2.3.2022 9.10

Onko perheneuvonta ruuhkautunut korona-aikana?

Kirkon perheneuvonnan asiakasmäärät kasvoivat ennätyslukemiin viime vuonna. Perheneuvonta on kuitenkin pystynyt tarjoamaan ammatillista tukea ihmisille monenlaisissa kriiseissä koko koronapandemian ajan.

Mies ja nainen lukevat papereita. Kuvaaja katsoo kameran vierestä miestä ja naista. Talvinen maisema. Taustalla rakennus ja puita.
Tampereen seurakuntien perheneuvonnan Pari Tunnetta -kurssin materiaali sisältää yhdeksän elämänmakuista esimerkkitarinaa videoille tallennettuna. Kurssin pariskuntaa esittävät tutut tamperelaisnäyttelijät Jyrki Mänttäri ja Karoliina Blackburn, joka on myös kirjoittanut tarinoiden käsikirjoitukset. Kurssi: tampereenseurakunnat.fi/paritunnetta. 

Kuinka paljon ihmisiä tavoitettiin viime vuonna, ja kuinka paljon kävijämäärät ovat lisääntyneet edellisvuodesta, perheasioiden ja perheneuvonnan johtava asiantuntija Sari-Annika Pettinen kirkkohallituksesta?

– Kirkon perheneuvonnassa kävi viime vuonna 17 141 asiakasta, mikä on reilut 300 asiakasta enemmän kuin edellisvuonna.

Millaisia huolia ja ongelmia pareilla ja perheillä on ollut erityisesti koronapandemian aikana?

– Erityisesti vanhemmuuden kysymykset, taloudelliset huolet, lähisuhdeväkivalta sekä erokysymykset ovat lisääntyneet koronapandemian aikana.

– Pitkittynyt pandemia on muuttanut monien perheiden arkea ja vanhemmuuden rooleja. Vanhemmat ovat joutuneet venymään ja jääneet monella tavalla yksin, kun tukiverkostot eivät ole ehkä olleet käytettävissä samalla tavalla kuin aiemmin. Asioiden kasautuminen ja jatkuvasti muuttuva arki kuormittavat perheitä.

Ovatko Tampereen asiakaskontaktit lisääntyneet, Tampereen seurakuntien perheneuvontatyön johtaja Heikki Syrjämäki?

– Asiakkaiden yhteydenottojen määrä on jatkanut kasvuaan. Asiakastapaamisten määrä on lisääntynyt vain vähän, sillä se on joka vuosi niin korkea kuin se nykyisillä resursseilla on mahdollista. Pieni lisäys asiakastapaamisiin on tullut joidenkin työn osa-alueiden, esimerkiksi perinteisten ryhmien jäätyä sivuun.

– Jotta jonotusaika ei veny kohtuuttoman pitkäksi, olemme tehneet yhteistyötä muiden auttamistahojen kanssa. Perheneuvonta on kouluttanut joukon paikallisseurakuntien työntekijöitä perheneuvonnallisten menetelmien käyttöön ja kehittänyt palveluohjausta. Parien avuksi on luotu myös Pari tunnetta -verkkoparisuhdekurssi ja Pulmaluotain-verkkosivusto.

– Kaikkien yhteydenottajien tilanne kartoitetaan yhdessä ja mietitään heille sopivin avun lähde.

Miten ihmisten tapaamiset ovat toteutuneet korona-aikana?

– Tampereen asiakastapaamisista 63,5 prosenttia toteutui etäyhteyksin viime vuonna. Vuonna 2020 etäyhteyksin toteutui 43 prosenttia asiakastapaamisista. Aiempina vuosina etätapaamisia on ollut vain muutamia.

– Tavallisimpia ovat Teams-tapaamiset, mutta muitakin kanavia on käytetty. Peruuntuneita asiakastapaamisia on korona-aikana ollut hyvin vähän.

Onko korona tuonut uusia ilmiöitä Tampereen perheneuvonnan työhön?

– Esiin nousseet teemat ovat samoja kuin valtakunnallisesti. Pitkittynyt korona lieveilmiöineen kuormittaa perheitä, toki eri perheitä eri tavoin. Etätyö ja -koulu, karanteenit, sairastamiset ja monilla tulojen epävarmuus tuottavat paineita jaksamiseen ja lähi-ihmissuhteisiin. Esimerkiksi etävanhempien on välillä ollut vaikeaa järjestää tapaamisia lastensa kanssa.

– Nuorten aikuisten määrä asiakkaissamme on lisääntynyt. Muilla kielillä kuin suomeksi ja englanniksi käytyjen asiakastapaamisten määrä kasvoi viime vuonna. Esimerkiksi Afganistanin kriisi näkyi perheneuvonnassa.

– Nettiparisuhdekurssin ja Pulmaluotain-sivuston lisäksi Rakkausklinikan blogit ovat tavoittaneet lukijoita hyvin. Apua ja tukea haetaan verkosta.

Kuinka pitkä jonotusaika perheneuvontaan on tällä hetkellä?

– Jonotusaika on tällä hetkellä noin neljä kuukautta. Tilanne toki vaihtelee, ja esimerkiksi mahdollisuus ottaa vastaan tarjottuja peruutusaikoja voi antaa ensimmäisen tapaamisajan hyvinkin nopeasti.

Kuinka monta työntekijää on Tampereen perheneuvonnassa?

– Meillä on 11 työntekijää, joista yhden vastuualueena on yhteydenottoihin vastaaminen, palveluohjaus ja asiakkaiden tilanteen kartoitus. Tampereen lisäksi perheneuvonta palvelee koko Pirkanmaan alueen asiakkaita.

Teksti: Kirsi Airikka
Kuva: Rami Marjamäki

Lisätietoja perheneuvonnasta seurakuntien verkkosivuilta tai maaliskuun Sillan sivulta B 8.


Palaa otsikoihin