Skeittitapulissa kaikki pääsevät mukaan
Rullalautailu on olennainen osa kaupunkikulttuuria, ja Tampereellakin on jo tuhansia harrastajia. Uusi avaus on Keskustorin Skeittitapuli, jossa yhdistyy monta hyvää asiaa.
Skeittitapuli on Pirkanmaan Kaarikoirat -yhdistyksen ja Tampereen seurakuntien Vanhan kirkon yhteinen hanke, jonka avajaisia vietettiin tiistaina 1. kesäkuuta Vanhan kirkon tapulilla. Siitä, miten joukko skeittaajia ja kirkko päätyivät aloittamaan yhteistyön, kertovat Kaarikoirien tuottaja Peik Erhola ja Vanhan kirkon pappi Olli Viljakainen.
– Olemme yhteistyökumppaneiden kanssa luomassa Keskustorin alueesta turvallisempaa ja viihtyisämpää paikkaa kaikille kaupunkilaisille. Laji sopii luontevasti Vanhan kirkon toimintaan, koska tässä puistossa on aina skeitattu, kertoo Erhola.
Mielekästä tekemistä ja ajanvietettä etenkin lapsille ja nuorille tarjoaa maksuton skeittikoulu tiistaisin ja torstaisin kello 12–14 Vanhan kirkon puistossa. Opettajina toimivat Kaarikoirien ohjaajat. Suojia ja rullalautoja saa lainata maksuttomasti panttia vastaan.
– Koulu on tarkoitettu kaikenikäisille, mutta perheen pienimpien tulee toki tulla aikuisen kanssa, korostaa Erhola.
Skeittitapuli on avoinna maanantaista perjantaihin kello 12–18 heinäkuun loppuun saakka. Kesätyöntekijöiden ja yhteistyökumppaneiden ansiosta paikka on turvallinen ajanviettopaikka lapsille ja nuorille.
Toiminnassa ovat mukana Kaarikoirien ja Vanhan kirkon lisäksi Tampereen seurakuntien Diakonia ja yhteiskuntavastuu sekä Marhaban-yhteisö ja Kierto-hanke, Youth Against Drugs – nuorten ehkäisevän huumetyön yhdistys, Tampereen kaupungin Etsivä työ ja Liikkuva seurakunta.
Kierto-hankkeen keittiössä valmistetaan seurakuntien Ruokapankin hävikkiruuasta aterioita kävijöille kaksi kertaa viikossa. Maksuton lämmin ateria on tarjolla maanantaisin ja keskiviikkoisin kello 14.
Tavoitteena on tarjota elävää musiikkia perjantaisin. Luvassa on ainakin kolme konserttia: 11.6., 2.7. ja 23.7.
– Konserteissa on luvassa musiikkia monipuolisesti eli ensin lattarimusaa ja bossanovaa, sitten suomalaista kansanmusiikkia ja kolmannessa konsertissa elektronista musiikkia, kertoo Peik Erhola.
Uusi avaus seurakunnille
Skeittaus on uusi avaus Tampereen seurakunnille.
– Kirkon tavoitteena on katsoa avarasti maailmaa ja olla avoinna uusille asioille. Teemme tätä ihmisten ja heidän hyvinvointinsa vuoksi, miettii Viljakainen.
Hanke toimii Tampereen kaupungin nuorisotakuuavustusten turvin. Seurakuntayhtymälle myönnettiin 17 000 euron ja Kaarikoirille 22 000 euron avustus ohjaajien ja kesätyöntekijöiden palkkaamiseen.
Tampereen kaupungin nuorisotakuuavustusta voidaan myöntää toimintaan, joka edistää koulutuksen tai työvoiman ulkopuolella olevien tamperelaisten nuorten työllisyyttä ja ammattitaitoa sekä vahvistaa osallisuutta ja mahdollisuuksia itsenäiseen elämään. Avustettavan toiminnan tulee olla Tampereen strategian 2030 mukaista.
Avustusten myöntämisestä vastannut Tampereen kaupungin elinvoima- ja osaamislautakunta on tyytyväinen tämän vuoden hankkeisiin, koska niillä tavoitetaan satoja tamperelaisia nuoria. ”Esimerkiksi Kaarikoirat ry:n ja Tampereen seurakuntayhtymän hanke Skeittitapulista luo Keskustorin ympäristöön uudenlaista positiivista virettä”, todetaan perusteluissa.
Lajin suosio kasvussa
Peik Erholan ja Olli Viljakaisen mukaan skeittaus on olennainen osa kaupunkikulttuuria. Tampereella harrastajia on jo tuhansia, ja määrä kasvaa koko ajan. Kaarikoirissa on noin sata jäsentä.
– Tarkkaa lukua on vaikea sanoa, mutta Rullalautaliitto on parhaillaan tekemässä kyselyä skeittareiden määrästä, kertoo Erhola.
Olympialajiksi valitseminen on tehnyt rullalautailun maineelle hyvää ja lisännyt lajin tunnettuutta. Kiinnostusta on Tampereellakin lisännyt se, että skeittauksen suomenmestaruuskisat järjestettiin 14.–15. toukokuuta Tampereen Kuivaamolla, tosin ilman yleisöä.
Harrastus on alkanut houkutella myös tyttöjä.
– Tyttöjä on edelleen vähemmän, mutta heidän määränsä kasvaa koko ajan. Esikuvat eli huippuhyvät naisskeittarit vaikuttavat, sanoo Erhola, ja viittaa suomalais-amerikkalaiseen Lizzie Armantoon ja Heini Luotolaan, jotka molemmat ovat Suomen maajoukkueen jäseniä ja tähtäävät Tokion olympialaisiin.
Lajin hyvästä nosteesta kertoo myös se, että Sammon lukiossa alkaa syksyllä skeittauslinja, ja Tampereen seurakunnat järjestää skeittirippikoulun kesällä 2022 Vanhalla kirkolla.
Olosuhteet paranevat
Peik Erholan mukaan lajin olosuhteet eivät ole vielä parhaat mahdolliset Tampereella. Parkki on purettu muun muassa Kalevasta ja Hallilasta.
– Täällä ei ole mitenkään liikaa harrastuspaikkoja tämän kokoiseen kaupunkiin nähden, mutta tilanne on paranemassa.
Iso-Vilunen Tampereen Viialassa on Suomen ensimmäinen kansainvälisen kokoluokan skeittipaikka. Sitä onkin kuvailtu maan parhaimmaksi betonipuistoksi, ja siitä syystä se on kovin ruuhkainen.
Tampereen kaupunki on myöntänyt uusia varoja rullalautailupuistojen kunnostamiseen ja rakentamiseen. Muun muassa uusi harrastuspaikka rakennetaan Tampellan Soukkapuistoon. Hervantaan puolestaan rakennetaan iso liikuntapuisto, johon tulee myös skeittialue.
Puistoja kehitetään myös kaupungin osallistuvan budjetoinnin määrärahalla. Raholan urheilukentän viereen rakennetaan uusi rullalautailupaikka. Nekalan koulun pihaan tulee muutamia kiviä ja reilejä, sekä Vanhan kirkon puisto saa nykyisten kivien lisäksi uusia elementtejä. Myös Ratinan sillan alla olevaa paikkaa kunnostetaan. Kaikissa projekteissa toteutuksen apuna toimii joukko lajin harrastajia ja kokeneita rakentajia. (Tampereen kaupungin asukaslehti 1/2021, 19.5.2021)
– Kun tehdään itse, olosuhteet paranevat. Se kuitenkin vaatii aktiivisuutta ja sitä, että harrastajilla on hyvät kontaktit kaupunkiin, pohtii Erhola.
Kaikki mukaan
Olli Viljakaista viehättää erityisesti lajin ajatusmaailma.
– Skeittareiden keskuudessa vallitsee yhteisöllinen meininki. Kaikki otetaan mukaan, eikä ketään syrjitä. Porukalla on aina hyvä fiilis.
Erhola on samaa mieltä. Lautailijat tulevat Vanhalla kirkollakin hyvin toimeen muiden puistossa oleskelevien ihmisten kanssa. Kaikki ovat tervetulleita.
– Skeittaus on yksilölaji, jota jokainen voi tehdä omalla tasollaan. Se sopii erityisesti niille, jotka eivät halua harrastaa urheilua joukkueessa, kertoo Erhola, joka itse on rullalautaillut jo parikymmentä vuotta.
– Aloitin vuonna 2000, jolloin skeittauksessa oli iso aalto. Kaikki naapuruston lapset harrastivat sitä. Se vain oli niin siistiä. Heti ensi hetkestä lähtien tiesin, että tämä on mun juttu, hymyilee Erhola.
Olli Viljakainen ei juuri ole harrastanut skeittausta, mutta sanoo kuitenkin pysyvänsä laudan päällä.
Vapautta ja luovuutta
Ville Simola ja Eetu Haapala skeittailivat Vanhan kirkon puistossa toukokuisena iltapäivänä. Auringonpaiste houkutteli puistoon koko ajan lisää väkeä, ja laudoilla temppuili pian kymmenen nuorta.
– Skeittaamisessa viehättävät vapaus ja itsensä ilmaisu. Ja on tämä myös rankkaa urheilua, jos lajia harrastaa tosissaan, miettii Simola.
Haapalaa rullalautailussa kiinnostavat monet asiat, muun muassa yleinen oleminen, vapaus, luovuus ja ihmiset.
– Skeittailussa on hienoa, että kaikilla on oma tyylinsä, ja ihmiset voivat tehdä omia juttujaan. Porukkahenki on hyvä, ja muita otetaan huomioon.
Haapalan mukaan Tampereen skeittailuolosuhteet eivät ole tällä hetkellä parhaat mahdolliset, mutta tilanne on paranemassa.
– Esimerkiksi sisähalleja pitäisi olla kaksi, jotta kaikille riittäisi tilaa harrastaa. Rullalautailu tulisi sallia myös parkkihalleissa.
– Ehkäpä skeittailua aletaan ymmärtää paremmin, kun se olympialajina alkaa saada näkyvyyttä.
Teksti: Kirsi
Airikka
Kuvat: Hannu
Jukola
Skeittitapuli
• Avoinna 30.7. saakka ma–pe kello 12–18 Keskustorin Vanhan kirkon tapulilla
• Maksuton skeittikoulu tiistaisin ja torstaisin kello 12–14
• Suojia ja rullalautoja lainataan panttia vastaan
• Maksuton, hävikkiruuasta valmistettu lämmin ateria tarjolla ma ja ke kello 14
• Tapuliklubin elävän musiikin konsertit perjantaisin 11.6., 2.7. ja 23.7.