Pääkirjoitus

3.2.2016 15.01

Yhteinen kieli lisää ymmärrystä

Kirsi Airikka

Tampere on monikulttuurinen kaupunki. Tällä hetkellä Tampereella on asukkaita noin 125 maasta. Puhuttuja kieliä on vieläkin enemmän.

Tampereella on noin 12 000–14 000 maahanmuuttajaa, joista suurin osa on tullut kaupunkiimme työn ja opiskelun takia. Viime syksynä Tampereen seudulle saapui noin tuhat turvapaikanhakijaa, joista osa saa turvapaikan.

Tampereella tehdään monipuolista kotouttamistyötä maahanmuuttajien parissa. Toiminnasta vastaavat muun muassa Tampereen seurakunnat, Tampereen kaupunki ja monet järjestöt. Työntekijöiden ohella mukana on iso joukko vapaaehtoisia.


Suuri ilonaihe onkin, että vapaaehtoistyötekijöiden määrä on lisääntynyt selvästi viime aikoina. Ihmiset ovat tehneet arvoratkaisun: he haluavat auttaa hädässä olevia ihmisiä ja tehdä töitä lähimmäisten hyväksi.


Tampereen seurakuntien kotouttamistyö on monipuolista. Suomen kielen opetus on yksi sen tärkeimmistä muodoista. Työtoiminnalla selvitetään maahanmuuttajan omaa osaamista ja kiinnostuksen kohteita. Ystävähankkeilla halutaan tukea perheitä ja yhteisöjä. Kirkon erityistehtäviä kotouttamisessa ovat ihmisen henkinen ja hengellinen tukeminen. On myös tärkeää, että maahanmuuttaja saisi kokea osallisuutta ja löytäisi oman paikkansa Tampereen seurakunnissa.  


Suomen kielen opetuksen ohella maahanmuuttajille järjestetään ryhmiä ja kohtaamispaikkoja, joissa he voivat keskustella suomeksi ja tutustua kantaväestöön sekä muihin maahanmuuttajiin.


Kielenopetus on erityisen tärkeää, koska lukutaidottomien maahanmuuttajien määrä on lisääntynyt Suomessa. Valtaosa heistä on naisia. Monilla sota-alueilta saapuvilla ei ole vuosiin ollut mahdollisuutta käydä koulua.


Luetaan yhdessä -verkosto eli joukko vapaaehtoisia suomalaisnaisia tarjoaa lukutaidon ja suomen kielen opetusta maahanmuuttajanaisille eri puolilla Suomea. Naisia perehdytetään myös suomalaiseen kulttuuriin, tapoihin ja vuodenkiertoon. Näin he saavat selviytymistaitoja arkeen. 


Myös Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tampereen osaston Naisystäväksi maahanmuuttajaäidille -hanke on kotouttamistyötä parhaimmillaan.


Monikulttuurisuus on meille myönteinen mahdollisuus. Tutustuminen maahanmuuttajiin tarjoaa oivan tilaisuuden perehtyä muihin kulttuureihin ja saada uusia ystäviä. Kun oma maailmankuvamme avartuu, omat ongelmamme tuntuvat kenties pienemmiltä.


Uskon vakaasti, että kohtaaminen myös vähentää yhteentörmäyksiä ja poistaa ennakkoluuloja. Hyvä kieli- ja kotouttamistyö voi edistää mahdollisten ristiriitojen ja konfliktien käsittelyä sekä yhteiskuntarauhan rakentamista.


Helmikuu voitaisiin nimetä kotouttamisen teemakuukaudeksi, onhan kalenterissa kansallisrunoilija Runebergin päivä, Kalevalan päivä sekä ystävänpäivä. Voimme iloita isänmaastamme ja äidinkielestämme, tutustuttaa maahanmuuttajia kulttuuriimme sekä toivottaa tulijat tervetulleiksi yhteisöömme.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Älä täytä
 * Hyväksyn antamieni tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti.
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja


Airikka Kirsi
Kirsi Airikka, päätoimittaja Silta-lehti kirsi.airikka@evl.fi p. 050 381 0970