5.1.2022

Marhabanissa ystävystytään yli kulttuurirajojen

Kalevan kirkon suojissa toimiva Marhaban on eri kulttuureista saapuvien ihmisten kohtaamispaikka. Vuodesta 2017 lähtien toimineessa keskuksessa on tähän mennessä käynyt 92 maasta kotoisin olevia ihmisiä.

Marhabanin toiminnanohjaaja Maria Haapavaara muistuttaa, että paikka on avoinna kaikille, tietenkin myös Suomessa syntyneille.

– Olemme halunneet luoda tästä turvallisen tilan, jonne kaikki ovat tervetulleita – kansallisuudesta, uskonnosta ja maailmankatsomuksesta riippumatta, sanoo Haapavaara.

Keskuksella on oma sali Kalevan kirkon tiloissa, mutta nykyisin kävijät kahvittelevat ensin kirkon ala-aulassa, jonne on ihmisten helpompi tulla, ja kynnys tutustumiseen on matalampi.

Marhaban on avoinna tiistaista torstaihin kello 13–16. Monenlaisia kerhoja ja kokoontumisia on myös iltaisin. Päivittäin siellä käy noin 35 ihmistä.

Ystävyys syntyi nopeasti

Marhabanissa tutustuivat ja ystävystyivät myös Nicaraguasta Suomeen kolme vuotta sitten muuttanut Narcisa Melgara, 51, ja suomalainen Sanna Orama, 58. Molemmat olivat siellä viime keväänä harjoittelijoina.

Orama opiskeli Tredussa nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi ja suoritti opintoihinsa kuuluvaa harjoittelua Marhabanissa, Melgara puolestaan etsi harjoittelupaikkaa opiskellessaan suomen kieltä.

– Juttelin Narcyn kanssa, kun hän tuli kysymään harjoittelupaikkaa. Hyvin nopeasti tajusin, että hänet pitää saada meille Marhabaniin, kertoo Sanna Orama.

– Narcy on hauska, huumorintajuinen, avoin ja iloinen, ja haluaa heittäytyä.

Kaksi naista juttelee punaisella sohvalla.
Narcisa Melgara (vas.) ja Sanna Orama (oik.) ystävystyivät nopeasti. Kuva: Tuula Vartiainen

Kummankin harjoittelujakso keväällä 2021 oli pandemian takia aivan erilainen kuin se normaaliaikana olisi ollut. Myös Marhaban jouduttiin joksikin aikaa sulkemaan, mutta keskuksen väki alkoi valmistaa ruokaa, maksuttomia noutoannoksia, joita ihmiset saattoivat noutaa mukaansa Kalevan kirkolta. Ruokaa kävivät hakemassa myös kirkon lähiympäristön asukkaat.

Orama, Melgara ja kaksi muuta tuolloin harjoittelijoina työskennellyttä naista muodostivat nopeasti hyvän työporukan. Oramaa ja Melgaraa yhdisti myös se, että he ovat samaa ikäluokkaa, ja heillä on molemmilla jo aikuiset lapset.

– Sannan kanssa tutustuimme nopeasti, meillä oli hyvä kemia, kuvailee Narcisa Melgara, nyt jo varsin hyvällä suomen kielellä.

– Sanna on rehellinen, onnellinen, mukava, ja kun puhumme, hän auttaa minua suomen kielen kanssa.

Aivan erityisiä olivat ne kerrat, kun Melgara valmisti nicaragualaista ruokaa Kalevan kirkon keittiössä.

– Gallo pinto y tajadas, platano verde, pico de gallo.., luettelee Melgara ruokien espanjankielisiä nimiä. Suomeksi sanottuna ruokalistalla oli papuja ja riisiä, keittobanaaneja sekä salaattia, jossa oli tomaattia, paprikaa ja punasipulia.

Ruoka sai suurta suosiota kävijöiden keskuudessa, ja tämä lupaakin hyvää Melgaran tulevalle työuralle. Nicaraguassa hän työskenteli kirjanpitäjänä, mutta Suomessa hän opiskelee kokiksi.

– ”Ai, onpa hyvää”, sanoivat kaikki ruokaa maistellessaan, muistelee Melgara hymyillen.

Ruoka-annos jossa on papuja ja riisiä, keittobanaaneja sekä salaattia, jossa on tomaattia, paprikaa ja punasipulia.
Nicaragualainen ruoka-annos. Kuva: Narcisa Melgara

Ruoka tuo ihmiset yhteen

Marhaban-keskus teki viime kesänä kävijäkyselyn, jonka perusteella tärkeintä siellä käyville ihmisille onkin juuri uusien ystävien saaminen ja ystävien tapaaminen.

Kaikkein mieluisinta tekemistä puolestaan on ruuan laittaminen yhdessä. Ruokaa laitetaan useamman kerran kuukaudessa, aina kun innostuneita tekijöitä löytyy.

Kyselyyn vastanneet arvostivat myös sitä, että Marhabanissa on mahdollista oppia eri kieliä. Monet haluavat oppia suomen kieltä, mutta mahdollisuudet muidenkin kielten oppimiseen ovat varsin hyvät.

– Eniten meillä käy ihmisiä, jotka ovat kotoisin Irakista, Syyriasta, Afganistanista ja Venäjältä. Eli Marhaban-kävijöiden suurimmat kansallisuusryhmät ovat samat kuin Tampereen maahanmuuttajien kansallisuusryhmät muutenkin, kertoo Haapavaara.

Kolme naista istuu punaisella sohvalla.
Narcisa Melgara (vas.) ja Sanna Orama (oik.) tutustuivat harjoittelujaksolla Marhabanissa. Kuvassa keskellä Marhabanin toiminnanohjaaja Maria Haapavaara. Kuva: Tuula Vartiainen

Entä miten kommunikoida ja tutustua, jos ei vielä osaa toisen kieltä?

Haapavaaran mukaan elekielelläkin päästään aika pitkälle, mutta apua löytyy kyllä.

– Koska meillä on niin paljon kävijöitä eri kulttuureista, yleensä aina löytyy joku, joka osaa kieltä, ja voi tarvittaessa toimia vertaistulkkina. Marhabanissa kävijät mielellään auttavat toisiaan!

Teksti: Kaarina Lehtisalo

Marhaban

  • Tarkoittaa arabiaksi ”Tervetuloa”
  • Kansainvälinen olohuone Kalevan kirkon tiloissa
  • Avoinna ti–to kello 13–16, sekä iltaisin eri teemojen kerhoina ja kokoontumisina
  • Toiminut Tampereen seurakunnissa vuodesta 2017
  • Esikuva Ranskan Marseillessa toimiva Suomen Lähetysseuran perustama Marhaban-keskus


Palaa otsikoihin