2.6.2021

Liki-hanke pyrkii lyhentämään leipäjonoja

Ruoka-avun asiakkaille kerrotaan palveluista. Tampereen seurakuntien ja Tampereen kaupungin Liki-hanke etsii uusia tapoja auttaa ruokajonoissa olevia ihmisiä. Hanke syntyi huolesta, sillä ruoka-avun tarve on kasvanut noin kolmanneksen viime vuoden aikana.

– Tarkoituksena on jalkautua leipäjonoihin, lisätä ihmisten osallisuutta ja auttaa asiakkaiden pääsyä palveluiden pariin, kertoo Tampereen seurakuntien hanketoiminnan koordinaattori Merja Kerttula.

Erityisesti pyritään tukemaan pitkäaikaistyöttömiä ja kokonaan työelämän ulkopuolella olevia ihmisiä. Monilla saattaa olla haasteita talouden- ja elämänhallinnassa sekä osattomuuden ja yksinäisyyden kokemuksia.  

Euroopan Sosiaalirahasto on toukokuussa myöntänyt Liki-hankkeelle rahoituksen, joka kattaa kustannukset 80-prosenttisesti. Hankkeen rahoitus jatkuu elokuuhun 2023.

Seurakuntayhtymän ja Tampereen kaupungin rinnalla yhteistyökumppaneina ovat Kela sekä Suomen Punainen Risti ja ViaDia Pirkanmaa, jotka jakavat Tampereen seurakuntien Ruokapankin ruoka-apua kaupunkilaisille.

Hanke alkaa jo kesäkuussa työntekijöiden palkkaamisella. Seurakuntiin palkataan hankekoordinaattori sekä -työntekijä, joka työskentelee Tampereen kaupungin sosiaaliohjaajan työparina ruokajonoissa olevien ihmisten parissa.

Ihmisiä kadulla jonottamassa ovelle, selkä kameraan päin.
Ruoka-avun tarve ei vähene tänäkään vuonna. Seurakunnat ovat jakaneet 1600–1800 avustusta kuukaudessa, ja ruoka-apuverkoston toimijoiden määrä on 7500–8000 avustusta kuukaudessa. Kuva on Suomen Punaisen Ristin jakelupisteestä Otavalankadulta.

– Ruokajonoissa työ alkaa syksyllä. Aluksi jalkaudutaan SPR:n ja ViaDian jakelupisteisiin. Myös seurakuntien yhteisöruokailut tarjoavat hyvän mahdollisuuden ihmisten kohtaamiseen, kertoo Kerttula.  

Myös joukko Tampereen seurakuntien Raha-asianeuvonnan vapaaehtoistyöntekijöitä jalkautuu ruokajonoissa ja yhteisöruokailuissa käyvien kaupunkilaisten pariin.

– Neuvojat ovat koulutettuja ja vaitiolovelvollisia vapaaehtoisia, joilla on kokemusta monenlaisista taloudellisista haasteista. Heidän kanssaan voi esimerkiksi käydä läpi tuloja ja menoja, miettiä velkojen maksusuunnitelmaa tai saada apua lomakkeiden täyttämiseen, kertoo vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Reija Jarkkola Diakonian ja yhteiskuntavastuun yksiköstä.

Apua paikan päällä

Kehittäjäsosiaalityöntekijä Kirsi Toukoniemi Tampereen kaupungin sosiaalipalveluista on ollut mukana Liki-hankesuunnitelman laatimisessa.

– Uskon vahvasti, että ruoka-avun piirissä olevia ihmisiä pystytään auttamaan, ja hankkeen avulla on mahdollista saada osa asiakkaista pois säännöllisen ruoka-avun piiristä. Autamme asiakkaita hakemaan apua ja toimimaan virallisessa palvelujärjestelmässä muuttamalla omaa perinteistä toimintatapaamme.

Hankkeessa käännetään ajatus perinteisestä totutusta ajattelumallista päälaelleen.

Punaiseen liivin pukeutunut vapaaehtoistyöntekijä antaa ruokakassia oven suusta ihmiselle.
Avun pyytämisen kynnystä on tarkoitus madaltaa.

– Sen sijaan, että odotamme asiakkaiden tulevan sosiaalipalvelupisteelle tai olevan viranomaisiin puhelimitse yhteydessä, tarjotaankin apua jo paikan päällä.

Toukoniemi on huomannut, että kaikki ihmiset eivät tiedä, minkälaista apua aikuisten sosiaalipalveluista on mahdollista saada. Joillakin voi myös olla huonoja kokemuksia palveluista, minkä vuoksi he välttävät avun pyytämistä viimeiseen asti. 

– Tarkoituksena on madaltaa kynnystä avun pyytämiselle ja ohjata aikuissosiaalityön tarpeessa olevia asiakkaita järjestelmän piiriin.

Toukoniemen mukaan yhteistyö seurakuntien, KELA:n ja ruoka-aputoimijoiden kesken auttaa ymmärtämään entistä syvemmin ruoka-avuntarpeessa olevien asiakkaiden tilannetta.

– Hankkeen myötä opimme entistä paremmin työskentelemään verkostona yhteisen tavoitteen eteen, ja tietoisuus verkoston toimijoiden tekemästä työstä lisääntyy. Tämä hyödyttää kaikkein heikompiosaisia kaupunkilaisia.

Liki-hankkeen kokemuksia hyödynnetään myös tutkimuksessa. Korona yhteiskunnan marginaalissa -hankkeessa (KoMa) selvitetään leipäjonoissa olevien ihmisten hyvinvointia ja palvelujärjestelmän toimivuutta Tampereella, Turussa ja Helsingissä. Tutkimuksen päätoteuttaja on Tampereen yliopisto ja mukana ovat myös Diakonia-ammattikorkeakoulu, Helsingin yliopisto ja Porin Sininauha. 

Kansalaistoiminta lisääntyy

Tampereen seurakuntien diakonian ja yhteiskuntavastuun johtaja Ilkka Hjerppe on tyytyväinen yksikkönsä viime vuosien hankkeisiin ja innovaatioihin.

– Koko ajan on kehitetty uutta, ja katsottu eteenpäin. Yhteiskunnallinen työote vaatii myös avoimuutta ja laajaa verkostoitumista kaupungin muiden toimijoiden kanssa. Yhdessä tekeminen vain lisääntyy tulevaisuudessa, pohtii Hjerppe, joka jää työstään eläkkeelle syyskuussa lähes 20 vuoden työrupeaman jälkeen.

Hjerppe arvelee, että Liki-hanke on tiettävästi ainutlaatuinen työtapa Suomessa.

– Myös muut viime vuosien hankkeet, kuten Kototori, TEKO ja Kierto kytkeytyvät vahvasti kansalaisyhteiskunta-ajatteluun.  

– Ammattilaistyön ja vapaaehtoisuuden limittyminen on arvokasta, sillä matalan kynnyksen auttaminen ja ihmisten kohtaaminen voivat parhaimmillaan luoda yhteisön, jossa yhteisön jäsenet auttavat toisiaan. 

Ilkka Hjerppe uskoo, että kansalaistoiminta vain lisääntyy tulevaisuudessa.

– Kaupunkilaisten osallisuus ja yhdessä tekeminen kasvavat, kun otetaan käyttöön osallistuvia budjetointeja, tehdään lyhyitä projekteja ja luodaan yhteisöjä.

Liki-hankkeen verkkosivut

Teksti: Kirsi Airikka
Kuvat: Hannu Jukola

Palaa otsikoihin