Pääkirjoitus

6.9.2023

Tuetaan yhdessä yhdenvertaisuutta

Kirsi Airikka

Kesä 2023 jää väistämättä muistoihin Suomen rasismikohuista. Onneksi näyttää myös siltä, että keskustelu rasismista ja yhdenvertaisuuden edistämisestä on toden teolla alkanut maassamme.

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolakien mukaan ketään ei saa syrjiä iän, etnisen alkuperän, kansalaisuuden, kielen ja kulttuurin, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen näkemyksen, perhemuodon, sukupuoli-identiteetin, seksuaalisen suuntautumisen, terveydentilan, vammaisuuden, sosiaalisen aseman, taloudellisen aseman tai muun yksilöllisen tekijän perusteella.

Valtioneuvosto hyväksyi Yhdenvertainen Suomi -hankkeen rasismin torjumiseksi ja hyvien väestösuhteiden edistämiseksi lokakuussa 2021. Hanke perustuu tutkittuun tietoon rasismista ja sen ilmenemismuodoista Suomessa. Ohjelmaan on kerätty hallituksen toimenpiteet syrjinnästä vapaan Suomen turvaamiseksi.

Hanke on pyytänyt myös Suomen evankelis-luterilaisen kirkon edustajien lausuntoja. Kirkon edustajat muistuttavat, että hyvän yhteiskunnan tai yhteisön rakentaminen vaatii toinen toistensa kunnioitusta, rakentavaa vuoropuhelua ja yhdessä elämisen taitoa. (17.8.2023)

Myös tässä Sillassa pohditaan näkökulmia rasismiin ja yhdenvertaisuuteen.

”Historian, arvoperustan ja osaamisensa perusteella kirkolla voisi olla merkittävä rooli rasismia ja ihmisarvoa koskevassa keskustelussa”, kirjoittaa Sillan kolumnisti, sosiaalietiikan asiantuntija Liisa Björklund kirkkohallituksesta.

Björklundin mukaan kirkon ihmisarvotyön onnistuminen mitataan siinä, kokeeko lähimmäinen olevansa arvokas, tärkeä ja rakas seurakunnalle.

Yhdenvertaisuustyötä riittää vielä runsaasti evankelis-luterilaisessa kirkossakin. Siksi onkin hyvä, että kirkossa valmistellaan parhaillaan toiminnallista tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaa, joka tuottaa työkaluja syrjinnän tunnistamiseksi ja analysoimiseksi sekä syrjinnänvastaiseen työhön paitsi kirkossa, myös muualla yhteiskunnassa.

Tampereen kaupunki puolestaan aloittaa tasa-arvoisuutta ja yhdenvertaisuutta edistävän Kaikkien Tampere -kampanjan syksyllä. Tavoitteena on, että jokaisella tamperelaisella ja täällä vierailevalla olisi tervetullut, hyväksytty ja turvallinen olo.

Sillassa haastateltu yhteisöpedagogi Anu-Rohima Mylläri toteaa, että rasismia ja syrjintää ei saa poistettua käden käänteessä. Silmittömän syyttelyn sijaan tuloksia voisi tulla sillä, että kuunneltaisiin toisia tarkemmin. Ensin tarvitaan luottamusta, ja lopulta ehkä päästään keskustelemaan vaikeistakin aiheista.

Pitkälle pärjää, kun kunnioittaa toista ja muistaa, että monenlaisuus on rikkautta. Ihmisten kohtaamista voi harjoitella vaikkapa Tampereen seurakuntien Marhaban-keskuksessa Kalevan kirkossa. Se on kulttuurien kohtaamispaikka, jonne kaikki ovat tervetulleita.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi



Airikka Kirsi
Kirsi Airikka, päätoimittaja Silta-lehti kirsi.airikka@evl.fi p. 050 381 0970