5.6.2019 14.06

Monikäyttöisyys korostuu AitOssa

AitO:ssa kävi toukokuussa melkoinen kuhina, sillä toimintakeskuksen oli oltava valmiina ottamaan kesäleiriläisjoukko vastaan kesäkuun alusta lähtien. Kesälle oli luvassa kaksikymmentä seurakuntien leiriä, joista puolet rippikouluryhmiä.

– Tekniikkaa tehdään nyt täysillä, selventää projektikoordinaattori Juha Anttila.

Jutuntekopäivänä pihalla kirmaavat Härmälän koulun kuutosluokkalaiset leirillään. Kylässä ovat Atalan seurakuntakodilta lähtenyt Etuoven kevätretki ja paluumuuttajien kerho Hervannasta. Myös osa kokoustiloista on käytössä.

– Kun tätä touhua katselee, ei voi muuta kuin tulla hyvälle mielelle, Anttila hymyilee.

Yöllä lisänsä säpinään oli tuonut yllättävä hätämajoituksen järjestäminen.

Härmälän koululaiset
Härmälän koulun kuutosluokkalaiset nauttivat kevätpäivästä, ja vauhtia riitti.

Aito sopii hyvin niin leiritoimintaan kuin kokousten tai virkistyspäivien pitoonkin, sillä se on melko vaivattoman matkan päässä Aitolahdessa lähellä Kirjoniemeä.

– Ensimmäisen kesän perusteella palautteet ovat olleet hyviä. Kokous- ja koulutuspalveluissa kysyntää on todella paljon, mutta viikolla on vielä mukavasti tilaa, kertoo kurssi- ja leirikeskuspalveluiden johtava esimies Soila Muurikainen.

Hänen tittelinsäkin kertoo siitä, että Tampereen seurakunnat keskittää leiritoimintaansa.

– Tulevaisuudessa täällä pystyy järjestämään kolme leiriä yhtä aikaa, ja lisäksi voi olla kokousasiakkaita, visioi Muurikainen.

Keskittämistä puoltavat hyvät keittiötilat ja raaka-aineiden hankintojen keskittämisen tuomat edut. Leirikeskuksen työntekijöiden työnkuva on monipuolinen. Keittiö- ja muissa hommissa Aitossa häärii nyt kahdeksan työntekijää, kesällä muutama enemmän.

AitO_ruokasali
AitO Toimintakeskuksen ruokasali on valoisa.

Messukylän seurakunta ja Tuomiokirkkoseurakunta ostavat Aitosta ateriat muun muassa vähävaraisten ja seniorien ruokailuihin.

– Kesällä testataan keskuskeittiönä toimimista. Ruoka viedään täältä Pättiniemeen ja Aitolahden vanhaan pappilaan, käyttäjäkonseptia koonnut Muurikainen kertoo.

Satsausta turvallisuuteen

Toimintakeskuksen muutos- ja peruskorjaustöihin on arvioitu kuluvan yhteensä 1,6 miljoonaa euroa, joista tälle vuodelle on varattu toivotun talousarviomuutoksen jälkeen 500 000 euroa.

Paikkoja muokataan sitä mukaa kuin ehditään ja rahaa riittää. Kunnostusta on tehty turvallisuus edellä, minkä vuoksi paloturvallisuus on pistetty kuntoon ja henkilöstö allaskoulutettu.

Kun paikka vielä toimi Diabeteskeskuksena, siinä oli 26 majoitushuonetta. Nyt majoittujille on tarjolla 200 petiä viidessä osastossa. Huoneita valmistuu lisää 32.

– Majoitustilat toimivat omina soluinaan, huomauttaa Anttila.

Niin ikään ilmanvaihtoon panostetaan, ja siksi jokaisessa majoitusosastossa ponnistelee jatkossa auton kokoinen ilmanvaihtokone.

Ensimmäinen projekti on ollut korjailla vuonna 1980 valmistunutta vanhinta osaa. Toden teolla se aiotaan ottaa työn alle parin vuoden päästä. Viereinen, vuonna 2006 valmistunut uudempi osa, on sekin nyt majoituskäytössä. Sen paloturvallisuutta on nostettu ja hätäpoistumistiet rakennettu, ilmanvaihtoa tehostettu ja pintoja uusittu.

Aito_huone
Uudet sängyt odottivat kesän leiriläisiä.

Majoitus 2:ssa on perhehuoneita 30 henkilölle. Aiemmin toimistohuoneina toimineessa majoitus 3 -osastossa ei ole entiseen verrattuna muuta samaa kuin ikkunat: sähköt on pistetty uusiksi valaistuksia myöten ja lattiaan tulee shakkiruutumatto. Steissi ja pelinurkka lienevät nuorten mieleen.

Aikaisemmin keskusta on laajennettu useaan otteeseen, minkä vuoksi tottumaton eksyy siellä helposti. Sokkeloissa suunnistusta helpottaisi se, että majoitustila 3 käyttäisi vanhaa sisäänkäyntiä.

Aito_ikkuna
Uudistettujen majoitustilojen käytävän ikkunasta siintää järvimaisema. Juha Anttila kertoi töiden etenemisestä.

Vuonna 1924 valmistunut Virkkula on tontin vanhin rakennus ja toiminut aiemmin kokous- ja hallintorakennuksena. Siihen on rakenteilla hätäpoistumistie, samalla kun pintoja on maalattu ja tyyliin sopivia kalusteita haalittu.

Virkkulassa toimii jatkossa kymmenen hengen majoitus. Yläkerran tilat vetävät kolmekymmentä kokoustajaa.

Päärakennuksen luentosali kokee nopean kasvojenkohotuksen, kun tekniikka uusitaan.

– Yrityksillä on ollut paljon kiinnostusta, Anttila summaa.

Uima-allasta ja takkahuonetta on ehostettu, ja altaaseen on saatu vähän lisää pituutta. Viereisessä saunassa, johon mahtuu jopa 12 saunojaa, tuoksuvat mangoldi ja tuija.

Ulkopuolelle on ensi vuodeksi tulossa iso terassi, ja sen reunaan uusi sauna; myös rannassa on sauna. Rantaan tulevat pelikentät, ja keskuksen kaksi sisäpihaa pannaan kuntoon.

Aito_kota

Mäelle on kohonnut iso kota, jonka ikkunasta siintää Näsinneula järven yli. Ihmisiä lavoille kolmeen tasoon tulisijan ääreen mahtuu istuskelemaan jopa 80, ja liuskekivilattia täydentää tyylin.

– Venelaituriin pääsee isollakin jahdilla. Ja naapuriin pääsee vaikka Tarjanteella, iloitsee Vene71- purjehdus- ja veneilyseuraan kuuluva Anttila.

Pättiniemen mökit
Pättiniemen leiripaikalle on Aitosta matkaa vesiteitse noin kilometri. Kaikki viisi uutta 12 hengen mökkiä olivat tällä kertaa vuokrattuina. Paikassa on myös pidetty jo yksi leiri. Suunnitelmissa on rakentaa mökkejä toinen mokoma lisää.

Teksti: Asta Kettunen
Kuvat: Hannu Jukola

Lisää kuvia näköislehden jutussa


Palaa otsikoihin