Pääkirjoitus

3.11.2021 9.00

Yhteiskunnallista keskustelua

Kirsi Airikka

Tampereen seurakunnat joutui lokakuussa perumaan Keskustorin surusaaton, jonka oli tarkoitus antaa mahdollisuus ympäristösurun käsittelemiseen. Harkinnan jälkeen järjestäjät totesivat, ettei tapahtumalle voitu taata rauhallista tilaa. 

Keskustelu tapahtumasta jakautui vahvasti ja sai myös kärjekkäitä äänenpainoja. Kritiikki kohdistui erityisesti Tampereen seurakuntien yhteistyöhön kristittyjen elokapinalaisten kanssa.

Myös koronarokotukset ovat viime viikkoina herättäneet keskustelua. Kirkon johtajista ainakin arkkipiispa Tapio Luoma, Tampereen piispa Matti Repo ja Helsingin piispa Teemu Laajasalo ovat julkisuudessa kannustaneet ihmisiä ottamaan rokotteen.

Voimakkaimmin kantaa on ottanut piispa Laajasalo. Hän on saanut paljon palautetta mielipidekirjoituksestaan, ja moni on jopa eronnut kirkosta kirjoituksen takia. (Helsingin Sanomat 19.10.2021)

Näiden viime viikkojen tapahtumien vuoksi kirkko on saanut syytöksiä poliittiseen toimintaan osallistumisesta, ja on keskusteltu siitä, saako kirkko ottaa osaa yhteiskunnalliseen keskusteluun.    

Sana politiikka juontuu antiikin kreikan kielen sanasta politikos, kansalaisia koskevaa. Jo koulussa opetettiin, että politiikka on yhteisten asioiden hoitamista.

Wikipedian määritelmän mukaan nykyisessä yleiskielessä sanalla politiikka tarkoitetaan usein johonkin tiettyyn kokonaisnäkemykseen tai aatteeseen pohjautuvaa toimintaa, jolla pyritään vaikuttamaan valtiollisiin, valtioiden välisiin tai yhteiskunnallisiin asioihin tai jolla hoidetaan niitä. Nykyisin sanaa käytetään myös poliittisten puolueiden toiminnasta. 

On hienoa, että kirkko on mukana yhteiskunnallisessa keskustelussa, osallistuu kansalaisten arkeen sekä yrittää vaikuttaa ihmisten ja luonnon hyvinvointiin.

Ylpeydenaihe esimerkiksi on, että Tampereen seurakunnat on pitkäjänteisesti sitoutunut kirkon, Tampereen kaupungin ja maakunnan asettamiin tavoitteisiin hiilineutraaliudesta. Kirkko myös puolustaa vähävaraisten ihmisten ihmisarvoa ja tukee heitä.  

Yhteiskunnalliselle toiminnalle antaa vahvan oikeutuksen seurakuntien tunnettuustutkimus, joka tehtiin helmi–maaliskuussa 2021.

Enemmistö tamperelaisista vastaajista oli sitä mieltä, että on tärkeää tai jossain määrin tärkeää, että Tampereen seurakunnat osallistuu yhteiskunnalliseen keskusteluun ja tuo esiin sille tärkeitä arvoja. Niitä ovat muun muassa ekologisuus, ihmisarvo, ihmisoikeudet ja maailmanlaajuinen yhdenvertaisuus.

Samalla useat kuitenkin miettivät, onko puoluepolitiikka tarpeellista kirkossa. Osa seurakuntavaalien ehdokkaista kuitenkin haluaa olla mukana poliittisilla tunnuksilla. Osa myös tulee edelleen valituksi kirkon luottamushenkilöksi poliittisen puolueensa edustajana. 

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi



Airikka Kirsi
Kirsi Airikka, päätoimittaja Silta-lehti kirsi.airikka@evl.fi p. 050 381 0970