Pääkirjoitus

6.2.2019 11.00

Tukea nuorten unelmille ja koulutukselle

Monissa perheissä pohditaan kevättalven aikana nuorison tulevaisuutta. Nuoret punnitsevat kiinnostavia opiskeluvaihtoehtoja ja omaa ammatinvalintaansa, ja lopulta täyttävät hakemuksensa sopiviin opinahjoihin.

Vanhemmat ja muut läheiset toki kannustavat ja rohkaisevat nuoria pyrkimään kohti omia unelmiaan. Toisaalta vanhemman sukupolven olisi hyvä muistaa, että neuvot ja omat asenteet eivät saisi liikaa kahlita nuorten omia pyrkimyksiä.

Suosituimpien alojen opiskelupaikoista on kuitenkin nykyisin kova kilpailu, ja moni nuori uupuu yrittämiseen jo alkumetreillä. Mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet, ja syrjäytymisvaarassa on yhä useampi teini-ikäinen ja nuori aikuinen.

Suomessa on eri arvioiden mukaan 40 000–100 000 syrjäytynyttä nuorta. Ammattiliittojen keskusjärjestö STTK teki elokuussa kyselyn, jossa suomalaisia pyydettiin arvioimaan, mitä keinoja he pitävät toimivina nuorten syrjäytymisen ehkäisyssä. Suurin osa eli 90 prosenttia vastaajista arveli, että varhainen puuttuminen ja koulunkäynnin tukeminen ovat parhaimpia auttamiskeinoja. (johtaja Taina Vallander, STTK, blogissaan 12.10.2018)

Tampereen seurakuntien ja YMCA Tampereen Messinpajalla on ratkottu nuorten ongelmia jo kymmenen vuotta. Viime vuonna Messinpajalla autettiin 84 nuorta, ja yhteensä käyntikertoja tilastoitiin 2017.

Paja on suunnattu 16–23-vuotiaille nuorille, jotka ovat keskeyttäneet toisen asteen opinnot tai eivät ole päässeet vielä aloittamaan niitä. Toiminta on erityisesti suunnattu sosiaalisesti aroille tai haastavassa elämäntilanteessa oleville nuorille, jotka tarvitsevat kokonaisvaltaista tukea aikuisilta.

Samoin työllistämishanke Polku X tarjoaa työkokeilumahdollisuuksia ja valmennusta nuorille Tampereen seurakuntien eri yksiköissä. Malli on juurrutettu pysyväksi osaksi seurakuntien toimintaa. Tavoitteena on, että nuori löytää oman työ- tai opiskelupolun.

Monien kohdalla unelmien ammatti voi olla vaarassa jäädä haaveeksi, jos perheellä ei ole varaa maksaa opinnoista aiheutuvia kustannuksia, kuten tietokonetta, oppikirjoja tai tarvittavia välineitä.

Köyhien lasten määrä Suomessa on kasvussa. Samalla vähävaraisten lapsiperheiden asema on heikentynyt esimerkiksi sosiaalietuuksien leikkausten vuoksi.

Maailman pahimmilla katastrofialueilla monet lapset ja nuoret ovat menettäneet lähes kaiken tutun ja turvallisen, kun he ovat joutuneet pakenemaan tuhoja ja konflikteja. On selvää, että koulunkäynti keskeytyy tällaisissa olosuhteissa.

Viime sunnuntaina alkanut Yhteisvastuukeräys tukee nuorten koulutusta Suomessa ja maailmalla. Tule sinäkin mukaan auttamaan! Nuorissa on maailman tulevaisuus.

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Älä täytä
 * Hyväksyn antamieni tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti.
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja


Airikka Kirsi
Kirsi Airikka, päätoimittaja Silta-lehti kirsi.airikka@evl.fi p. 050 381 0970