Ajassa

3.6.2020 Kasvatus otti digiharppauksen

Kasvokkain kohtaamisen käytyä mahdottomaksi kirittivät Tampereen seurakuntien nuorisotyö ja varhaiskasvatus tahtia uusien tekniikoiden käyttöönotossa. Sovellusten käyttämisessä sormi on mennyt välillä suuhun, mutta oppia on haettu niin koulutusvideoilta kuin toisilta samaan jamaan joutuneiltakin.


3.6.2020 Miten kirkolliset kesäjuhlat päätyivät eri toteutuksiin?

Koronaviruspandemia pakotti kirkollisten kesäjuhlien järjestäjät muuttamaan suunnitelmia. Miten ratkaisuihin päädyttiin, oliko päätös helppo, ja miten järjestelyt etenevät?


5.5.2020 Korona-ahdistus voi lievittyä

Psykoterapeutti Maikki Louhivaara analysoi korona-ahdistusta ja listaa sitä helpottavia asioita. – Kuten elämässä yleensäkin, meidän on nyt hyvä muistaa kolme kannattelevaa K:ta: keskustele, kävele ja kosketa!


5.5.2020 Uusia palveluja perheille ja yrittäjille

Tampereen seurakuntien perheneuvonta palvelee korona-aikana pääasiassa etätapaamisten eli videoneuvottelujen ja puhelinkeskustelujen avulla.


6.5.2020 Kirkolliset toimitukset ovat sujuneet

Kasteita on siirretty eteenpäin ja siunauskeskustelut käyty puhelimitse. Jumalanpalvelusten lähettäminen suoratoistona ja tallentaminen ovat onnistuneet myös amatöörivoimin, vaikka haasteita onkin tullut eteen. Muutamia hautaan siunauksiakin on striimattu, seurakuntien työntekijät kertovat.


5.5.2020 Kirkosta haetaan apua koronakriisin aikana

Koronaepidemia aiheuttaa sairastumisten lisäksi myös paljon henkistä ja taloudellista huolta. Tämä näkyy kasvavina asiakasmäärinä seurakuntien diakonien vastaanotoilla. Kirkosta haetaan niin henkistä kuin taloudellistakin tukea. Erityisesti ruoka-avun kysyntä on kasvanut, kertoo elintarvikeavun koordinaattori Marja Palkonen.


1.4.2020 Huhtikuun Silta jaossa myös telineissä kaupungilla

Silta-lehti jaetaan Tampereella ilmaisjakeluna kaikkiin niihin talouksiin, joissa ei ole ilmaisjakelu- tai mainoskieltoa. Jos koronatilanteen takia on kuitenkin ilmennyt jakeluhäiriötä, lehden voi myös noutaa kaupungilta telineistä, joita on noin 50.


1.4.2020 Koronavirus muuttaa kirkon toimintaa – tärkeimmät toiminnot turvataan

Tampereen seurakunnat tekee kaikkensa, että se omalta osaltaan voi auttaa tamperelaisia selviämään koronaviruksen aiheuttamasta epävarmuudesta. Poikkeustilanne vaikuttaa väistämättä kirkon toimintaan, mutta myös koronaviruksen aikana kirkko tarjoaa apua, tukea ja turvaa.


1.4.2020 Miten poikkeusolosuhteet haastavat seurakunnat?

Poikkeusolosuhteet haastavat Tampereen seurakunnat läsnäoloon, joka ei edellytä fyysistä läheisyyttä. Tämä on sekä haaste että mahdollisuus.


4.3.2020 Pyydä digineuvoa lapselta

Digitaalinen varhaiskasvatus ja nuorisotyö Suomen seurakunnissa on lähtenyt hyvin alkuun, ja siihen suhtaudutaan erittäin myönteisesti. Työhön kaivataan kuitenkin nykyistä enemmän panostusta.


4.3.2020 Miten silakkaparvi vastustaa rasismia ja vihanlietsontaa?

Vuodenvaihteessa syntynyt Silakkaliike on herättänyt suurta kiinnostusta. Alkusysäyksen rauhanomaisen kansanliikkeen synnylle antoi Johannes Kosken blogi-kirjoitus, jossa tuotiin julki al-Holin pakolaisleiriltä Suomeen saapuviin orpolapsiin kohdistunut ajojahti.


4.3.2020 Yhteisötyö tukee maahanmuuttajien elämänhallintaa

Hervannassa neuvontaa tarjoava kohtauspaikka Kototori on hioutunut pysyväksi osaksi Tampereen kaupungin maahanmuuttajien palveluita. Sosiaaliohjaaja on paikalla tiistaisin ja perjantaisin.


5.2.2020 Seurakunnat paikkaavat hyvinvointiyhteiskunnan aukkoja

Sisäministerin työt viime vuonna aloittanut Maria Ohisalo suhtautuu Yhteisvastuukeräykseen myönteisesti. Hän oli vähän aikaa mukana myös Yhteisvastuun keräystoimikunnassa. Tämänkin luottamustoimen ovat ymmärrettävästi syrjäyttäneet muut kiireet.


5.2.2020 Dekaanit aukaisevat rohkeasti ovia

Tampereella ja Turussa on uusi hiippakuntadekaani. Mari Leppänen aloitti arkkihiippakunnassa loppuvuonna, Terhi Törmä tammikuussa Tampereella. Tilanne on historiallinen, sillä ensi kertaa näissä kirkon johtavissa viroissa on kaksi naista.


5.2.2020 Seurakuntalaisen osallisuutta tulee vahvistaa

Viime kirkolliskokouksen tärkeimpiä saavutuksia oli kirkon toiminta- ja taloussuunnitelman tavoite hiilineutraalin kirkon toteutumisesta vuoteen 2030 mennessä. Tätä mieltä on tamperelainen Elina Karttunen, joka toimi kirkolliskokouksen luottamushenkilönä vuosina 2016–2019.


8.1.2020 Miten tyttöihin kohdistuva seksuaalinen häirintä saadaan loppumaan?

Noin joka kolmas kouluterveyskyselyyn vastannut tamperelainen tyttö on kokenut seksuaalista häirintää. Kysymykset tehtiin 8. ja 9. luokkalaisille, lukiolaisille sekä ammattikoululaisille.


8.1.2020 Messukylän kirkkoherraehdokkaat tentissä

Messukylän seurakunnan kirkkoherran virkaa haki kuusi henkilöä. Virka tuli avoimeksi, kun nykyinen kirkkoherra Juha Vuorio jää eläkkeelle.


4.12.2019 Hyvää mieltä ja yhdessäoloa

Levonmäen seurakuntakodin ovi käy puolilta päivin tasaiseen tahtiin lokakuisena perjantaina. Talossa on meneillään Messukylän seurakunnan perinteinen Hyvän mielen diakoniapäivä.


4.12.2019 Aluekeskusrekisteriin siirtyminen on sujunut kivuttomasti

Tampereen aluekeskusrekisteriin liittyi vuoden alusta neljä seurakuntaa, ja ensi vuoden alusta on tulossa 11 lisää. Muutos on rekisteripäällikkö Kari Salosen mukaan sujunut suorastaan yllättävän hyvin.


6.11.2019 Hyvä tyyppi: Amandan ja Heikin muisto elää

Erään Kalevankankaan hautausmaalla sijaitsevan sukuhaudan tarina kietoutuu vahvasti kansalaissodan aikaisiin tapahtumiin Tampereella. Suvun jäsenet ovat kantaneet mukanaan murheellista historiaa ja siitä on kerrottu myös jälkipolville.


6.11.2019 Kirkkoherraehdokkaat tentissä

Eteläisen seurakunnan kirkkoherran virkaa haki seitsemän henkilöä. Virka tuli avoimeksi, kun nykyinen kirkkoherra Jussi Mäkinen jää eläkkeelle. Hiippakunnan tuomiokapituli ja seurakunta ovat haastatelleet hakijat. Kirkkoherran valitsee Eteläisen seurakunnan seurakuntaneuvosto 20. marraskuuta. Jotta ehdokkaat tulisivat tamperelaisille tutuiksi, Silta-lehti on laatinut heille muutamia kysymyksiä.


Edelliset Seuraavat