6.10.2021

Ikkunoita asunnottomuuteen

Asunnottomien yö -teemaviikolla 14. lokakuuta Lielahden kartanossa avautuu Asunnottomuuden koko kuva -valokuvanäyttely. Näyttely on osa Hiedanrannassa järjestettävää Havahdu! -tapahtumaa, joka tuo esiin asunnottomuuden tilannetta Tampereella.

 Ihmisyys koostuu pienistä arkisista asioista. Näyttelyn teossarja haastaa asunnottomuuteen liittyviä yleistyksiä ja mielikuvia sekä herättelee pohtimaan, mikä on asunnottomuuden koko kuva. Miten yhteiskunnasta syrjäytetty tai syrjäytynyt kokee maailman?

Teoksissa kapalevylle piirrettyihin silhuettikuviin on sommiteltu kuvakollaaseja kertakäyttökameralla otetuista valokuvista, jotka käsittelevät asunnottomuuden kokemuksia monista näkökulmista.

Teokset syntyivät taidetyöpajassa, johon osallistui Silta-valmennuksen päihde- ja rikollistaustaisia kuntoutujia.

– Kuvasimme viikon ajan kertakäyttökameroilla asioita, jotka liittyvät tavalla tai toisella kokemuksiimme asunnottomuudesta. En itse ole kokenut asunnottomuutta, mutta entisenä huumeidenkäyttäjänä olen nähnyt sitä niin paljon lähelläni. Pyrin kuvaamaan elämää ja kaupunkia heidän näkökulmastaan, kertoo näyttelyn tekemiseen osallistunut Aino (nimi muutettu).

Ihmisen ylävartalon siluetin sisässä mustavalkoisia kuvia eri tilanteista, mitkä käsittelee asunnottomuutta.
Teoksen silhuettikuvaan on sommiteltu kuvakollaaseja valokuvista, jotka käsittelevät asunnottomuuden kokemuksia. Asunnottomuuden koko kuva -valokuvanäyttelyn teokset syntyivät taidetyöpajassa. Näyttely on esillä Lielahden kartanossa 14.–31. lokakuuta. Kuva: Valpuri Tauriainen

Ongelmat johtavat usein asunnottomuuteen

Valokuvissa avautuu todenmukainen näkymä päihde- ja rikostaustaisten asunnottomien päivittäiseen elämään. Kollaasin tunnelmallisessa kuvamaailmassa kulutellaan aikaa shakkilaudan äärellä, varastetaan ruokaa lähikaupasta ja etsitään turvallista paikkaa nukkua seuraava yö.

– Pidin aina huolen, että ”oma asunto pysyy”. Huumeongelmaisuus johtaa yleensä asunnottomuuteen, ja monella tutullani ei ollut asuntoa.

Vuosikymmenen kestäneen huumeidenkäytön jälkeen Aino sai tarpeeksensa huumeiden ympärillä pyörivästä elämästä. Moninaisten käyttöön liittyvien ongelmien lisäksi huumepiireissä ei juuri ollut aitoja ihmissuhteita tai ihmisiä, joihin voisi luottaa.

– Päätin hakea elämälleni uutta suuntaa ja hakeuduin kuntoutukseen. Olin silloin valmis ottamaan vastaan kaiken avun. Nyt elämä on uudella mallilla. Käyn arkisin Silta-valmennuksen kuntoutujien naistenryhmässä.

Viikonloppuisin hän viettää aikaa kuntosalilla, pelaa jalkapalloa muiden toipujien kanssa ja osallistuu NA-ryhmän kokoontumisiin.

– Nyt voin ihan hyvin. Elämä on tasapainossa, vaikka mielenterveyden kanssa onkin ajoittain ongelmia, kertoo Aino, joka muutti kesäkuussa uuteen asuntoon.

Pöydällä mustavalkokuvia, liimapuikko sekä papereita ja mattoveitsi.
Työskentelyssä sovellettiin graafikko Valpuri Tauriaisen kehittämää työpajamallia. Kuva: Valpuri Tauriainen

Taidetyöpaja nosti haikeita tunteita

Taidetyöpajaan osallistumisesta hänelle jäi myönteinen kuva, vaikka asunnottomuuden kokemusten käsitteleminen ja kuvaaminen nostivatkin pintaan haikeita tunteita.

– Kertakäyttökameralla kuvatessani mietin paljon sitä, mitä jotkut ihmiset ovat joutuneet kokemaan. On hyvä, että ihmisiä herätellään näyttelyllä siihen, että tällaistakin on, pohtii Aino.

Taidetyöpaja toteutettiin yhteistyössä Tampereen seurakuntien ja Silta-Valmennus -yhdistyksen kanssa. Työskentelyssä sovellettiin graafikko Valpuri Tauriaisen kehittämää työpajamallia.

Teksti: Janne Aejmelaeus

Asunnottomuuden koko kuva -näyttelyn avajaiset Havahdu! –tapahtumassa 14.10. kello 16 Lielahden kartanon Aulagalleriassa. Näyttely on avoinna  lokakuun loppuun asti tiistaista perjantaihin kello 10–17 ja lauantaisin kello 11–18. 



Miten kuvata asunnottomuutta?

Keväällä 2021 pohdin, miten asunnottomuutta voisi tutkia yhteisötaiteen keinoin. Työskentelyyn tulisi saada mukaan ihmisiä, joilla on aiheesta kokemusta. 

Kerroin taidetyöpajaideastani erityisdiakonian viranhaltijalle Mari Paijalle. Olimme aiemminkin ohjanneet taidelähtöistä työskentelyä työparina vankilassa. Tiimiin liittyi myös Harjun seurakunnan diakoniatyöntekijä Pia Ojalahti-Diallo. Silta-valmennusyhdistyksen ohjaajan Paula Heiskasen kanssa sovimme työpajat kevääksi ja syksyksi. Niihin osallistui kuntouttavan valmennuksen päihde- ja rikostaustaisia asiakkaita.

Työpaja ja metodi kehittyivät Marin ja Pian ansiosta. Asunnottomuuteen liittyvät kokemukset voivat olla varsin monikerroksisia. Ajatusten ja tuntemusten pohdinta oli tärkeä osa työskentelyprosessia. Kolmen viikon mittaisessa työpajassa visuaalisen työskentelyn rinnalle sisällytettiin päiväkirjan kirjoittaminen ja ohjattua keskustelua. Mari ja Pia vastaisivat keskusteluosuuksien vetämisestä.

Suunnitelmaan kuului, että taidetyöpajoissa syntyneistä teoksista koostettaisiin näyttely Hiedanrannan Havahdu!-tapahtumaan. Itse prosessi oli tärkeä, mutta samalla työskentely tähtäsi julkiseen näyttelyyn.

Metodin ytimessä taiteen saavutettavuus ja kulttuurihyvinvointi

Taiteen ja kulttuurin saavutettavuudella tarkoitetaan jokaisen oikeutta osallistua taide- ja kulttuuripalveluihin. Kulttuurihyvinvointi on kokemusta siitä, että kulttuuri ja taide lisäävät ihmisen hyvinvointia (Taikusydän 2019). Osallistava ja yhteisöllinen taidetoiminta voi lisätä sosiaalista vuorovaikutusta ja tarjota osallistujille kokemuksia nähdyksi ja arvostetuksi tulemisesta.

Jos asunnottomuuden kokemusta on vaikea sanallistaa, sen voi ilmaista visuaalisen toiminnan ja käsillä tekemisen kautta. Yhteisötaiteellinen työskentely voi laajentaa käsitystä omista vahvuuksista. Se voi auttaa näkemään itsensä muun kuin ”kuntoutujan”, ”vangin” tai ”päihderiippuvaisen” roolin kautta. Taide antaa toisia olemisen mahdollisuuksia.

Viite: Taikusydän 2019. https://taikusydan.turkuamk.fi > Tietopankki > Käsitteet.

Teksti: Valpuri Tauriainen




Katto pään päällä tai ei, tule syömään Safka-aidiin

Safka-aid-ruokailu järjestetään perjantaina 15. lokakuuta Keskustorin Vanhan kirkon pihalla.  

– Safka-aid on tapahtuma, jossa tamperelaisille tarjotaan maksuton keittolounas ja lettuja. Tapahtuma on kaikille avoin, eli paikalle voi tulla syömään niin nälkään kuin vain solidaarisuuden osoitukseksi, kertoo tapahtumaa järjestävä Anne Karhola.

Tapahtumassa tarjottavan keiton valmistaa paikan päällä Kierto-hankkeen keittiötiimi. Jälkiruuaksi tarjoiltavat letut tarjoaa Pirkanmaan ViaDia.

Tapahtuman musiikkitarjonnasta vastaa mies ja kitara -tyylillä laulaja-lauluntekijä ja Tampereen seurakuntien muusikko Peter Joukainen.

Tampereen seurakuntien järjestämä Safka-aid on yksi Asunnottomien yö -viikon tapahtumista. Suomessa on vuodesta 2002 lähtien vietetty 17. lokakuuta YK:n kansainvälistä päivää köyhyyden poistamiseksi Asunnottomien yön merkeissä.

Tampereella tapahtuma on laajennettu kokonaiseksi teemaviikoksi. Asunnottomien yö -kansalaisliike tukee jokaisen perusoikeutta vakinaiseen asuntoon, omaan kotiin.

Safka-aid 15.10. kello 11–12.30 Keskustorin Vanhan kirkon pihalla

Asunnottomien yö -viikon ohjelma löydät täältä.


Palaa otsikoihin