Pääkirjoitus

4.2.2015 11.25

Vuoropuhelu lisää ymmärrystä

Kirsi Airikka

Pariisilaiseen Charlie Hebdo -lehteen tammikuussa tehty terroristi-isku on järkyttänyt ihmisiä ympäri maailman. Se on myös herättänyt viime viikkoina paljon keskustelua länsimaisesta sananvapaudesta ja uskontojen välisistä konflikteista.  

Pelolle ei saisi antaa valtaa. Silti moni miettii huolestuneena, mitä seuraavaksi tapahtuu. Ääri-islamilaisen Isis-liikkeen toimet ovat pelottavia. Saksassa taas huolta aiheuttaa Dresdenistä alkanut Pegida-liike, joka vastustaa islamia. Liike sai syksyllä alkunsa, kun asukkaat alkoivat vastustaa pakolaiskeskusten perustamista omaan lähiöönsä. (Helsingin Sanomat 19.1.2015)

Britanniassa on lisätty turvatoimia juutalaisalueilla Pariisin tapahtumien jälkeen. Helsingin Sanomien mukaan antisemitistiset välikohtaukset ja viharikokset juutalaisia vastaan ovat lisääntyneet selvästi Britanniassa viime vuonna. (HS 21.1.2015)    

Suomen muslimeja, kristittyjä ja juutalaisia edustavan USKOT-foorumin mukaan paras turva viharikoksia vastaan on uskontojen, vakaumusten ja kulttuuritaustojen turvallinen rinnakkainelo, vuoropuhelu ja yhteistyö. Uskontoja pitää tuntea ja ymmärtää.

Tiedon puute voi johtaa uskontojen väärinkäyttöön niiden omia arvoja vastaan. Oman uskonnon ja kulttuuritaustan hyvä tuntemus antaa välineet välttää vääristynyttä politisointia ja vihan lietsontaa.

Foorumi kehottaa jatkamaan uskontojen ja vakaumusten vuoropuhelua ja yhteistyötä, jotta rakentaisimme yhteistä Suomea, Eurooppaa ja maailmaa avoimuuden ja kunnioituksen hengessä. Tavoitteena on demokraattinen yhteiskunta, jossa kaikkien ihmisoikeuksia vaalitaan ja jossa kaikki tuntevat olevansa kotonaan.

Tampereen seurakunnissa on tehty paljon työtä uskontojen vuoropuhelun edistämiseksi. Dialogi on myös merkittävällä tavalla esillä Tampereen seurakuntien tapahtumatarjonnassa tänä keväänä.

Maailmanlaajuinen kristittyjen ykseyden ekumeeninen rukousviikko oli tammikuun lopussa. Uskontojen välistä yhteisymmärryksen viikkoa (World Interfaith Harmony Week) vietetään tällä viikolla.

Uskon Akatemia -luentosarja pureutuu uskontojen rooliin yhteiskunnallisissa konflikteissa. Puhujiksi kutsutut asiantuntijat lähestyvät aihetta useista eri näkökulmista.

Huhtikuussa luentosarjassa vierailee filosofian tohtori Johanna Sumiala, jonka mukaan parhaiten puolustamme länsimaalaisen ajattelun vapautta, kun pyrimme ymmärtämään myös niitä arvoja ja ajatuksia, joita emme hyväksy.

Toisen uskontoa ja erilaisia ajatuksia voi oppia ymmärtämään, jos tietää, mikä itselle on pyhää ja mikä on pyhää toiselle. Pyhyyden kokemus voi olla ihmisillä yhteinen, vaikka he tunnustavat eri uskontoja.



Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Älä täytä
 * Hyväksyn antamieni tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti.
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja


Airikka Kirsi
Kirsi Airikka, päätoimittaja Silta-lehti kirsi.airikka@evl.fi p. 050 381 0970