Pääkirjoitus

4.5.2016 12.26

Tulevaisuus on nuorten

Kirsi Airikka

Suomessa on noin 116 000 alle 29-vuotiasta nuorta, joilla ei ole peruskoulun jälkeistä tutkintoa. Se tarkoittaa, että noin 17 prosenttia näistä nuorista yrittää pyrkiä töihin ilman minkäänlaista koulutusta.


On selvää, että ilman koulutusta työpaikan saanti on nykyisin hyvin epävarmaa. Vaarana on, että nämä työnhaussa epäonnistuneet nuoret syrjäytyvät yhteiskunnasta kokonaan.

Tampereen seurakuntien työntekijät ja luottamushenkilöinä toimivat seurakuntalaiset tuntevat syvää huolta näistä nuorista ja heidän tulevaisuudestaan. Niinpä perustettiin Polku X -hanke, jonka tavoitteena on auttaa 17–29-vuotiaita nuoria kohti koulutusta tai työtä.

Projekti on alkanut hyvin, sillä mukana on jo 43 nuorta. Tarkoituksena on tavoittaa vähintään 200 nuorta, joista vähintään kolmannes saisi opiskelupaikan tai työllistyisi.

Hankkeen toteuttamisesta vastaa Martinus-säätiö yhdessä Tampereen seurakuntien kanssa. Niiden lisäksi projektia rahoittavat Euroopan Sosiaalirahasto ja Tampereen kaupunki. Yhteistyössä on mukana pirkanmaalaisia järjestöjä ja Diakonia-ammattikorkeakoulu.

Polku X:n nuorilla on erilaisia elämäntilanteita. Moni on jättänyt koulun kesken, toiset miettivät alan vaihtoa. Työmarkkinat saattavat olla jumissa eikä nuorella ole tiedossa työpaikkaa.

Monille nuorille Polku X on ollut tervetullut sysäys elämässä eteenpäin. Askel kohti parempaa tulevaisuutta on jo se, että nuori on itse päättänyt oleilun riittävän. Työkokeilu on tuonut kadoksissa olleen arkirytmin elämään.    

Moni nuori on huomannut, että kun on valmis itse yrittämään, saa myös paljon tukea. Itseluottamuksen kasvaminen antaa voimia tulevaisuuden suunnitteluun.

Polku X -hanke haluaa herätellä yrityksiä ja järjestöjä sekä vaikuttaa työnantajien asenteisiin ja ilmapiiriin työpaikoilla. Tarkoituksena on haastaa yritykset ja myös seurakuntien yksiköt mukaan talkoisiin sekä rohkeasti ottamaan nuoria työkokeiluihin vielä hankkeen päätyttyäkin.

Seurakunnissa on aina tehty työtä lasten ja nuorten hyväksi. Varhaiskasvatus ja nuorisotyö ovat siten mitä parhainta syrjäytymisen ennalta ehkäisyä. Jälleen tulevana kesänä seurakuntien työntekijät kohtaavat ison joukon lapsia ja nuoria 46 leirillä ja 6 kesäkerhossa. Harrastuskerhot ja nuortenillat taas toimivat syksystä kevääseen ympäri kaupunkia.

Aito kohtaaminen tekee ihmisen näkyväksi. Me kaikki tarvitsemme välittämistä, mutta varsinkin nuoren ihmisen huomioiminen rakentaa hänen identiteettiään. Terve itsetunto on arvokas henkinen pääoma, joka vaikuttaa ihmisen elämänasenteeseen ja hänen suhtautumiseensa muihin ihmisiin koko loppuelämän ajan. 

Nuoret ovat pääosassa Tampereella myös toukokuussa, kun kaupungissa järjestetään kirkon nuorisotapahtuma Yhden Hinnalla. Viikonlopun ohjelmassa on seminaari, jossa nuoret visioivat kirkon tulevaisuutta ja keskustelevat siitä kirkolliskokousedustajien kanssa.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi



Airikka Kirsi
Kirsi Airikka, päätoimittaja Silta-lehti kirsi.airikka@evl.fi p. 050 381 0970