Pääkirjoitus

1.3.2023

Työyhteisö on tärkeä voimavara

Kirsi Airikka

Tämän lehden kansijutun teemana on jaksaminen. Psykoterapian maisteri ja työnohjaaja Hanna Myllymaa kertoo, millaisia haasteita ihmisillä on, ja miten he voisivat parantaa omaa ja läheistensä hyvinvointia. 

Ihmisen perustarve on kokea olevansa arvokas, rakastettu ja tärkeä. Se pätee niin parisuhteeseen, vanhemmuuteen kuin työelämäänkin. Varsinkin työ lohkaisee ison osan ajankäytöstämme, ja sillä on suuri vaikutus ihmisten elämään ja jaksamiseen.

Työelämä haastaa ihmisiä nykyisin monella tavalla. Valitettavasti työntekijöiden poissaolot ja sairauslomat ovat viime vuosina lisääntyneet mielenterveysongelmien vuoksi. Monet kärsivät stressistä, unettomuudesta ja uupumisesta.

Huolestuttavinta on, että varsinkin nuorilla aikuisilla on jaksamisongelmia. Tuoreen tutkimuksen mukaan työuupumus tai kohonnut työuupumusriski koskee jo joka neljättä alle 36-vuotiasta. (Työterveyslaitos) 
Jaksamisongelmat tulevat myös kalliiksi. Keskimäärin on arvioitu, että yhteiskunta ja työnantaja menettävät noin 420 euroa jokaisesta tekemättömästä arkityöpäivästä. (Helsingin Sanomat 20.2.2023) 

Työyhteisöllä on keskeinen merkitys hyvinvoinnille, ja parhaimmillaan hyvä työyhteisö on tärkeä voimavara. Työ on tärkeää myös suomalaisten sosiaalisuuden kannalta, ja monille työpaikka on avannut koko elämän kestäviä ystävyyssuhteita. Tämä käy ilmi joulukuussa tehdystä Työkaverikyselystä, johon vastasi tuhat 18–75-vuotiasta suomalaista. 

Kyselyn teetti TYÖ2030, joka on osa nykyistä hallitusohjelmaa. Ohjelman vetovastuu on sosiaali- ja terveysministeriöllä, ja käytännön työstä ja järjestelyistä vastaa Työterveyslaitos.

”Työn merkityksellisyys, hyvinvoiva ja -toimiva työyhteisö sekä mahdollisuus kehittyä ovat tämän päivän isoja trendejä työelämässä. Toimiva työyhteisö vaikuttaa myönteisesti työn tuloksellisuuteen ja työhyvinvointiin. Hyvään työyhteisöön on myös mukava tulla aamuisin”, toteaa ohjelmajohtaja Sanna Kulmala TYÖ2030-ohjelmasta.
Työyhteisön tuen ja yhteisöllisyyden merkitys korostuu työuran alussa. Etätyö, hybridityö ja monipaikkainen työ yleistyvät nopeasti. 

Työnantajien kannattaa nyt kiinnittää erityistä huomiota keinoihin vahvistaa yhteisöllisyyttä. Verkostoitumisessa on loppujen lopuksi kyse kohtaamisista ihmisten välillä. 

TYÖ2030 on työn ja työhyvinvoinnin kehittämisohjelma, joka tähtää toimintatapojen uudistamiseen sekä innovaatioiden luomiseen työpaikoilla.

Tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä Suomessa on maailman paras työhyvinvointi. Toivoa sopii, että tuleva hallitus ja eduskunta jatkavat työtä maailman onnellisimman kansan työhyvinvoinnin parantamiseksi. Vastuu on myös meillä työntekijöillä omissa työpaikoissamme toimiessamme.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja


Airikka Kirsi
Kirsi Airikka, päätoimittaja Silta-lehti kirsi.airikka@evl.fi p. 050 381 0970