Pääkirjoitus

5.10.2016 10.01

Voisitko olla vanhusten auttaja?

Kirsi Airikka

Tällä viikolla vietetään vanhusten viikkoa. Teemaviikosta vastaa Vanhustyön keskusliitto, jonka tarkoituksena on edistää ikääntyvien hyvinvointia sekä turvallisuutta.

Haasteita riittää, sillä vanhusten määrä kasvaa ihmisten eliniän pidentyessä. Samalla vanhainkoti- ja muiden palveluasumispaikkojen määrää on vähennetty säästösyistä koko Suomessa.


Tämä tarkoittaa, että yhä huonokuntoisemmat vanhukset elävät kotona – ja usein vieläpä yksin.


Näkyvissä on, että yhteiskunnan voimavarat eivät riitä kaikkien yksin kotona asuvien vanhusten auttamiseen.


Tämä kehitys näyttää varsin pelottavalta, sillä yksinäisyys on merkittävä suomalaisten koettua hyvinvointia ja terveyttä alentava tekijä.


Yksinäisyyden yhteys heikentyneeseen toimintakykyyn ja monenlaisiin elämänkolhuihin on huomattu sekä koko väestöä että yksittäisiä ryhmiä käsittelevissä tutkimuksissa. Arviolta 400 000 suomalaista tuntee itsensä yksinäiseksi. Tulokset käyvät ilmi Suomalaisten yksinäisyys -tutkimushankkeesta (2015–2016).


Kun yhteiskunnan resurssit eivät riitä vanhustenhoitoon, katseet kääntyvät kolmannen sektorin toimijoihin. Seurakuntien, järjestöjen, omaishoitajien ja vapaaehtoistyöntekijöiden toivotaan ratkaisevan vanhustenhoidon ongelmat.


Tampereellakin on yhä enemmän yksineläviä vanhuksia, jotka kaipaavat yhteyttä muihin ihmisiin. Tampereen seurakuntien diakoniatyössä on jo vuosia sitten huomattu, että ikäihmisillä on valtava avuntarve. Monet heistä ovat yhä huonokuntoisempia.

Jokaiselle vanhukselle kuuluu ihmisarvo ja täysivaltainen osallisuus yhteiskunnassa. Muun muassa hyvä terveydenhoito ja virikkeet kuuluvat hyvään vanhuuteen.

Diakoniatyö ja sen vapaaehtoisen vanhustyön keskus Mummon Kammari tekevät runsaasti työtä ikäihmisten parissa. Monipuolisen toiminnan avulla ehkäistään yksinäisyyttä ja pidetään yllä toimintakykyä.

Kammarissa käy vuosittain yli 12 000 ihmistä. Kohtaamispaikassa voi muun muassa tavata ja keskustella muiden ihmisten kanssa, opiskella tietotekniikkaa, tehdä käsitöitä sekä kuunnella luentoja ja musiikkiesityksiä.

Pelkästään Kammari saa kodeista vuosittain noin 3000 avunpyyntöä. Lisäksi yksinäisiä vanhuksia asuu ympärivuorokautista hoitoa antavissa yksiköissä.

Mummon Kammarin voimavarana on noin tuhat vapaaehtoistyöntekijää, jotka saavat perehdytyksen Kammarissa. Heistä yli 500 käy kodeissa tapaamassa ja auttamassa ikäihmisiä. Myös nuoret kesätyöntekijät auttavat vanhuksia kodeissa ja ulkoilussa.

Seurakuntienkin voimavarat ovat vähentyneet viime vuosina. Haasteena onkin löytää uusia vapaaehtoistyöntekijöitä ikäihmisten avuksi. Tarvitsemme entistä enemmän yhteisöllisyyttä ja toisistamme välittämistä. Olisitko sinä valmis auttamaan apua tarvitsevaa ikäihmistä?


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja


Airikka Kirsi
Kirsi Airikka, päätoimittaja Silta-lehti kirsi.airikka@evl.fi p. 050 381 0970