1.8.2018 14.35

Kerho antaa monenlaisia valmiuksia

– Hienointa pelikerhon vetämisessä on nähdä lasten edistyminen ja kehittyminen. Nautin myös siitä, että kerhossa on hyvä henki ja että se tuottaa iloa muille ihmisille, miettii 18-vuotias , joka ohjaa Mätky-kerhoa Eteläisessä seurakunnassa.

Ohjaajat_MG_7901
Sanna Tervo ja Eetu Tuomisto toimivat alakouluikäisten ohjaajina seurakunnan kerhossa. Kerhon vetäminen on kivaa, ja se antaa monenlaisia valmiuksia ohjaajalle.


Mätky eli Magic the Gathering on maailman ensimmäinen keräilykorttipeli.

– Peli on loistavan ideansa ansiosta suosittu. Kiinnostava se on siksi, että jokainen peli on erilainen korttien järjestyksestä ja strategiasta riippuen. Peli sijoittuu fantasiamaailmoihin, kertoo Tuomisto, joka itse on pelannut Mätkyä viitisen vuotta ja toiminut kerhonohjaajana noin kaksi vuotta.

Mätky-kerholaisten ikähaarukka on 10–14 vuotta, ja keskimäärin mukana on seitsemän pelaajaa.

Mätkyn pelaaminen on Tuomiston mielestä paitsi hauskaa, myös kehittävää.

– Peli kehittää taktista ajattelukykyä ja tunnesäätelytaitoja. Siinä oppii sietämään häviötä sekä toisaalta olemaan nöyrä voiton hetkellä, analysoi Tuomisto, joka on lupautunut vetämään kerhoa vielä seuraavan kauden.

– Sitten kutsuu armeija. Haaveilen pääseväni taistelunjohtajaksi, kertoo abiturientti, joka opiskelee Tampereen lyseon lukiossa.

– Olen kiinnostunut kaikesta mahdollisesta, ja koossa on jo sata kurssia lukiosta. Mätkyn ja kerhon ohjaamisen lisäksi harrastan sulkapalloa ja steppitanssia sekä toimin tuomarina salibändyssä. Lisäksi olen ollut isosena ja apuopettajana rippileireillä.

Tuomiston mukaan kerho antaa monia valmiuksia ohjaajalle. Mukaan kannattaa lähteä rohkeasti. Ohjaaja saa aina tarvittaessa tukea seurakunnan nuorisotyönohjaajalta.

– Kerhon vetäminen opettaa vastuuseen sekä kehittää vuorovaikutustaitoja, joista on taatusti apua arkielämässä, kannustaa Tuomisto.

Kokkikerho vetää lapsia

18-vuotias Sanna Tervo ohjaa kokkikerhoa kahden muun ohjaajan kanssa Messukylän seurakunnassa. Kokkikerhot ovat kerhoista suosituimpia.

– Kerhon vetäminen antaa arvokasta kokemusta lasten kanssa työskentelystä. Siinä oppii hyvin vuorovaikutustaitoja, kun välillä joutuu ratkomaan ristiriitatilanteitakin.

Tervo mainitsee muitakin etuja.

– Kerhon ohjaamisesta saa todistuksen, ja se näyttää hyvältä omassa ansioluettelossa. Täysi-ikäiselle ohjaajalle maksetaan palkkio, joka on mukava lisä opiskelijan tuloihin, kertoo Tervo, joka käy kolmatta vuotta Tammerkosken lukiota.

Kerhotyön ohella Tervo on toiminut isosena ja apuopettajana rippileireillä. Hän harrastaa valokuvausta ja laulaa lukion kuorossa.

Sanna Tervo nauttii kerhossa etenkin ruokien suunnittelusta. Molemmat ohjaajat ovat kasvissyöjiä, joten lapset ovat saaneet tutustua myös kasvisruokien valmistukseen kala- ja liharuokien lisäksi.

– Kivaa on myös leikkiminen lasten kanssa sillä aikaa, kun ruoka on uunissa, hymyilee Tervo.


Teksti: Kirsi Airikka

Kuva: Ilari Airikka

Kiinnostaako kerhon ohjaaminen?

Kerhonohjaajia kaivataan jokaiseen seurakuntaan. Suosittuja kerhoja ovat kokkikerhot ja pelikerhot, joihin erityisesti kaivataan uusia ohjaajia. Myös uudet kerhot ovat mahdollisia.

Kerhonohjaajaksi sopii alakouluikäisten lasten ohjaamisesta kiinnostunut yli 15-vuotias nuori tai aikuinen. Aiempaa kokemusta ei tarvita. Seurakunta kouluttaa tehtävään.

 Lisätietoja ja ilmoittautuminen ohjaajaksi: Kerhonohjaus

 Lisätietoja kerhoista: Kerhot


Palaa otsikoihin