Pääkirjoitus
Kirkon työssä kannattaa olla mukana
Euroopan Unionin mukaan Suomessa on jo lähes miljoona köyhää ihmistä. Yhä useammat suomalaiset joutuvat vuosittain turvautuman ulkopuoliseen ruoka-apuun. Suurin osa heistä on yksinhuoltajia, pitkäaikaistyöttömiä, osa-aikatyötä tekeviä ja pienellä eläkkeellä kituuttavia ikäihmisiä.
Valtiontalouden leikkaukset kohdistuvat kipeästi pienituloisiin ja tukien varassa elävien suhteellinen elintaso heikkenee entisestään. Työttömyyden lisäksi suurissa kaupungeissa ongelmia ovat aiheuttaneet kohtuuttomaksi kasvaneet asumiskustannukset.
Tampereen seurakuntien ruoka-avulla ei torjuta vain nälkää, vaan myös syrjäytymistä. Ruokakassi tai edullinen ateria aktivoi tulemaan muiden pariin. Kohtaamisissa vaikeassa elämäntilanteessa olevien ihmisten kanssa keskustellaan, kuunnellaan kokemuksia arjesta ja opastetaan taloudellisissa ongelmissa. Diakoniatyöntekijöiden asiakastapaamisia oli vuoden aikana 18 000.
Kirkon työntekijöiden lisäksi tamperelaiset osallistuvat auttamistyöhön. Seurakuntien vapaaehtoistoiminnassa oli viime vuonna mukana 1 800 ihmistä, jotka avustivat muun muassa ikäihmisiä Mummon Kammarin kautta.
Luvut käyvät ilmi Tampereen seurakuntien toimintakertomuksesta. Ne todistavat, että kirkko vie avun perille Tampereella.
Kirkko on muutenkin vahvasti läsnä tamperelaisten arjessa ja juhlassa. Tuhannet tamperelaiset käyvät päivittäin seurakuntien kerhoissa ja tapahtumissa, toimivat vapaaehtoisina tai käyttävät kirkon palveluita. Niistä suurin osa on ilmaisia ja maksullisetkin selvästi todellisia kustannuksiaan halvempia.
Seurakuntien auttamistyön ja toiminnan mahdollistavat tamperelaiset kirkollisveroillaan. Kokonaistuloja kertyi viime vuonna reilut 50 miljoonaa euroa, joista verotulojen osuus oli noin 72 prosenttia. Myös kolehdeilla, keräys- ja lahjoitusvaroilla oli oma osuutensa toiminnan rahoittamisessa.
Jokainen seurakunnan jäsen maksoi viime vuonna kirkollisveroa keskimäärin 199 euroa. Tästä noin 48 euroa ohjattiin nuorison ja lasten keskuudessa tehtävään työhön. Auttamistyöhön eli diakoniaan ja kansainväliseen diakoniaan sekä lähetystyöhön summasta käytettiin 34 euroa.
Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on noin neljä miljoonaa jäsentä. Maamme suurin uskonnollinen yhteisö kulkee lähimmäisen rinnalla ja pitää esillä kristillisiä arvoja yhteiskunnallisessa keskustelussa. Niitä ovat muun muassa rehellisyys, vastuunkantaminen ja lähimmäisestä huolehtiminen.
Kannattaa siis olla mukana kirkon työssä. Mukanaolosta on syytä olla myös ylpeä. Kiitos tamperelaiset!
Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi