Onko rokottaminen sujunut hyvin Tampereella?
Pelot ja ennakkoluulot Astra Zeneca -koronarokotteita kohtaan ovat aiheuttaneet välikohtauksia ja uhkaavia tilanteita Helsingissä. Median mukaan rokotuspisteissä on ollut sanaharkkaa, uhittelua ja tökeröä käytöstä, etenkin hoitajia kohtaan.
Jollekin rokotusasemalle piti kutsua jopa poliisi. Uhkaava tilanne syntyi, kun 65 vuotta täyttäneen rokotettavan omainen menetti malttinsa. Hän ei halunnut omaiseensa pistettävän Astra Zeneca -rokotetta. Välikohtauksia on ollut niin monia, että vaaratilanteiden välttämiseksi Helsingin rokotuspisteillä on tehostettu vartiointia. (Yle ja HS 10.4.2021)
Miten rokotukset ovat sujuneet Tampereella, Tampereen kaupungin hoitotyön päällikkö Birgit Aikio?
– Rokotukset ovat edenneet hyvin Tampereella. Yli 70-vuotiaista 90,4 prosenttia on saanut ensimmäisen rokotteen (tilanne 28.4.2021). Huhtikuussa vuorossa olivat riskiryhmään kuuluvat henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia. Vappuaattona avautui ajanvaraus 50–54-vuotiaille tamperelaisille.
– Lisäksi koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat ovat saaneet rokotteen. Ikäihmisten ja riskiryhmäläisten jälkeen voidaan edetä väestön rokottamiseen ikäjärjestyksessä.
Ovatko ihmiset ja heidän läheisensä käyttäytyneet asiallisesti yhteydenotto- ja rokotustilanteissa? Onko Tampereella ollut vastaavia tilanteita kuin Helsingissä?
– Koronarokotuksiin liittyvät yhteydenotot ovat päivittäisiä niin terveyspalveluiden neuvontaan kuin terveysasemille. Ihmiset esimerkiksi kysyvät, milloin on heidän vuoronsa, ja voiko rokotteen valita.
– Kun puhelinajanvaraus ruuhkautuu, tai rokotteita on vähän saatavilla, ihmiset antavat aktiivisesti palautetta ja vaativat asioiden järjestämistä. Koronavuoden rajoitettu elämä kuormittaa ihmisiä, ja jaksamisen haasteet näkyvät voimakkaina tunteenpurkauksina.
Millaisia neuvoja antaisit rokotetta odottaville ihmisille?
– Jokainen saa koronarokotuksen vuorollaan. Rokotusten etenemistä voi seurata Tampereen kaupungin verkkosivuilta, ja lisätietoa löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta.
– Rokotukset auttavat meitä matkalla normaalimpaan elämään ja toistemme luokse. Rokotettuna saa suojaa vakavalta koronavirustaudilta. Toivotaan, että rokotteiden saatavuus paranee, ihmiset ottavat rokotteen, ja saavutamme ripeästi hyvän rokotuskattavuuden. Rokotuksen ottaminen on itsestä huolehtimista ja toisista välittämistä.
– Tule rokotukseen vain terveenä ja ennakkoon varatulla ajalla. Käytä kasvomaskia, ja desinfioi kädet tullessa ja lähtiessä. Pidä muihin ihmisiin vähintään kahden metrin turvaväli.
Korona-aika on ollut erittäin kuormittavaa terveydenhuoltohenkilökunnalle jo yli vuoden ajan. Varsinkin hoitajien työtaakka on ollut valtava jo pitkään. Miten he jaksavat tällä hetkellä?
– Kulunut vuosi on ollut monella tavalla haastava. Niin korona kuin kuormittuneisuus näkyvät poissaoloina ja resurssipulana käytännön työssä. Perustehtävän lisäksi on paljon uusia työtehtäviä ja muuttuvia ohjeistuksia, jotka liittyvät esimerkiksi koronanäytteisiin tai rokotuksiin.
– Lisäksi ihmiset ovat huolissaan omasta sekä läheistensä terveydestä, ja tunteet nousevat helposti pintaan. Palvelutyössä ammattilaisten mottona on, että yhdessä selviämme, ja toivoa ei saa kadottaa. Tehtävämme on tehdä työtä tamperelaisten terveyden ja hyvinvoinnin hyväksi.
Miten hoitajien taakkaa voisi helpottaa?
– Muuttuvaa päivittäistä arkea ja työn kuormittavuutta voidaan helpottaa pitämällä työyhteisössä säännöllisesti lyhyitä palavereja, joissa käydään läpi uusimmat koronapäivitykset. Myös lähiesihenkilöiden läsnäolo ja keskustelut kollegoiden kanssa auttavat käsittelemään koronakuormaa ja ratkomaan ongelmia rakentavasti. Tämä tilanne on myös mahdollisuus löytää työyhteisön uusia voimavaroja ja vahvistaa kokonaisuutta.
Kuinka paljon rokotustyötä tekeviä hoitajia on tällä hetkellä? Pärjätäänkö Tampereella nykyisellä henkilökunnalla vai onko apuun jo pyydetty esimerkiksi eläkkeellä olevia hoitajia?
– Rokotteita annetaan sekä terveysasemilla että Ratinan rokotusyksikössä. Tehtäviin on palkattu yli sata työntekijää. Osa heistä työskentelee osa-aikaisesti oman työn, opintojen tai eläkkeensä ohella. Kokoaikaisesti koronatyötä tehdään muun muassa terveyspalveluiden neuvonnassa, pandemiavastaanotolla, jäljitystyössä ja rokotusyksiköissä.
Teksti: Kirsi
Airikka
Kuvat: Hannu
Jukola