Pääkirjoitus

7.1.2015 11.32

Tulevaisuus vaatii rohkeita päätöksiä

Kirsi Airikka

Jäsenlähtöinen toiminta ja kirkon perustehtävä nousivat keskiöön, kun Tampereen seurakuntien yhteinen kirkkovaltuusto linjasi joulukuussa toimintaa vuosille 2015–2017.  Toimintaympäristön muutos ja jäsenten väheneminen haastavat kirkkoa Tampereella, kuten maamme muissakin suurissa kaupungeissa.

Siksi on tärkeätä selvittää, miten seurakunnat voivat entistä paremmin vastata tamperelaisten tarpeisiin sekä olla ihmisille rakkauden ja välittämisen yhteisö.

Tampereen seurakuntien painopisteitä ovat kaste, vihkiminen, pienten lasten perheet ja perheiden tukeminen sekä auttamistyö.

Viime kuukausien murheelliset uutiset osoittavat, että monissa perheissä voidaan pahoin ja kaivataan kipeästi apua. Siksi on hienoa, että Tampereen seurakunnissa perheiden tukeminen on otettu yhdeksi toiminnan painopisteeksi. Perheneuvonta, diakoniatyö sekä kasvatus tekevät jatkuvasti paljon työtä lasten, nuorten ja perheiden auttamiseksi. Tuki on sekä hengellistä ja henkistä että aineellista.

Päättäjien ja viranhaltijoiden tahtotila näkyy siinäkin, että seurakuntien säästöt eivät juuri ole kohdentuneet näihin työmuotoihin, vaan hallintoon ja muihin toimintoihin. Tulevina vuosina onkin tehtävä rohkeasti taloudellisia päätöksiä ja mietittävä, mikä työ on tärkeintä seurakuntalaisille ja mistä ehkä voitaisiin luopua.


Tehtävästä ei voi perääntyä, muuten

kirkko menettää uskottavuutensa.


Kirkollinen vihkiminen on edelleen eräs Tampereen seurakuntien painopisteistä. Vihkiminen pysyy keskustelun aiheena myös tulevina kuukausina ja vuosina, hyväksyihän eduskunta joulukuussa sukupuolineutraalin avioliittolain, joka mahdollistaa avioliiton myös samaa sukupuolta oleville pareille.

Keskustelua avioliittolaista ovat vauhdittaneet niin yksittäisten kansalaisten kuin piispojenkin kommentit avioliitosta ja sen määritelmistä sekä monenlaiset kyselyt. Joulun alla kyseltiin mielipiteitä avioliittolaista ja homoseksuaalien vihkimisestä kirkolliskokouksen jäseniltä (Kirkonkellari 8.12.2014) sekä papeilta (Lännen Media/ AL 13.12.2014).

Laki astunee voimaan vuonna 2017. Kirkolla on siihen asti aikaa miettiä rauhassa, voivatko Jumalan siunausta avioliitolleen toivovat homoparit saada kirkollisen vihkimyksen tai avioliiton siunauksen vai saavatko he rukoilla liittonsa puolesta yhdessä papin kanssa.

Suhtautuminen seksuaalivähemmistöjen avioliittoon on kirkon tulevaisuutta vahvasti suuntaava kysymys, joka kirkon on vääjäämättä ratkaistava. Tehtävästä ei voi perääntyä, muuten kirkko menettää uskottavuutensa.

Nyt on aika keskustella kirkon suunnasta rakentavasti ja asiallisesti. Kirkon tulevaisuuteen voi vaikuttaa vain kirkon jäsenenä.

 


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Älä täytä
 * Hyväksyn antamieni tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti.
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja


Airikka Kirsi
Kirsi Airikka, päätoimittaja Silta-lehti kirsi.airikka@evl.fi p. 050 381 0970