7.9.2022 9.50

Diakoniapuu viestii toivoa ja rauhaa

Tampereen diakoniatyön yhteisessä juhlamessussa Tuomiokirkossa 11. syyskuuta siunataan diakoniapuu. Sen käytöstä on jo monenlaisia ideoita.

Ajatuksen itu siitä kylvettiin joitakin vuosia sitten Jaetut eväät -jumalanpalveluspäivillä, minkä jälkeen messutyöryhmä lähti miettimään messujen kehittämistä ja diakoniatyön tuomista esille.

– Puu voisi viestiä ihmisten kiitoksia, tarinoita, avunpyyntöjä, auttavia käsiä, rukousaiheita, toivoa, rauhaa ja lähimmäisyyttä. Eri teemavuosina puu voisi kertoa vapaaehtoisten tarinoita, luettelee diakoniatyöntekijä Kaisu-Leena Taulu.

– Mitä puun hedelmät ovat, sen aika näyttää.

Puun on suunnitellut Seppo Rusi, joka on ollut mukana suunnittelemassa myös Lielahden kirkon kastepuuta.

Muu työryhmä eli Taulun lisäksi vapaaehtoiset Iiris Vuorenmaa, Marjut Kuokkanen, Riitta-Liisa Rusi ja Seppo Niemelä, lähetyssihteeri Sanna Kramer sekä diakoniatyöntekijät Helena Vettenranta ja Heli Haavisto valitsivat mallin, jota Tampereen Runopuu ryhtyi työstämään. Malli on yksinkertainen ja selkeä, jotta sen hedelmät pääsevät oikeuksiinsa ja säilytys ja kuljetus on helppoa.

– Hahmoa alkoi syntyä jo kokouksissa. Menen täysillä melkein heti, ja idea tiivistyy ajan kanssa, Seppo Rusi kertoo prosessista.

Mies nostaa sakaraista isoa puuesinettä, joka on maalattu.
Diakoniapuuta on helppo siirrellä, näyttää puun suunnitellut Seppo Rusi. 

Kalevan käsityöpiiriläiset ovat tehneet puuhun lehtiä ja Marja Savolainen Tuomiokirkon käsityöpiiristä kyyhkyjä.

– Kyyhkyt tulivat mukaan matkan varrella: varmasti Ukrainan sota nosti erityisesti toivon ja rauhan teeman esille, Taulu aprikoi.

Ainakin toistaiseksi puu kulkee kirkosta toiseen. Se voi olla välillä rukouspuu, joskus tarinapuu ja toisinaan osa messua.

– Puu mahdollistaa monenlaisen toteutuksen ja käytön, Kramer tiivistää.

Myös korona vaikutti ajatuksiin toteutuksesta ja tavoitteista. Esimerkiksi yksinäisyys on noussut teemana entistä enemmän esille, ja Tuomiokirkkoseurakunnan alueella yhden hengen talouksia on talouksista jo yli puolet.

– Miten puuta voisi hyödyntää siinä, että jokainen kokisi olevansa tärkeä, koska haluamme tavoittaa myös heitä, jotka ovat eristyksissä? Mikä olisi se pienin mahdollinen askel, jotta joku voi pyytää apua, pohtii Taulu.

Miten puuhun mahdollisesti jätetyt rukous- tai avunpyynnöt saadaan käytännössä perille asti, mietitään juhlamessuun mennessä.

– Tietosuojan säilyminen on tärkeää, Taulu huomauttaa.

Kolme ihmistä hypistelee isoa puista esinettä, jossa on sakaroita.
Mallissa yksi näkee enkelin, toinen siunaavat kädet ja kolmas maailmankaikkeuden. Se viestii myös iloa ja toivoa, yhteyttä ja lapseutta, kertovat Kaisu-Leena Taulu sekä Riitta-Liisa ja Seppo Rusi. Kuva: Ilari Airikka

Diakoninen messu

Juhlamessun musiikkivieraana on diakonian juhlavuoden kappaleen Käsien teologiaa säveltänyt ja sanoittanut Pekka Simojoki. Kolehti kerätään taloudellisessa ahdingossa olevien ihmisten auttamiseen Suomessa Kirkon diakoniarahaston kautta.

Kello 10 alkavassa messussa saarnaa Tampereen hiippakunnan ohjauksen ja kehittämisen asiantuntija Airi Raitaranta, liturgina on diakonian ja yhteiskuntavastuun johtaja Ville Aalo ja kanttorina Osmo Honkanen.

Kahvipisteitä on kolme, ja partiolippukunta Näsin Tytöt on tulossa auttamaan kahvituksessa vapaaehtoisten avuksi.

– Tarjolla on juhlavuoden kunniaksi Marttojen kehittämät leivonnaiset, jotka Tredun opiskelijat meille tekevät. Cecilia-nokkossämpylät on nimetty ensimmäisen seurakuntadiakonissa Cecilia Blomstedtin mukaan ja Aurora-suklaaherkku Helsingin Diakonissalaitoksen perustaja Aurora Karamzinin mukaan, iloitsee diakoni Hanna Välimaa.

– Ja nythän messu tulee myös radiosta.

Teksti: Asta Kettunen
Kuvat: Ilari Airikka

Messu on kuunneltavissa Radio SUN Tampereesta taajuudella 107,8 MHz ja Nettiradiosta.


Palaa otsikoihin