Vanhalla kirkolla onnistunut kesä
Keskustorin Vanha kirkko alkoi palvella kaupunkilaisten olohuoneena kesällä. Skeittitapulin ja messujen lisäksi kirkossa oli toimintaa päivittäin, esimerkiksi avointen ovien kahvila ja Muksukahvila. Tarjolla oli myös keskusteluapua ja A-killan taideterapia.
– Näin seurakunnat halusi osallistua Keskustorin kehittämiseen sekä olla mukana ihmisten arjessa ja juhlassa, kertoo Vanhan kirkon pappi Olli Viljakainen.
Tuomiokirkkoseurakunnan ohella toiminnassa ovat olleet mukana Tampereen seurakuntien Diakonia ja yhteiskuntavastuu sekä muutamat järjestöt.
Tapulissa kävi kesä-heinäkuussa yli 2000 henkeä, ja lautoja lainattiin runsaat 200 kertaa. Skeittikouluun osallistujia oli 57. Myös tapahtumat vetivät väkeä: kolmessa Tapuliklubissa oli 600 ja skeittikirppiksellä 250 kävijää.
Ehkäisevän huumetyön yhdistyksen YAD:n eli Youth Against Drugs:n vapaaehtoiset jakoivat tietoa huumausaineaiheista.
Kulttuuriteko
Viljakainen kertoo kesästä saadun hyvää palautetta.
– Toiminta on ollut monen mielestä kulttuuriteko.
Matalan kynnyksen hengailupaikan koettiin rauhoittaneen ja elävöittäneen Keskustoria sekä tarjonneen rentoa yhteisöllisyyttä ja kansainvälistä tunnelmaa. Skeittitapuli oli tuonut kulmille uudenlaista elämää ja iloa.
Myös häiriöiden koettiin vähentyneen. Toiminnan toivottiinkin seuraavina vuosina jatkuvan pidemmälle syksyyn.
Kävellen suoraan terapiaan
Mielen hyvinvoinnin kanssa kamppailevat nuoret saavat apua ongelmiinsa Vanhasta kirkosta maanantaisin kello 10–17. Tampereen seurakuntien, Kirkkohallituksen ja YAD:n yhteinen pilottikokeilu alkaa maanantaina 6.9. ja on tarkoitettu 16–30 -vuotiaille.
Matalan kynnyksen Walk in -terapia on ratkaisukeskeistä lyhytterapiaa, jossa asiakas voi kävellä paikalle ilman ajanvarausta. Palvelu on ilmaista, eikä omaa nimeäkään ei ole välttämätöntä kertoa, sanoo Tampereen seurakuntien erityisnuorisotyön koordinaattori Tuomas Perkiö.
– Riittää, että saapuu paikalle. Pyydämme asiakkaita täyttämään pienen lomakkeen, jossa kysytään, mistä meidän olisi tänään hyvä puhua. Emme rajaa aihetta, vaan asiakas päättää mistä puhumme.
Ajatus terapiasta syntyi, kun Perkiö kuuli, että vastaavaa on tehty hyvin tuloksin muun muassa Kanadassa. Idea sai lisää tuulta purjeisiin, kun Perkiö jutteli aiheesta tapaamisessa YAD:n työntekijöiden kanssa. Molemmilla organisaatioilla oli yhteinen huoli nuorten mielen hyvinvoinnista ja halu auttaa.
– Nuoret ovat erityisesti korona-aikana olleet väliinputoajia. On yksinäisyyttä, ahdistusta ja myös päihteisiin liittyviä haasteita. Usein ongelmat ovat monisyisiä ja kynnys avun hakemiseen korkea. Kaikilla ei suinkaan ole työterveyden tai oppilasterveydenhuollon palveluita käytettävinään, Perkiö muistuttaa.
Palvelua tarjoavat ratkaisukeskeiset lyhytterapeutit, jotka työskentelevät joko Tampereen seurakunnilla tai YAD-yhdistyksessä. Kokeilun tuloksia arvioidaan ensi keväänä. Mikäli tarvetta on, sitä voidaan ehkä laajentaa myös muihin kaupunginosiin.
Lisätietoa tästä saa osoitteesta walk.in@evl.fi.
Messuja ja yhteistyötä
Kirkossa tapahtuvasta yhteisöllisyydestä puhutaan 1.10. kello 13 alkavassa seminaarissa, jonka järjestävät Tuomasmessu, Verkosto ja Vanha kirkko -yhteisö.
Vanhan kirkon Agnostikkoklubissa artistit puhuvat taiteesta, elämästä ja Jumalasta. Klubi järjestetään seuraavan kerran 19. marraskuuta, jolloin on Patrick Tiaisen kirjan julkistamistilaisuus. 10. joulukuuta on vuorossa Anni Pohto.
Musiikkipyhäkoulu on tarjolla tiistaisin kello 15 ja katukilta keskiviikkoisin 15-18. Vanhan kirkon messut alkavat jälleen 3.9. kello 18, ja ne jatkuvat joka toinen perjantai, ekumeenisen ICCK:n englanninkieliset messut joka sunnuntai kello 16.
– Olemme myös ideoineet yhteistyökuvioita muun muassa Tampereen Teatterin, G Livelab Tampereen sekä Kulttuuritalo Laikun kanssa. Tarkoituksena on kehittää toimintaa erityisesti nuorille aikuisille, suunnittelee Viljakainen.
Toiminnan sujuvoittamiseksi kirkossa on toteutettu sisätilamuutos, jonka käyttöönottomessu pidetään sunnuntaina 12. syyskuuta kello 16. Se toteutetaan suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
Näkökulmia tamperelaisen ja kirkon suhteista
Vanhassa kirkossa perjantaina 10. syyskuuta kello 13–16 pidettävä Tamperelainen ja kirkko -seminaari tarjoaa välähdyksiä ja näkökulmia tamperelaisen ja kirkon välisistä suhteista viime vuosisadan aikana.
Suomalaisen yhteiskunnan historiaan erikoistunut professori Pirjo Markkola kertoo Tampereen uskonnollisesta kentästä, joka 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa oli vilkkaassa muutoksen tilassa.
– Tilaisuuksia järjestettiin paljon, ja niitä järjestivät myös niin sanotut eriuskoiset. Tilaisuuksissa saarnattiin ja julistettiin synnittömyyttä, ja jälkikokoukset kestivät puoleen yöhön. Baptisteilla ja metodisteilla oli jopa saarnaajakoulut.
– Tampereella oli myös paljon erilaisia rukoushuoneita. Luterilainen rukoushuone veti yhteen väkeä laajalta alueelta.
Markkola toteaa, että työväestön uskontohistoriaa on vaikeampi tavoittaa. Hän on kuitenkin löytänyt siitä tietoja aikakauden lehti-ilmoituksista, diakonissalaitokseen hakeneiden tamperelaisten työläisten hakupapereista ja vapaakirkollisen saarnaajan Antti Mäkisen kirjeistä.
Seminaari kunnioittaa 80 vuotta täyttänyttä tuomiorovasti emeritus Voitto Silfverhuthia, joka lausuu päätössanat. Kirkkohistorian emeritusprofessori Hannu Mustakallio selvittääkin seminaarissa, miten Silfverhuth johdatti hänet Tampereen kirkkohistorian tutkimiseen.
Mustakallio toimi asiantuntijatarkastajana, kun Silfverhuth kirjoitti vuosilta 1779–2010 Tampereen seurakuntahistorian.
Mustakallio on kirjoittanut myöhemmin Oulun seurakuntahistorian vuosilta 1870–1945 ja esittää seminaarissa vertailuja kaupunkien välillä.
Aamulehden eläkkeellä oleva toimittaja Olli Helen tuo tavallisen tamperelaisen näkökulmaa suhteessa Tuomiokirkkoon.
– Pyrin alustuksessani kuljettamaan kuulijani läpi graniittilohkareiden suoraan sisäpiiriin. Kaunis ja pyhä Tuomiokirkko on paljon elävämpi, värikkäämpi ja hauskempi paikka kuin ”tavallinen” tamperelainen kuvittelee.
Ohjelmassa on myös sanallisia tunnelmakuvia, musiikkia ja valokuvia. Ilmoittautumiset 7. syyskuuta mennessä: leena.waismaa@evl.fi, p. 050 520 9012.
Paikan päälle voidaan ottaa noin 60 henkeä. Suoratoisto on katsottavissa Tampereen Tuomiokirkkoseurakunnan YouTube-kanavalla.
Teksti: Asta Kettunen ja Eva Wäljas
Vanhalla kirkolla on ovet avoinna 10.9.2021 kello 16–18.
Paikalla ovat Vanhan kirkon pappi Olli Viljakainen, diakoniatyöntekijät Pirjo Heikkinen ja Helena Vettenranta, urkuri Esa Toivola sekä pastori Riikka Sydänmaa. Infoa vapaaehtoistoiminnasta sekä mahdollisuus tulla toimintaan mukaan. Kahvitkin tarjotaan.
Tapahtuma on osa Köynnöksenkantajien viikkoa.