantaa palveluita. 

Yksinäisyys ja ahdistuneisuus ovat aikamme suurimpia vitsauksia. Moni pohtiikin, mitkä asiat aiheuttavat pahaa oloa lapsille ja nuorille, ja miten heitä voitaisiin auttaa.

Keinoja on varmasti olemassa, mutta ongelmien laajuus edellyttää, että toimeen tartutaan yhdessä. On lisättävä palveluita, mutta myös yhteisöllisyyttä ja välittämistä arjessa.

Tampereen seurakunnat on tehnyt monipuolista nuorisotyötä jo yli 90 vuoden ajan. Uusin toimintamuoto on matalan kynnyksen walk in -terapia, joka alkoi syyskuussa Vanhassa kirkossa. Toiminta laajenee helmikuussa Hervantaan.

Yhteistyössä seurakuntien kanssa ovat kirkkohallitus ja nuorten ehkäisevän huumetyön yhdistys Youth Against Drugs. Maksutonta lyhytterapiaa tarjotaan 16–30-vuotiaille nuorille sekä nuorille aikuisille, ja sisään voi kävellä ilman ajanvarausta.

Tampereen mallin mukainen terapia on laajenemassa myös muihin kaupunkeihin, kun toiminta alkaa Helsingissä ja Keravalla.  

Lapset ja nuoret ovat teemana myös tämän vuoden Yhteisvastuukeräyksessä, joka alkaa 6. helmikuuta. Sillä tuetaan koronapandemian seurauksista kärsiviä lapsia ja nuoria Suomessa ja maailmalla, esimerkiksi Etelä-Sudanissa.

Lapset ja nuoret ovat tärkeintä, mitä meillä on. Kannetaan yhdessä vastuu siitä, että heillä olisi hyvä olla ja turvallinen tulevaisuus. 

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Älä täytä
 * Hyväksyn antamieni tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti.
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja


Airikka Kirsi
Kirsi Airikka, päätoimittaja Silta-lehti kirsi.airikka@evl.fi p. 050 381 0970