Pääkirjoitus

4.11.2015 12.00

Varhaiskasvatus tukee perheitä arjessa

Kirsi Airikka

Seurakunnan kerho kuuluu lähtemättömästi lapsuusmuistoihini – monien muiden suomalaisten ohella. Kerhossa oli mukavat tädit, jotka ohjasivat leikkejä.

Suosikkilauluni oli virsi Ystävä sä lapsien, joka laulettiin jokaisella kerhokerralla. Muistan myös kirkkoherran mopsin, joka kynnet rapisten tuli tervehtimään lapsia pappilan alakertaan, kaiketi eväsvoileipien tuoksun houkuttelemana.


Tänä syksynä vietetään kirkon varhaiskasvatuksen 70-vuotisjuhlaa. Vuonna 1945 Turussa alkanut päiväkerhotoiminta perustettiin helpottamaan perheiden arkea. Pian kerhojen pitäminen aloitettiin myös Tampereen seurakunnissa. Kirkon varhaiskasvatuksen tavoitteena on tukea kristilliseltä arvopohjalta lapsen kokonaisvaltaista kasvua ja perheiden hyvinvointia.

 

Seuraava kosketukseni kirkon varhaiskasvatukseen oli lapseni kaste. Jo muutamaa kuukautta myöhemmin menin vauvan kanssa seurakunnan avoimeen päiväkerhoon. Oli mukavaa tavata muita vanhempia kahvikupin ääressä. Lapset taas saivat ensikosketuksen ryhmässä toimimiseen. Tärkeä oli myös pieni hartaushetki, jossa aikuinenkin sai Pyhän kokemuksen.


Kerho oli monella tavalla henkireikä meille pienten lasten vanhemmille. Edelleen muistelen kiitollisena kerhotätejä, joille sain uskoa omia asioitani luottamuksellisesti.   

Seurakuntien varhaiskasvatus tukee vahvasti tamperelaisia perheitä arjessa, sillä Tampereen seurakunnilla on tänä syksynä noin 160 säännöllisesti kokoontuvaa ryhmää. Tarjolla on muun muassa avoimia päiväkerhoja, päiväkerhoja, muskareita, perhekerhoja ja koululaisten iltapäiväkoteja.

 

Lastenohjaajat toimivat myös sairaalan lastenosastoilla, päiväkotikummeina, maahanmuuttajatyössä, nuorisodiakoniassa sekä sosiaalisessa mediassa. Finlaysonin kirkossa palvelee Lasten katedraali. 

 

Viikoittain ryhmissä käy tuhansia ihmisiä. Kolmesti viikossa kokoontuvan päiväkerhon osallistuja käy toiminnassa parhaimmillaan yli sata kertaa vuodessa.

 

Marraskuun 8. päivänä vietettävän isänpäivän kunniaksi Tampereen seurakuntien varhaiskasvattajat haluavat nostaa isät keskiöön. Isiä ja isoisiä kannustetaan osallistumaan seurakuntien kerhotoimintaan nykyistä rohkeammin.

Myös etä-isät ja uusperheiden myötä syntyneet sosiaaliset isät ovat lapsille tärkeitä ihmisiä, joiden osallistumista lapsen elämään tulee kaikin tavoin tukea.

 

Miesten hoitovapaiden yleistyminen antaa myös isille mahdollisuuden tulla mukaan kerhotoimintaan nykyistä useammin. Jumalan kämmenellä -illat ovat loistava keksintö, sillä ne mahdollistavat myös päivätyössä käyvien vanhempien osallistumisen. Rentoa yhdessäoloa ja tekemistä tarjoava perhepyhäkoulu järjestetään arki-iltaisin ja siellä tarjotaan myös iltapala.      

 

Varhaiskasvatus haluaa tukea isiä ja isoisiä myös lasten kristillisessä kasvatuksessa. Iltarukous isän kanssa on kokemus, jolla voi olla iso merkitys lapsen hengellisessä kasvussa.   


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi



Airikka Kirsi
Kirsi Airikka, päätoimittaja Silta-lehti kirsi.airikka@evl.fi p. 050 381 0970