1.9.2021 10.20

Aitolahden kirkko – kohtaamispaikka alueen asukkaille

Aitolahden kirkko – Suojamuuri – tunnetaan kotoisana messuyhteisönä ja toimivana perhetyön keskuksena. Lähikirkko on uusien haasteiden ja mahdollisuuksien edessä, kun Ojala–Lamminrahka -asuinalue valmistuu lähivuosina.

Seurakuntalaisten olohuone

”Aitolahden kirkolla on toimintaa vauvasta vaariin. Se on tärkeä jumalanpalveluspaikka ja perhetyön keskus. Se tarjoaa mahdollisuuden myös monipuoliseen vapaaehtoistyöhön. Kohtaamispaikka järjestää siellä vapaamuotoista hengellistä seurakuntaelämää nuorille aikuisille.

Itse toivoisin, että kirkosta tulisi entistäkin suositumpi seurakuntalaisten kokoontumispaikka ja olohuone, jossa voi kohdata toisia ihmisiä, saada apua ja rukoilla yhdessä.

Ojala–Lamminrahka -alueen rakentaminen mahdollistaa sen, että Aitolahden kirkosta tulee kotikirkko monille uusille ihmisille ja perheille. Seurakunnan tulee kutsua uusia seurakuntalaisia aktiivisesti mukaan toimintaan. 

Lähikirkon ja kokonaiskirkon suurin haaste on kristillisen yhtenäiskulttuurin murtuminen. Kirkko ei enää ole itsestään selvä osa elämää uusille sukupolville.

Siksi on rohkeasti etsittävä uusia tapoja tavoittaa ihmisiä ja kohdata heidän elämänkysymyksiään. On kuitenkin varottava sitä, ettei Jeesus-lapsi katoa muutospesuveden mukana. Kirkko ei saa unohtaa identiteettiään muutospaineissa. Se, että muuttuvassa maailmassa on jotain muuttumatonta, voi olla myös mahdollisuus.

Toivon, että kirkon toiminta yhteisönä on ihmisille merkityksellistä tulevaisuudessakin. Yhteisö kertoo Jumalan rakkaudesta sekä elää sitä todeksi auttaen ja tukien niitä, jotka apua tarvitsevat.”

Juha Itkonen, Messukylän kirkkoherra

Mies ja kaksi naista seisovat kirkon alttarikaiteen edustalla ja katsovat kameraan. Taustalla alttaritaulu joka kuvaa Jessuksen kasvoja.
Leena Katriina Leppänen (vas.), Juha Itkonen ja Tarja Käpylä ihastelevat Aitolahden kirkon harmonista kirkkosalia. Kirkossa on hyvät tekniset valmiudet, ja siksi se on ollut hyvä paikka järjestää suoratoistomessuja korona-aikana. Myös konfirmaatiokirkkona se on erityisen toimiva.

Kotikirkko monessa mielessä

”Enpä arvannut, että päästessäni mukaan Aitolahden kirkon suunnitteluun, siitä tulisi myös minun lähi- ja kotikirkkoni. Muutin nimittäin kilometrin päähän kirkosta kaksi viikkoa ennen kirkon avajaisia.

Työni puolesta olin erityisesti mukana suunnittelussa, jossa vanha seurakuntatalo uudistettiin kasvatuksen tiloiksi.

Kirkkoon muodostui jo rakentamisen aikana henkinen side. Kävin monta kertaa työmaalla katsomassa, mitä tapahtuu. Kun oma talokin löytyi läheltä, avajaisissa tuntui siltä kuin olisin kutsunut ihmisiä omaan kotiini.

Olen löytänyt kirkosta itselleni myös harrastuksen, Aitotahti-kuoron, ja sen myötä ystäviä alueelta.

Monet ihmiset ovat löytäneet oman paikkansa kirkolta: pajalla, kirkon siivessä on monenlaisia askartelijoita. Bändikämpästä kuuluu usein rumpujen pauketta.

Kirkolla on rukousryhmiä, ja tilaa myös muille toimijoille. Siellä kokoontuvat esimerkiksi Martat ja 4H-yhdistys. On hienoa, että sekä messussa että kirkkokahveilla on mukana alueen ihmisiä.

Se harmittaa, ettei varhaiskasvatuksella ole tällä hetkellä omaa päiväkerhoa Aitolahden kirkolla. Syyskuussa kokeillaan, olisiko kerran kuukaudessa kokoontuvaan lauantaikerhoon tulijoita. Avoin perhekahvila kokoontuu tiistaiaamuisin ja koululaisten suosittu SUPER-kerho iltapäivisin tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin.

Aitolahden kirkko on fyysisesti lähin kirkko uusille asukkaille, jotka muuttavat Ojalan kylään muutaman vuoden päästä. Toivottavasti he kokevat myös henkisesti, että tähän lähikirkkoon on hyvä ja helppo tulla.”

Leena Katriina Leppänen, johtava varhaiskasvatuksen ohjaaja, Messukylän seurakunta

Monien mahdollisuuksien lähikirkko

”Asun Tasanteella, ja olin aikoinaan Aitolahden seurakuntaneuvostossa päättämässä Aitolahden kirkon rakentamisesta. Olen myös seurakuntalaisena osallistunut toimintaan ja vieläkin toimin ehtoollisavustajana messuissa.

Lähikirkko antaa monenlaisia mahdollisuuksia. Tiloja on niin paljon, että useampi ryhmä voi kokoontua samanaikaisesti.

Vaikka rakennus on nykyaikainen, siellä on kuitenkin rauhallinen ja harmoninen ilmapiiri. Kirkkosali on koko rakennuksen kaunein paikka.

Aitolahti on kotikirkkoni. Siellä ollessa on turvallinen ja rauhallinen olo. Olen kiitollinen, että olen voinut tuoda lastenlapseni Aitolahden kirkkoon, ja siitä on tullut heidänkin kotikirkkonsa. 

Kirkko palvelee kaikkia alueella asuvia ihmisiä. Fyysisesti se on näkyvä maamerkki päätien eli Aitolahdentien varrella, ja se kertoo alueen ihmisille seurakunnan olemassaolosta. 

Jatkuva huolenaihe kuitenkin on, miten ihmisiä saataisiin mukaan seurakuntaan. Toiminnan monipuolisuus ja hyvä tiedottaminen ovat varmasti avainasioita.

Tänä päivänä täytyy myös toiminnan järjestäjien ehkä muuttaa omaa ajattelutapaansa siinä, miten seurakuntalaisia osallistetaan. Voi olla, että ihmiset haluavat osallistua joihinkin yksittäisiin lyhyisiin projekteihin tai tapahtumiin, mutta jatkuva pitkäaikainen sitoutuminen ei välttämättä kiinnosta. 

Uuden Ojala–Lamminrahka -alueen rakentaminen on alkanut. Väestömäärän kasvu tuo haasteita ja myös paljon mahdollisuuksia seurakunnalle. Uusi alue on ennen kaikkea lapsiperheiden asuinaluetta, joten niiden palveluihin pitää panostaa.

Kokonaiskirkon ja seurakuntien suurimpia haasteita tulevina vuosina ovat jäsenmäärän väheneminen ja sen myötä tulojen pieneneminen. Se haastaa uudenlaisen toiminnan suunnitteluun ja laajempaan yhteistyöhön monien toimijoiden kanssa.” 

Tarja Käpylä, Tampereen seurakuntien yhteisen kirkkoneuvoston ja yhteisen kirkkovaltuuston varajäsen

Edustalla kaksi lasta leikkii värikkäillä puupalikoilla pöydän ääressä. Vanhemmat istuvat taustalla ja katsovat lasten leikkejä.
Anu ja Marko Saarinen sekä heidän lapsensa Milja ja Leo iloitsevat, että Aitolahden kirkko on erityisesti perheiden kirkko. Kirkkosalin vieressä on lastenhuone, jossa lapset voivat puuhailla. Lasta valvova aikuinen kuulee ja näkee samalla salin ohjelman.

Saariset kaipaavat kotikirkkoon

Aitolahden kirkko on jo vuosia ollut läheinen Anu ja Marko Saarisen perheelle. Se on säilynyt rakkaana kotikirkkona siitäkin huolimatta, että Saariset asuvat nykyisin Kangasalan Havisevalla.

Aitolahden kirkosta tuli Saaristen lähikirkko, kun pariskunta muutti Savonlinnasta Tampereelle ja perusti yhteisen kodin Nurmin kaupunginosaan.

– Kirkossa on aina ollut mukava ilmapiiri, ja sinne on helppo mennä. Meidät otettiin heti lämpimästi vastaan, muistelee Anu Saarinen.  

– Messun yhteydessä on aina tarjottu kirkkokahvit, ja siellä on päässyt luontevasti tutustumaan ihmisiin, jatkaa Marko Saarinen.

Vuosien varrella Saarisista on tullut aktiiviseurakuntalaisia. Pariskunta on ollut mukana perheraamiksessa, jossa on yhdessä luettu Raamattua ja keskusteltu sen teemoista. Marko Saarinen on toiminut myös ehtoollisavustajana.

Pariskunta meni naimisiin Teiskon kirkossa. Vihkipapiksi pyydettiin Aitolahden pastori Mauri Nieminen, joka on myös kastanut perheen lapset Miljan, 5, ja Leon, 3, sekä siunannut perheen kaksi kotia.

Perheiden kirkko

Hauska muisto huvittaa vieläkin Saarisia. Muutama vuosi sitten koko perhe oli värvätty enkeleiksi joulupäivän näytelmämessuun.  

– Leo oli juuri oppinut kävelemään – tai oikeastaan juoksemaan. Vähän väliä poika lähti enkelikuorosta johonkin suuntaan, ja minä harpoin pitkässä mekossa ja seppele päässä perässä, hymyilee Marko Saarinen.

Korona-aika on korostanut perheen kaipuuta kotikirkkoon. Suoratoistot ovat Saaristen mielestä hieno asia, mutta ne eivät kuitenkaan korvaa aitoa messukokemusta ja ehtoollista.

– Kotikirkko merkitsee paljon. Korona-aikaan olen huomannut, että uskonelämäkin köyhtyy, kun ei ole päässyt messuihin, miettii Marko Saarinen. 

Saariset ovat huomanneet, että kirkko on tukenut ihmisiä korona-aikana.

– Kun elämä pysäyttää tai tapahtuu isoja ja vakavia asioita, monet ihmiset hakeutuvat kirkkoon, ja sen merkitys korostuu, pohtii Marko Saarinen.

– On iso haaste seurakunnille miettiä uusia keinoja, joilla ihmisiä tavoitetaan ja pystytään tukemaan, jatkaa Anu Saarinen.

Pariskunta toivoo, että monet nuoret aikuiset löytäisivät tiensä Aitolahden kirkolle, ja seurakunta saisi uusia jäseniä. Seudulle muuttaakin lähivuosina entistä enemmän perheitä, kun Ojala– Lamminrahkan uudet asuinalueet valmistuvat.

– Seurakunta tukee elämässä jaksamista. Se tarjoaa turvallisen mahdollisuuden kuulua yhteisöön, johon jokaisen pitää saada olla tervetullut, pohtii Anu Saarinen.

Saaristen mielestä on surullista, että monet nuoret aikuiset ovat vieraantuneet kirkosta. Lapsia ei välttämättä kasteta eivätkä ihmiset enää ymmärrä hengellisiä asioita ja käsitteitä.

Kaksi lasta keinuu keinuissa. Vanhemmat seisovat takana ja antavat keinuille vauhtia.
Saariset odottavat jo innokkaasti, että omassa kotikirkossa voisi käydä ilman koronarajoitteita. Eniten he toivovat lapsiperheille suunnattuja tilaisuuksia. Aitolahden kirkon piha tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden keinumiseen ja leikkimiseen.

Syvällisiä keskusteluja elämästä

Pariskunta arvostaa seurakunnan kasvatustyötä päiväkerhoissa sekä rippikouluissa ja haluaa siirtää hengellistä perintöä myös omille lapsilleen.

Milja ja Leo ovat olleet mukana messuissa pienestä pitäen, ja heidän kanssaan luetaan iltarukous sekä Lasten Raamattua.

– Kristillisinä juhlapyhinä haluamme tuoda esille sen, miksi juhlia vietetään. Lapset ovat myös olleet mukana hautajaisissa. Nekin kuuluvat elämään, ja mielestäni on tärkeää, että lapsetkin voivat osallistua. Kun uskomme, että elämä ei pääty tähän, on lohdullista kertoa lapsille, että jälleennäkeminen on mahdollista, sanoo Anu Saarinen.

Vanhempien mukaan esikoinen haluaa käydä jo syvällisiäkin keskusteluja elämästä ja Jumalasta.

– Toki tärkeätä on tuoda lapsille esille myös se, että kaikki eivät ajattele näin. Jokainen tekee isompana omat ratkaisunsa, ja päättää katsomuksestaan itse. Itse ajattelen, että Jumala on meille elämässä turva, joka pysyy, vaikka mitä tapahtuisi, pohtii Anu Saarinen.

Teksti: Kirsi Airikka
Kuvat: Hannu Jukola  

Aitolahden kirkko

• Sijaitsee Olkahisen kaupunginosassa, osoitteessa Jenseninkatu 4 

• Uusin Tampereen kirkoista. Piispa Juha Pihkala vihki kirkon käyttöön syyskuussa 2001.

• Rakennettu punatiilisen seurakuntatalon yhteyteen. Vuonna 1980 valmistunut osa toimii nykyisin nuoriso- ja lapsityön tiloina.

• Materiaaleina on käytetty tiiltä, lasia ja terästä. Taidetta useilta taiteilijoilta. Uuden osan hallitsevana elementtinä on punatiilinen muuri, josta kirkko on saanut nimekseen Suojamuuri.

• Aitolahden kirkon rakentamispäivää muistetaan messussa 19. syyskuuta. Kirkon 20-vuotisjuhlaa vietetään loppiaisena 2022.


Palaa otsikoihin