7.9.2022 10.20

Eteläisessä seurakunnassa uusia avauksia nuorten toimintaan

Nekalan seurakuntatalolla aletaan pian järjestää joka toinen viikko Raamatun opetusta nuorille. Nuorten oma musiikkiryhmä on jo aloittanut toimintansa.

Ystävällisesti hymyilevä mies kitaran kanssa ulko-ovella.
Severi Laakso kutsuu nuoria ja nuoria aikuisia mukaan iltoihin Nekalan seurakuntatalon alakertaan, esimerkiksi kuulemaan, mitä Daavidilla oli sanottavaa, tai harjoittelemaan soittamista porukassa. Tarkempaa tietoa löytyy esimerkiksi Eteläisen seurakunnan Instagram-tililtä. Kuva: Asta Kettunen

Muusikkopastori Severi Laakso on ottanut vastuulleen raamattuopetuksen. Idea jännittää häntä itseäänkin.

– Virkavapaalla on ollut aikaa miettiä, mitä uutta nuorille voisi tarjota. 

Laakso valmistui virkavapaansa aikana Helsingissä musiikinopettajaksi ja opiskeli Raamattua Raamatunopetusakatemiassa. Ajatus nuorten musiikkiryhmästä syntyi musiikinopettajakoulutuksen myötä.

Keskusteluissa toisen Eteläisen seurakunnan työntekijän, nuorisotyönohjaaja Päivi Rannan kanssa syntyi ajatus EVVK:sta, eli Evankeliumin Valoa Väsymyksestä Kärsiville -raamattuilloista. Illat järjestetään Nekalassa joka toinen torstai 15. syyskuuta alkaen.

– Illoissa on aluksi lyhyt alustus teemaan, ja sitten keskustellaan aihepiiristä. 

Koska illoissa on tarkoitus käydä läpileikkaus koko Raamatusta kevääseen mennessä, ovat kokonaisuudet isoja. Esimerkiksi Mooseksen kirjat, pikkuprofeetat tai Paavalin kirjeet otetaan aina yhdellä kerralla käsittelyyn.

– Iltahetken on tarkoitus olla yhteisöllinen; keskustellaan ja tutkitaan elämän ilmiöitä, jotka nousevat Raamatun tekstin pohjalta. Kokonaisuuksista nostetaan esiin kristinuskon kannalta keskeisiä ja puhuttelevia kohtia, ja nuoret käsittelevät niitä pienissä ryhmissä omaan elämäänsä peilaten.

Tavoitteena on, että nuoret innostuisivat itse tutkimaan Raamattua.

– Totta kai, koska kyseessä on niin laaja teos, ja käsitellään isoja kokonaisuuksia, ryhmä ei ole raamatunluvun suhteen mikään autuaaksi tekevä, vaan ehkä enemmänkin kiinnostuksen herättäjä. 

Laakso huomauttaa, että aitoon yhteisöllisyyteen kuuluu myös se, että jokainen saa puhua. Ryhmissä on tarkoitus antaa tilaa nuorten kysymyksille ja etsiä niihin yhdessä vastauksia. Kirkossa ylipäätään pitäisi hänestä rohkaista etsimään vastauksia elämän suuriin kysymyksiin yhdessä.

Raamattuillat toimivat myös isos- ja apuopettajakoulutuksen osana. Mukaan saa tulla vaikka joka kerta tai silloin, kun illan aihe kiinnostaa.

– Mutta koska isoset pitävät raamatturyhmää riparilla, ja apuopettajat rippikoulun oppitunteja, on tarkoitus, että he saisivat eväitä omaan työhönsä näiden iltojen myötä.

Mukaan säveltämään?

Projektityöntekijä, muusikko Antti Mäkinen on pistänyt alulle Laakson kanssa joka toinen viikko kokoontuvan nuorten musaryhmän, joka aloittaa Nekalassa tällä viikolla. 

– Nuorisotyössä musiikilla on iso rooli. Seurakuntien toiminnassa on aina ollut musiikista kiinnostuneita, hän huomauttaa.

Mäkinen sanookin, että ihmisillä on ilmiselvä tarve sisältörikkaaseen ja terveeseen toimintaan, joka johtaa johonkin hyvään. 

– Nuorten harrastusmahdollisuudet ovat vähentyneet. Nuorten tukemiseen ei oikeastaan olekaan sen parempia välineitä kuin yhteinen toiminta, joka johdattaa yhdessä tekemään ja kokemaan, hän perustelee ryhmän aloittamista.

Hymyilevä persoona rumpusetin takana kuulokkeet päässä.
Antti Mäkinen on vastuussa musiikkiryhmästä Severi Laakson kanssa. Kuva: Simo Pirttimaa

Vetäjät pohtivat kommentteja, joiden mukaan seurakunnissa kyllä tullaan yhteen, mutta ei olla yhdessä. Seurakuntalaiset ovat kertoneet kokemuksiaan Laaksolle aidon yhteisöllisyyden puutteesta kirkossa. 

– Pahimmillaan juodaan kahvit ja lähdetään pois puhumatta kenenkään kanssa, hän kertoo.

– Läsnäolosta on kansallinen puute, jonka ei pitäisi heijastua seurakunnan toimintaan. Tänä päivänä irtiolo ja eristyneisyys korostuu, kun pitäisi olla enemmän läsnä ja lähellä, Mäkinen lisää.

Kokoava iltatoiminta onkin yksi vastaus tähän. Nuorten musaryhmässä pyritään antamaan nuorille eväitä omaan musiikilliseen matkaansa ja pidetään työpajoja, kuten esimerkiksi riimipajaa.

– Yhdessä tehtäis ja sävellettäis, ja olisi mielikuvavaraista tekemistä. On kyllä tarkoitus treenata bändisoittamistakin, ja vierailijoita on tulossa opettamaan.

Mäkinen huomauttaa, että seurakunnilla on hieno studio, jonne myös nuoret musaryhmäläiset pääsevät keväällä äänittämään omia sävellyksiään.

Musiikkia Taivaan täydeltä

Musiikki luo tunnesiteen, joka voi kestää läpi elämän. Esimerkiksi heinäkuussa ihmiset kokoontuivat Hervannan kirkkoon laulamaan yhdessä vanhoja riparilauluja. 

Riparilaulujen ilta oli osa Laakson ja Mäkisen luomaa uutta Musiikkia Taivaan täydeltä -iltakonseptia, joka on tarkoitettu kaikille kiinnostuneille. Illat mahdollistavat monenlaisen toiminnan, kuten riparilauluillat, artisti-illat ja Missio-illat. Illat järjestetään Eteläisen seurakunnan kirkoissa. 

– Tervetuloa tärkeän sanoman ja hyvän musiikin äärelle kirkkoon, Laakso rohkaisee.

Teksti: Asta Kettunen

Ilmoittautuminen musiikkiryhmään päättyi elokuun lopussa, mutta vapaita paikkoja voi kysellä. Yhteystiedot

EVVK aloittaa 15.9. Lisätietoa sivustolta Tampereen Eteläisen Seurakunnan Nuoret = etnut.fi


Palaa otsikoihin