Pääkirjoitus

5.4.2017 10.36

Vapauden pari on vastuu

Kirsi Airikka

Viime kuukausien uutiset ja keskustelut mediassa ovat olleet usein surullista seurattavaa. Näyttää siltä, että vihapuhe, rasismi, kiusaaminen ja suusta livahtelevat sammakot ovat tulleet kulttuuriimme jäädäkseen.
Median avulla tietoisuuteemme tulevat valitettavasti nekin pahoinvointia aiheuttavat viestit, joita ei edes haluaisi kuulla. 

Järkyttävin esimerkki on muutamien viikkojen takaa. Kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut mies kiipesi Helsingissä Ateneumin edustalla puuhun ja yritti hirttää itsensä, onneksi siinä onnistumatta. Järkyttävintä asiassa kuitenkin oli ison suomalaisjoukon suhtautuminen asiaan. Maahanmuuttoa vastustavat mielenosoittajat julkaisivat videoita tapahtumasta. Sosiaalinen media täyttyi kommenteista, joissa harmiteltiin, ettei mies onnistunut aikeessaan. 

Yleinen ilmiö on myös vihapuhe seksuaalivähemmistöjä kohtaan. Se on havaittu myös Silta-lehden toimituksessa. 

Toisten ulkonäön arvosteleminen näyttää olevan yleistä sosiaalisessa mediassa ja keskustelupalstoilla. Iltapäivälehdet jatkavat kommenttien paisuttamista, jotta keskustelun ulkopuolella olevatkin pääsevät jyvälle, ketä tällä kertaa on haukuttu rumaksi tai lihavaksi. 
Mikä meitä vaivaa? Miksi erilaisuus on uhka? On vaikea ymmärtää, miksi viha nousee mieliin yhä herkemmin. Nykyinen meno valitettavasti osoittaa, että ihmisten sivistys on ohentunut ja kunnioittava käytös toisia kohtaan vähentynyt. 

Suomessa on sananvapaus. Samalla tulisi kuitenkin muistaa, että vapauden vastinparina on aina vastuu. Mielipiteen ilmaisemisen vapaus ei tarkoita sitä, että toisia ihmisiä saa vihata avoimesti ja että jokaisen harkitsemattoman ajatuksen voi julkaista. 

Onneksi on paljon ihmisiä, jotka ovat ryhtyneet toimiin vihapuheen poistamiseksi. Yksi heistä on kirjailija, Helsingin Sanomien toimittaja Jussi Lehmusvesi, joka ehdottaa hallitukselle Vihavapaa-kulttuurihankkeen perustamista. (Radio Dei 2.3.2017) 
Lehmusvesi ehdottaa, että Tšekin tapaan Suomessakin voitaisiin ottaa käyttöön Vihavapaa-sivusto. Kyse on Facebook-ryhmästä, jossa erilaisia mielipiteitä edustavat ihmiset voivat käydä asiallista keskustelua, kun vihaviestit ja halventavat ilmaisut poistetaan välittömästi.  
Hieno avaus on myös kampanja, jonka tasavallan presidentti Sauli Niinistö sekä pop-tähdet Robin ja Diandra aloittivat kiusaamisen ehkäisemiseksi. 

Kuntavaalit käydään sunnuntaina 9. huhtikuuta. Toivoa sopii, että päättäjiksi valitaan yhteistyökykyisiä ja viisaita ihmisiä. Kaupunginvaltuustojen ensimmäinen tehtävä olisi asettaa nollatoleranssi vihapuheille ja rasismille sekä kokouksissa että mediassa. 
Elämme paaston aikaa. Paasto merkitsee monille muutosta. Toiset päättävät syödä kevyemmin, jotkut taas luopuvat alkoholista tai herkuista. Myös mediapaasto ja luopuminen mielipiteiden ilmaisemisesta voisivat hetkeksi tehdä hyvää monille. 

Rauhallista ja suvaitsevaista pääsiäisen aikaa!



Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja


Airikka Kirsi
Kirsi Airikka, päätoimittaja Silta-lehti kirsi.airikka@evl.fi p. 050 381 0970