Pääkirjoitus

4.12.2024

Tutut perinteet tuovat turvaa

Kirsi Airikka

Joulun odotus ja valmistelut alkoivat monissa kodeissa viime sunnuntaina, kun vietettiin ensimmäistä adventtia.

Adventti tulee latinankielisestä sanasta adventus, saapuminen. Kristityille adventti on odotuksen aikaa, jolloin odotetaan Jeesuksen syntymää. Liturgiaan se on otettu mukaan jo 500-luvulla.

”Jotta joulun odotus olisi erityistä aikaa, keksittiin eri puolilla kristillistä maailmaa keinoja odotuksen korostamiseen”, kirjoittaa taiteentutkija Liisa Väisänen kirjassaan Symbolien joulu. Meille suomalaisille odotuksen tutuimpia vertauskuvia lienevät adventtikynttilät ja joulukalenterit.

Joulun odotusta ja juhlaan valmistautumista varjostavat viime vuosien surulliset tapahtumat maailmalla. Sotiminen Lähi-idässä ja Ukrainassa sekä murheelliset uutiset tuhansien ihmisten kuolemasta ovat pysäyttäviä.

Luonnonkatastrofit kuten myrskyt, rankkasateet ja tulvat ympäri maailmaa ovat nekin aiheuttaneet paljon kuolemaa ja tuhoa. Media tuo maailman kriisit lähelle, mikä aiheuttaa monissa ihmisissä pelkoa ja ahdistusta. Toisaalta synkkiin uutisiin voi myös turtua, ja maailmankuva alkaa kyynistyä.

Ei ihme, että moni miettii elämän mielekkyyttä ja etsii sille merkitystä näinä epävarmoina aikoina. Tutut perinteet ja juhlavalmisteluiden tekeminen voivat kuitenkin tuoda helpotusta epävarmuuteen ja toivottomuuteen. Joulun aikaan kuuluu usein myös kokoontuminen ystävien, perheen ja suvun kesken, mikä luo yhteyttä ja turvallista oloa. 

Moni virittäytyy joulun odotukseen Kauneimmat Joululaulut -tilaisuuksissa ja konserteissa, joita järjestetään runsaasti Tampereen kirkoissa ja muissa seurakuntatiloissa. Myös kynttilöiden sytyttäminen läheisten haudoilla aattona on monissa perheissä tärkeä perinne.

Joulumielen voi myös saada sydämeensä, kun kääntää katseensa lähimmäiseen – täällä kotikaupungissa tai jossakin kaukana. Kirkolla ja järjestöillä on lukuisia kanavia, joiden kautta voi tukea hätää kärsiviä ja avun tarpeessa olevia ihmisiä ympäri maailmaa.  

Lahjoittamalla Kirkon Ulkomaanavun joulukeräykseen voi tukea esimerkiksi ukrainalaisten lasten koulunkäyntiä. Gazassa ja Libanonissa järjestö auttaa muun muassa tarjoamalla hätäapua ja psykososiaalista tukea sekä tukemalla lasten koulunkäyntiä.

Myös Suomen Lähetysseuran kautta voi auttaa maailman lapsia, ja katastrofikeräys antaa humanitaarista apua ihmisille maailman kriisitilanteissa.

Lahjoittamalla Tampereen seurakuntien Ruokapankin keräykseen voi auttaa vähävaraisia tamperelaisia ihmisiä.

Tapoja virittäytyä joulun tunnelmaan ja juhlapyhien viettoon on niin monenlaisia kuin on meitä ihmisiäkin. Tärkeintä on, että jokainen voi viettää itselleen merkityksellistä juhlaa – pakkopullaa se ei saisi olla kenellekään.

Siunattua ja merkityksellistä joulua Sillan lukijoille!


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Älä täytä
 * Hyväksyn antamieni tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti.
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja


Airikka Kirsi
Kirsi Airikka, päätoimittaja Silta-lehti kirsi.airikka@evl.fi p. 050 381 0970