Pääkirjoitus

1.11.2017 11.29

Yksinäisyyttä voi torjua yhdessä

Kirsi Airikka

Jatkuvasti tai melko usein yksinäisyyttä kokee noin viitisen prosenttia väestöstä. Yksinäinen voi olla monella tavalla.

Puolisonsa tai läheisen ystävänsä menettänyt ihminen voi olla yksinäinen pyhäinpäivänä, jolloin muistellaan kuolleita läheisiä. Yksinäisyyttä voi kokea myös eroperheen isä, joka ei voi viettää isänpäivää lastensa kanssa. Joku isoisä kaipaa lapsenlapsiaan – ja lapset isoisäänsä – koska tapaamiset on kielletty perheen välirikon takia.

Suomalaisten hyvinvointi -tutkimuksen mukaan yksinäisyys kietoutuu yhä vahvemmin sosiaaliseen eriarvoisuuteen. Siitä voi koitua ihmiselle monenlaisia sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja. Yksin elämiseen liittyy usein työttömyyttä, vähävaraisuutta, mielenterveysongelmia ja epäterveellisiä elämäntapoja.

Yksinäisyyttä koetaan eniten elämän alku- ja loppuvaiheissa. Siitä kärsivät erityisesti yksinelävät ikäihmiset, yksinhuoltajat, maahanmuuttajat, työttömät sekä työkyvyttömyyden perusteella eläkkeellä olevat ihmiset.

Yksinäisyys ja siitä johtuva syrjäytyminen koskettaa nuoriakin, sillä koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olevien nuorten määrä on Suomessa lisääntynyt. Tulos käy ilmi Kelan teettämästä tuoreesta Nuorten osallisuuden edistäminen -selvityksestä.

Onneksi yksinäisyyden lisääntymiseen on havahduttu, ja monet järjestöt ja yhteisöt pyrkivät torjumaan sitä. Nuori kirkko ry:n Moottoripaja-hanke on saanut paljon aikaan: toimintaan on osallistunut yli 1200 nuorta 20 pajalla ympäri Suomen. Suurin osa mukana olevista nuorista on 14–17-vuotiaita poikia.

Moni nuori on saanut moottoripajassa uusia ystäviä. Kyselyn mukaan 85 prosenttia pajanuorista kokee, että heidän vuorovaikutustaitonsa ovat kehittyneet. Hyvinvointi ja arjessa jaksaminen ovat lisääntyneet toiminnan ansiosta. Moni on myös oppinut paremmin tunnistamaan ja käsittelemään omia tunteitaan.

Mielekkääseen harrastustoimintaan ja yksinäisyyden lievittämiseen sen avulla uskoo myös Suomen Partiolaiset, joka esittelee toimintaansa kouluissa. Tampereella hanke on meneillään esimerkiksi Puistokoulussa.

Tampereen seurakuntien tuoreen tunnettuustutkimuksen mukaan kaupunkilaiset arvostavat erityisesti sitä, että seurakunnat järjestää mielekästä tekemistä lapsille ja nuorille. Myös vanhusten ja vähävaraisten auttaminen lämmittää tamperelaisten sydäntä. 

Seurakunnilla onkin merkittävä rooli yksinäisyyden lievittämisessä. Seurakunnat on yhteisö, joka tarjoaa käytännön tukea ja apua sekä henkistä ja hengellistä evästä ihmisille. Esimerkiksi Mummon Kammari, Sinkkuillat, työttömien ruokailut, jumalanpalvelusyhteisöt, Avoin kirkko sekä lähikirkkojen kerhot vastaavat tamperelaisten tarpeeseen tulla yhteen muiden ihmisten kanssa. Marraskuussa yksinäisyydestä keskustellaan Linnainmaan Nojatuolikirkossa.

Jokainen voi lievittää lähimmäisen yksinäisyyttä. Vapaaehtoistyöhön ryhtyminen, puhelinsoitto ystävälle tai pistäytyminen vierailulla ikääntyneen sukulaisen luona tuovat valoa ja iloa kaikkien elämään.

 


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi



Airikka Kirsi
Kirsi Airikka, päätoimittaja Silta-lehti kirsi.airikka@evl.fi p. 050 381 0970